Hajlandó volt meghallgatni és megérteni betegségének üzenetét...
Címlap / Te+Én+Szex / Hajlandó volt meghallgatni és megérteni betegségének üzenetét Déméter - Erzsébet

dr. Valló Ágnes
dr. Szilágyi Zoltán

Hajlandó volt meghallgatni és megérteni betegségének üzenetét Déméter - Erzsébet

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-25

Déméter (a rómaiaknál Ceres) a termékenység, az anyaság, a gabonaföldek és az aratás istennője. Első generációs istennő, Kronosz és Rheia másodszülött lánya. Zeusztól - még annak Hérával való házassága előtt - egyetlen leánygyermeke, Perszephoné született. Déméter számára fontosabb az anyai, mint a hitvesi szerep. A mitológia nem részletezi az istennő Zeusszal való kapcsolatát - Déméter mítosza csak leányával kapcsolódik igen szorosan össze. Vagyis az anyaság mitológiai istennője nem volt férjnél. 

Perszephonét Hádész, az alvilág istene fondorlatos módon – Zeusz tudtával és beleegyezésével – elrabolta. Déméter kilenc napon át bolyongott étlen szomjan, úgy kereste gyermekét. Mikor megtudta az igazságot, világgá ment, és nem tett egyebet, mint elrabolt leányát gyászolta. A magára hagyott föld pedig terméketlen, kietlen pusztasággá változott. Hiába hívta Zeusz, térjen vissza az Olimposzra, Déméter visszautasította, addig nem volt hajlandó hazatérni, amíg vissza nem kapja gyermekét. Végül kompromisszumos megoldás született: az év kétharmadát Peszephoné anyjával együtt az Olimposzon tölti, egyharmadát pedig férjével az alvilágban. Ez idő alatt Déméter gyászol és sztrájkol – ez a tél időszaka, a földet hó borítja, és nem terem semmi. Amint azonban a leány visszatér anyjához, kivirul minden mező, termékennyé változik a föld.

Déméter tehát az anyaság megtestesítője. Az anyaság, a gondoskodás, táplálás tölti be egész életét, ettől függ öröme, bánata, boldogsága. Elsősorban anyaságra vágyik, s ha ez teljesül, elégedett életével. Ez az anyai ösztön, gondoskodási vágy táplálékadó hajlam minden kapcsolatát át- meg átszövi, anyaként viselkedik férjével, barátaival, munkatársaival is. Kapcsolataiban adakozó, gondoskodó, ezen kívül stabil, megbízható, két lábbal áll a földön, nagyfokú gyakorlati érzékkel rendelkezik.

Párkapcsolataiban Déméter nem keresi az erős, a hatalmas, a sikeres férfi társaságát, számára a férfiak is olyanok, mint a gyerekek. Ezért könnyedén elfogad férjéül gyenge, akár beteg férfit is, aki felett anyáskodni lehet. Déméter általában nem választ, hanem őt választják. Sok férfi vonzódik az anyás típusú nőkhöz. Őt keresik azok a férfiak, akik olyan nőt választanak, aki hasonlít a „mamára”. Sok kifelé független, erős férfi érez titkon igényt a függőség iránt, és szeretné esténként „anyaölbe hajtani megfáradt fejét”. Ezen kívül sok kalandba belefáradt férfi tudatosan választ Déméter-lányt feleségnek, akiről biztosan tudhatja, hogy jó anyja lesz gyermekeinek. Déméter magára vállalja a háztartás, a gyermeknevelés minden gondját, a férfi nyugodtan szentelheti életét munkájának. Mellesleg Déméter – ha gyermekei vannak – nem féltékeny természetű, mellette a férfi akár folytathatja is kalandos életét. A problémát az okozhatja, hogy Déméter számára gyermekei a legfontosabbak, így a férfi tulajdon gyermekeivel verseng az asszony szívében elfoglalt helyért. Déméter szívesen hív vendégeket. Boldog, ha dicsérik főztjét, ha etethet másokat. Ilyenkor „jó anyának” és nem „jó szakácsnénak” érzi magát. Míg Athéné számára a teljesítmény, Hérának az elismerés, Démétérnek a gondoskodás, a táplálékadás a fontos. A szexualitás rendszerint nem túlságosan fontos Déméter számára. Boldogan becézgeti, simogatja párját, számára a szeretkezés is gyakran az adakozás, gondoskodás egyik kifejezési módja.

ITT olvashatsz többet Déméter tulajdonságairól.


És most lássunk egy igazi mai nőt, akinek életét Déméter irányítja.

Erzsébet egy észak-magyarországi kisvárosban született, egy négygyerekes bányászcsalád legidősebb gyermekeként. Miután apja egy bányaomlás során megrokkant, anyjának munkába kellett állnia, a háztartás, a kisebb testvérek nevelésének gondja az alig 12 éves kislányra hárult. A nyolc osztály elvégzése után a jóeszű kislány nem is gondolhatott továbbtanulásra, otthon maradt háztartást vezetni.

Már 22 éves is elmúlt, amikor beiratkozott az ápolónő-képzőbe. Csecsemő- és gyermekápolónő lett, egész életét a munka töltötte ki. Imádta a kicsiket, ölbe vette, ringatta őket, énekelt nekik. Férfiak egyáltalán nem voltak az életében. Pedig nagyon vágyott rá, hogy saját családja, saját gyerekei legyenek.

Nagyon meglepődött, amikor Zoltán, a jóképű és sikeres közlekedés-mérnök felhívta telefonon. Zoltán pár héttel azelőtt még Barbarával, Erzsébet igen csinos váltótársával járt. Erzsébet éppen ezért el is utasította a közeledését. A férfi azonban igen kitartónak bizonyult. Kiderült, Zoltán két csoportra osztja a nőket: az egyik a csinos, szexis nők csoportjára, akik „mindenre kaphatók”, „megérik a pénzüket”, és arra valók, hogy az ember az ágyba vigye őket. A másik csoportba a „rendes” lányok tartoznak, akit a férfi szentként tisztel, akik feleségnek, anyának valók. Pár héttel korábban – amikor Zoltán még Barbarával járt, a kórterem üvegablakán keresztül meglátta Erzsébetet, aki éppen egy kisbabát etetett. Azt mondta, ilyen szépet még nem látott. Erzsébet olyan volt, mint egy Madonna, arcáról sugárzott a szeretet, szinte átszellemült volt, csak a glória hiányzott a feje fölül. Zoltán elhatározta, őt, csakis őt akarja feleségül venni. Elege van a sok futó kalandból, igazi feleséget akar, és igazi anyát születendő gyerekei számára. Erzsébetet meghatotta a férfi őszinte tisztelete és ragaszkodása. Nem volt nagy szerelem, de mindketten családot, puha, meleg fészket akartak, így hamar egybekeltek, és hamar megszületett az első gyerek is. Erzsébet – bár kezdetben még dolgozott – mindent zokszó nélkül vállalt, egyedül vezette a háztartást, nevelte a gyereket.

Zoltán rengeteget dolgozott, de volt is látszatja. Szerződést kötött egy autós világcéggel, márkakereskedést és szervízt nyitott. Nem volt szükség többé a csekélyke fizetésre, Erzsébet boldogan otthon maradt, szült még két gyermeket, és a nekik szentelte életét. Egyáltalán nem hiányzott a munka. Zoltán nagyon sokat dolgozott, – talán volt egy-egy nőügye is, ezekkel azonban Erzsébet nem törődött. Zoltán szinte alig ismerte a gyerekeit, igaz, Erzsébet semmit sem bízott rá, szinte kiszorította a gyerekek életéből. Ő bezzeg mindenről tudott, tagja volt a szülői munkaközösségnek, ismerte a barátokat, szerelmeket is. A gyerekek szépen fejlődtek, okosak voltak, és – hála a gondos anyai nevelésnek – mindhárman jól is tanultak. A gyerekek imádták anyjukat, de egy idő után nyomasztani kezdte őket a túláradó – és mindent tudni akaró – anyai szeretet, és ezért szerették volna kicsit távolabbról imádni. Érettségi után mindhárman vidéki egyetemet választottak, és kollégiumba költöztek.

Amikor a legkisebb is kollégiumba költözött, a szép ház túl csendes és kihalt lett. S mintha Erzsébetben is megszakadt volna valami. Férje alig volt otthon, és most vette csak észre, hogy már évek óta alig volt közös témájuk. Csak kerülgették egymást a nagy házban, és nyomasztóan közéjük telepedett a csend. Erzsébet gépiesen tette a dolgát. Sokszor feltette magának a kérdést, mi értelme az életének. Megpróbált visszamenni dolgozni a kórházba, de az eltelt húsz év alatt elfelejtette a szakmát, és a sok ismeretlen műszer között elveszettnek érezte magát. Meg aztán férjének sem tetszett a dolog. Nem volt mindig meleg vacsora, és különben is, hogy néz az ki, hogy az ő felesége alamizsnáért dolgozik?

Aztán egyszer csak Erzsébet csomót tapintott a mellében. A szövettan mellrákot igazolt. A műtét, sugár- és kemoterápia után Erzsébet hajlandó volt meghallgatni és megérteni betegségének üzenetét. Megértette, hogy új, saját célt kell találnia, mellyel kielégítheti gondoskodó, tápláló hajlamait. Egy csecsemőotthonban vállalt gondozónői állást, ahol elhagyott, elhanyagolt sérült csecsemőknek és kisgyerekeknek pótolhatta az anyai szeretetet. Zoltán megértette: felesége nem a pénzért dolgozik, egyszerűen szüksége van rá, hogy túláradó szeretetét, gondoskodó hajlamát kiélhesse. És ezért az sem túl nagy ár, ha nincs mindig meleg vacsora, vagy netalán egyszer magának kell elmosogatnia. Zoltánt nagyon megijesztette, megrendítette az a lehetőség, hogy elveszítheti asszonyát. Most értette meg igazán, mit jelent számára Erzsébet. A betegség így lehetőséget nyújtott ahhoz is, hogy szorosabbra fűzzék kapcsolatukat. Közös szórakozást, hobbit kerestek és találtak. Együtt járnak kirándulni, horgászni. Kézen fogva járják az erdőt, vagy ülnek egymás mellett a vízparton.
És Zoltán egyre jobban élvezi, hogy Erzsébet anyáskodik felette.


Meg akarod tudni, melyik nőtípusba tartozol? Melyik Istennő/Istennők vonásait hordozod? ITT találhatod meg a tesztet.  (Ha pontos tipológiát akarsz, akkor a részletest töltsd ki!)

Híres Déméter-típusú nőkről olvashatsz, és sminkelési tanácsokat kaphatsz ITT
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 3862 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x