Esküvői tradíciók és babonák
Címlap / Te+Én+Szex / Esküvői tradíciók és babonák

Esküvői tradíciók és babonák

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Sok furcsa és ma is élő esküvői tradíció létezik, néhányat ezek közül talán te is betartasz a saját esküvődön. A legtöbb azért alakult ki, hogy elkerüld a balszerencsét, de mára a pontos jelentésük és eredetük megkopott.  

Lássunk néhány érdekes példát. A fátyol eredeti szerepe például az volt, hogy elrejtse az arát a gonosz szellemek elől, akik féltékenyek voltak a boldogságára. Eredetileg cipőket kötöttek a fiatal pár autója után, manapság már üres konzerves dobozokat használnak. Az eredeti szokás a jó szerencsét szimbolizálta, a zaj pedig elijesztette a gonosz szellemeket.

Manapság konfettit vagy virágszirmokat dobnak a jegyespárra, mikor kilépnek a templomból, régen viszont rizst szórtak (néhol még most is ez a divat), amely a termékenységet és jó szerencsét jelképezi.

Az eső
rosszat jelent az esküvőd napján, és nem csak azért, mert tönkremegy a frizurád, hanem mert borús napok kísérnek majd végig a házasságodban is. Viszont ha pókot látsz, vagy kéményseprővel, esetleg fekete macskával találkozol ezen a napon, az szerencsét jelent.
Az egyik legismertebb tradíció, hogy rosszat jelent, ha a vőlegény az esküvő előtt meglátja a menyasszonyt a ruhájában. Ez a szokás egy kevésbé romantikus hagyományhoz nyúlik vissza, mégpedig olyan időkre, amikor az előre elrendezett házasságok természetes dolognak számítottak. Azért nem engedték, hogy a két fiatal lássa egymást az esküvő előtt, mert féltek, hogy egyikőjük megszökött volna.

 

És vajon miért emeli át a vőlegény a menyasszonyt a küszöbön? A középkori Európában úgy hitték az emberek, hogy a rossz szellemek a menyasszony lábán keresztül léphetnek be a lakásba, ezért a vőlegény inkább ölbe kapta az arát, hogy biztosra menjen.

Már a menyasszony ruhája is egy hagyomány önmagában, hiszen régen a fehér ruha a tisztaságot, érintetlenséget, szűziességet jelképezte. Azt is mondogatták, hogy ha egy kockacukrot rejtünk a kesztyűnkbe, az megédesíti a házasságot. És persze mindenki ismeri a “valami régi, valami új, valami kölcsönkért és valami kék” mondást. Ennek megfelelő tárgyakat kell beszereznünk az esküvőnkre. Ám a mondóka végét sokan nem ismerik, mi szerint “kell még egy pénzecske a cipőbe”. A tradíciók szerint a menyasszony apja becsúsztatott egy apró fémpénzt a lánya bal cipőjébe az esküvő előtt. Ma már kifejezetten erre tervezett pénzérméket is kaphatunk, hogy megfeleljünk ennek a régi szokásnak.

Régebben szokás volt az is, hogy a gyűrűvel együtt átadtak egy-egy arany vagy ezüst érmét is egymásnak a fiatalok. Ez a jólétet, szerelmet és testi-lelki-anyagi egyesülést jelképezte.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 12927 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x