Munka és család? Működhet egyszerre mindkettő?
Címlap / Te+Én+Szex / Munka és család? Működhet egyszerre mindkettő?

dr. Valló Ágnes
dr. Szilágyi Zoltán

Munka és család? Működhet egyszerre mindkettő?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-17

A munka világában, ahol döntően a hagyományos férfihierarchia uralkodik, a nőnek, aki karriert akar befutni, meg kell tanulnia férfi módon viselkedni. Bizonyítania kell, hogy ér annyit, mint egy férfi. Sőt, a legtöbb nő úgy gondolja, ahhoz, hogy elfogadják, elismerjék, felül kell múlnia a férfiakat. Így a nők számára az egyik legfőbb stresszt az otthoni és munkahelyi szerepek között feszülő konfliktus okozza. Különösen, ha fontos beosztásban vagy önálló vállalkozóként dolgozó, vagyis nagy felelősséggel bíró nőkről van szó. 

Kikről beszélünk tehát? Azokról a nőkről, akik akár több száz ember munkáját irányítják egy nagyvállalat igazgatójaként, vagy középvezetők, akik villámhárítóként próbálják összehangolni a „nagyfőnökök” és beosztottak szempontjait, vagy – akár kényszerből lett – kisvállalkozók. Nem a munkakörük a fontos, hanem az életformájuk, illetve a szemléletük. Az, amit a munkájukról gondolnak, amit „belül” megélnek. Azokról a nőkről beszélünk, akinek a munkája, hivatása fontos, vagy legalábbis hasonlóan fontos, mint a család. Akik nem csak a fizetésért, nem csak a pénzért, hanem élvezetből is dolgoznak. Nevezzük őket az egyszerűség kedvéért menedzsernőknek.

A családi háttér

A menedzsernő testi-lelki egészsége szempontjából is igen fontos (lenne) a „hátország”, a házastársi kapcsolat, a család stabilitása, nyugalma, feszült vagy derűs légköre. Ez a fő ok, ami miatt a férfiak előnyt élveznek a munka világában. Számtalan férfi menedzsernek ugyanis a felesége teremti meg azt a biztos hátteret, ahonnan elrugaszkodhat, ahonnan „harcba” indul. Ezt egy nő sosem kapja meg. Igaz, hogy általában nem is igényli. Elegendő számára, ha nem gátolják, sőt segítik, ha egyenrangú partnernek tekintik, és társa elfogadja, támogatja célkitűzéseit. De elgondolkodtak már azon, miért van olyan kevés világhírű festőművész, építész, zeneszerző, író, filozófus, sőt divattervező vagy éppen mesterszakács a nők között? Vajon tényleg tehetségtelenebbek lennénk? Aligha, hanem a kiemelkedő tehetségű nőknek is szüksége lenne múzsára, ihlető társra, akinek minden erőfeszítése arra irányul, hogy megvalósíthassa, amit megálmodott. Erre a szerepre pedig férfiak nemigen vállalkoznak.

A felelős munka legfőbb jellemzője az, hogy a menedzser munkanapja nem napi 8-9 óra munkából áll. Gondolatainak nagy részét is hivatása, munkája (esetleg előrejutása, siker- és karriervágya) tölti ki, magánéletét is – legalábbis részben – ennek rendeli alá. Menedzsernő esetén ezt úgy kell pontosítanunk, hogy nem hajlandó hivatását magánéletének alárendelni. Munkája, hivatása rendkívül fontos a számára, de emiatt – főként, ha kisgyermekei vannak – gyakran bűntudatot él át. Úgy gondolja, nem lenne szabad így éreznie.

Feltétlenül szükséges, hogy a nő – ha hivatása van, ha karriert akar befutni – férfiassá váljon, és mindent alárendeljen a pozíció megszerzésének? Számos menedzsernő kerül emiatt önmagával konfliktusba. Hiszen sem nőként, sem feleségként sem anyaként, sem menedzserként nem tud – a saját elvárásai szerint – maximumot nyújtani. Emiatt állandóan bűntudata van, gyengének, tehetetlennek, erőtlennek, vagy esetleg önzőnek tartja magát, úgy érzi: ami nem tökéletes, az semmit sem ér, vagyis kudarcot vallott az élet minden területén.


Nézzünk erre egy valóságos példát:

Ottilia erős könyökfájdalommal küszködött. A reumatológus diagnózisa szerint "teniszkönyökben" szenvedett, pedig egyáltalán nem tudott teniszezni. (A teniszkönyök a könyökizület egyik részének gyulladása.)

Pár éve egy gazdasági főiskolán végzett, marketing szakon. Egy kisebb reklámcégnél kapott állást, a vállalatot azonban egy „multi” csakhamar bekebelezte. A légkör meglehetősen feszült volt. A régi, idősebb alkalmazottak aggódtak, féltették állásukat, az újonnan felvett fiatalok pedig bizonyítani akartak. Közülük is kitűnt Ottilia, nemcsak tehetségével, hanem hatalmas munkabírásával is. Napi 10-12 órát dolgozott, hamar átlátta mind a megrendelők mind az új tulajdonosok igényeit. Nap mint nap bizonyította, hogy többet ér a „régieknél”. Az eredmény nem is maradt el. Sok régi alkalmazottat elbocsátottak, Ottilia azonban gyorsan haladt előre a ranglétrán. A gyors karriernek azonban ára volt, Ottilia egyszerre azt vette észre, hogy magára maradt. Barátnői lassacskán elmaradoztak tőle, tartós párkapcsolatra nem volt ideje. Végre járni kezdett egy kollegájával. Hasonló volt az érdeklődésük, a magánéletben jól megértették egymást. Könyökfájdalmai akkor kezdődtek, amikor elhalászott barátja orra elől egy értékes reklám-megbízatást. A beszélgetések hatására Ottilia megértette betegsége szimbolikáját. (A könyök segítségével öleljük magunkhoz a világot, ugyanakkor szintén könyökünkkel verekedjük át magunkat rajta. Könyöklőnek azt nevezik, aki erőszakosan, akár mások rovására nyomul előre az élet különböző területein.) A fájdalom arra figyelmeztette, hogy ha még sokáig „könyököl”, akkor nem lesz kit átölelnie.


De ne álmodozzunk, maradjunk a realitások talaján. Számos teljes munkaidőben dolgozó, sőt vezető beosztású nő is úgy fogalmaz, hogy férje, családja nem „segít” neki a háztartási munkában. Ezzel a kifejezéssel voltaképpen elismeri, hogy a háztartás az ő kizárólagos feladata, amivel egyedül kellene megbirkóznia. Mivel azonban ez nem mindig sikerül, ezért „segítségre” szorul, a segítségért pedig természetszerűleg hálával tartozik. Pedig két egyenrangú dolgozó ember szövetségében, a háztartás közös üzem, közös vállalkozás, amelyből mindenkinek egyaránt – nem feltétlenül egyformán – ki kell vennie a részét. Ahogy a gyermekek nőnek, életkoruktól, képességeiktől függően ők is részesévé válnak ennek a „családi vállalkozásnak”, és ennek megfelelően nekik is vállalniuk kell a terhek egy arányos részét. Tehát nem segítenek, hanem részt vállalnak a házimunkából.


Minden nőnek – a menedzsernőnek pedig különösen – fontossági sorrendet kell felállítania szerepei között. A legtöbb menedzsernő – teljes joggal – a háziasszony szerepet sorolja az utolsó helyre, de – mivel mást látott otthon – ezért szorong, és bűntudata van. Ne szégyelljük, ha nem marad idő és energia a háztartásra, hiszen sokkal fontosabb, hogy a hivatást anya és feleségszerepünkkel egyeztessük össze. Ha anyagilag megengedhetjük magunknak gépesítsünk, és vegyünk igénybe külső segítséget.

Ha problémáid támadtak a szerepek egyeztetésével, a fontossági sorrendek felállításával, vagy úgy érzed, hogy a családi háttér nem elég támogató, nézd meg a honlapunkat.

Meglátod, tudunk segíteni.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 2023 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x