Törődj velem, olyan elesett vagyok
Címlap / Te+Én+Szex / Törődj velem, olyan elesett vagyok

dr. Valló Ágnes
dr. Szilágyi Zoltán

Törődj velem, olyan elesett vagyok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

Megöregedni nehéz. Manapság különösen, hiszen korunkban a fiatalságnak csaknem abszolút értéket tulajdonítunk. Ha nem készülünk fel az öregségre, a nyugdíjas évekre, akkor váratlanul tör ránk, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy az üresség kapujában találjuk magunkat. Ürességünkért azután környezetünket vádoljuk, s persze legfőképpen gyermekeinket, akik - úgy érezzük - elhanyagolnak bennünket. Kikényszerítjük hát a gondoskodásukat, úgy viselkedünk, hogy lelkiismeret furdalásuk támadjon, ha magunkra hagynak bennünket. 

Az öregedő ember úgy érzi, értéktelenné, feleslegessé vált. Az öregséget „tudományos” szempontból hiányállapotnak tekintjük, és kizárólag a testi folyamatokat állítjuk a középpontba. Márpedig, ha kizárólag – az óhatatlanul jelentkező – testi panaszokra figyelünk, akkor – önmagát beteljesítő jóslatként – előbb utóbb valóban meg is betegszünk. Nincs fárasztóbb és unalmasabb, mint az az idős ember, aki már csak a múltban él, s a jelenben legfeljebb egészségét félti aggályosan. Aki „társadalmi életét” a háziorvosi vagy szakorvosi rendelők várószobájában éli, és testi panaszairól, betegségéről „társalog”. Az ilyen ember rendkívül beszűkül, szinte kizárólag egészségével – pontosabban a betegségek, az öregedés tüneteivel foglalkozik. Paradox módon ezzel nem egészségesebbé, hanem betegebbé válik. Nem beszélve arról, hogy ezzel az időtöltéssel elfecsérli mindazt, ami örömet szerezhetne számára, vagyis mindazt, amiért élni érdemes.

Éljünk tehát egészségesen: táplálkozzunk kiegyensúlyozottan, próbáljunk lemondani a káros szenvedélyekről, mozogjunk minél többet, de ne fordítsuk érdeklődésünket túlságosan testi tüneteink felé.

Az öregedés nemcsak folyamat, hanem feladat is, amire idejekorán fel kell készülni. Aki teljesen beletemetkezik foglalkozásába, hivatásába, annak számára katasztrófa a nyugdíjazás. Aki egész életét családjának, az ő igényeik kielégítésének szentelte, annak szinte természeti csapás, ha gyerekei kirepülnek a házból. Az öregség közeledtével előre, tudatosan gondolkodnunk kell érdeklődési körünk bővítésén. Tudatosan végig kell gondolni: milyen lesz majd az életem, ha nem dolgozom, és a gyerekeim is elköltöznek otthonról? Milyen bennünk rejlő, eddig szunnyadó lehetőséget szeretnénk valóra váltani, ami új tartalmat adhat életünknek? Hogyan őrizzük meg testi, lelki szellemi függetlenségünket, hogy ne legyünk kiszolgáltatva, másokra utalva, ne tegyük függővé létünket mások jelenlététől, gondoskodásától, törődésétől? (Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne kérhetnénk, vagy ne fogadhatnánk el segítséget mindabban, amire rászorulunk.)


Egészen új dolgokat fedezhet fel magában az ember, ha leszámol azzal a tévhittel, hogy csak azzal érdemes foglalkozni, csak annak van értelme, ami „hasznos” aminek meghatározott célja van. Bátran tanulhatunk újat „céltalanul”, foglalkozhatunk valamivel csak azért, mert érdekes, mert örömünket leljük benne. Biztos – vagy legalábbis igen valószínű – hogy idős korban már nem áll előttünk fényes művészeti karrier, de attól még elkezdhetünk festeni, zenélni, agyagozni, vagy üveget festeni. Nem fogunk új területen tudományos karriert befutni, de ettől még foglalkozhatunk történelemmel, filozófiával, csillagászattal vagy akár grafológiával vagy asztrológiával is. Foglalkozhatunk mindazzal, ami eddig is érdekelt volna bennünket, de aktív korunkban a munka, a család mellett nem jutott rá időnk. Épp ezért, ha a mindennapi rohanásban valami felkelti érdeklődésünket, ne legyintsünk rá mondván: „Szívesen foglalkoznék vele, de nincs értelme, hiszen sose lesz rá időm!” Raktározzuk el emlékeinkben, tegyük fel egy láthatatlan kispolcra, ahonnan elővehetjük, amikor pont az a legfőbb gondunk, hogy tengersok az időnk.

Ha idős korunkban új érdeklődést, új hobbit találunk, amivel komolyan, teljes személyiségünkkel részt veszünk, akkor ezzel nemcsak szabadidőnket töltjük ki. Közben hasonló érdeklődésű rokon lelkekre, új barátokra is találhatunk, és elkerülhetjük a kínzó magányt.

Mindaddig fiatalok maradunk, amíg kifelé fordulunk, nyitottak vagyunk, kíváncsiak vagyunk a világra, az emberekre. Viszont rendkívül gyorsan megöregszünk, ha bezárkózunk, elmerülünk kicsinyes gondjainkba, és azt várjuk el, hogy mások foglalkozzanak velünk. Fiatalok maradunk, amíg segíteni akarunk másoknak, és megöregszünk, ha azt várjuk, hogy mások segítsenek nekünk, rajtunk. A fiatal nyugdíjasokban segítőkészségét, tettvágyát, aktivitását társadalmilag is hasznossá lehetne tenni, bevonva őket pl. a tanácsadó, gondozó hálózatok munkájába.

Egyetlen más életkorban sem ilyen fontos a párkapcsolat szerepe. És ahogy megöregedni nemcsak folyamat, hanem feladat is, együtt megöregedni gyönyörű szép, de annál nehezebb feladat. Sok nő kezdi elhanyagolni magát ezekben az években. A fiatalság elmúltával a testi vonzerőt, az erotikát, a szexualitást – tévesen – veszteséglistára teszi. Pedig korántsem kötelező, hogy a szex elmúljon. S ha hanyatlik vagy gyengül is, a gyengédség, a bensőséges meghittség kaphat egyre nagyobb szerepet, s átsegíthet a nehézségeken. De az is igen fontos, hogy továbbra is vonzók maradjunk egymás számára. Ne hanyagoljuk el tehát magunkat, ápoljuk testünket, törődjünk továbbra is öltözködésünkkel. De vigyázzunk, ne váljon külsőnk ápolása, a fiatalság (látszatának) fenntartása életünk legfontosabb tartalmává.


A különböző nőtípusok persze különbözőképpen dolgozzák fel, élik meg az öregedést. Reméljük volt már alkalmad tesztünkből megtudni hogy, melyik nőtípusba tartozol, melyik Istennő/Istennők vonásait hordozod. Ha még nem, itt találhatod meg a tesztet>>>
(A gyorsteszt csak ízelítő, ha pontos tipológiát akarsz, akkor a részletest töltsd ki!)

Ha Artemisz felkészül, és sikeresen oldja meg az élet-közép krízist, akkor kiegyensúlyozott, harmonikus, dinamikus idős asszony válhat belőle. Az idős Artemisz gondolkodása rugalmas, nyitott a világra, nyugdíjas éveiben is aktívan vesz részt civil szervezetek munkájában. Ő az a nyugdíjas utazó, aki – ha pénztárcája engedi – új, egzotikus tájakat fedez fel. Unokái mindig szívesen töltik vele idejüket, mert – bár nem süt finomabbnál finomabb süteményeket – mindig érdekes, izgalmas programokkal, játékokkal kápráztatja el őket.

Athénének rendszerint jó a viszonya felnőtt gyerekeivel, unokáival, hiszen elősegítette önállóságukat, mindenben támogatta előmenetelüket, boldogulásukat. Ha jóeszű, tudásvágyó unokái vannak, az különösen bearanyozhatja öreg napjait. Az idős Athénéhez sokan fordulnak tanácsért. Nagy tekintélyre tesz szert szűkebb és tágabb környezetében, alapítványok egyesületek kuratóriumába kérik fel.

Az idős Aphrodité szép és vonzó öregasszony, aki meglátja a világban a szépet, a szeretnivalót. Még mindig tud örülni a pillanatnak, és mások iránti érdeklődése sem csökkent. Ezért – mivel szívében örökké fiatal maradt – maga köré tudja vonzani az embereket, így nem lesz magányos.

Az a Héra, aki párjával kéz a kézben öregszik meg, boldogan és kiegyensúlyozottan éli az időskor éveit. A megözvegyült Héra azonban nemcsak társát, hanem élete értelmét is elvesztette, ezért – hacsak nem fejleszti ki időben személyisége más oldalait is – súlyos depresszióba eshet, vagy önfeladása révén maga is hamar párja után hal.
 

Sok idős Démétert unokák hada vesz körül. Ők azok a nagymamák, akiket mindig süteményillat leng körül, akik ölbe kapják az unokát, letörülik könnyeit, és mindig kaphatók egy kis meseolvasásra. A szülői felelősség híján végre szabadon dédelgetik, kényeztetik unokáikat. Van azonban számos olyan Déméter is, aki boldogtalan, aki mindig áldozatot hozott, és most úgy érzi, áldozatát nem értékelték. Örökösen panaszkodik, igyekszik bűntudatot ébreszteni, s ezzel valóban el is éri, hogy elhagyják, hiszen aki csak teheti, messze elkerüli. Egyre magányosabb, keserűbb, kellemetlenebb öregasszonnyá válik, tele számos testi panasszal, betegséggel is.

Ha Perszephoné beérett, és az alvilág királynőjévé vált, akkor nem fél az öregedéstől, hiszen személyiségének egy része mindig fiatal marad. Ha azonban megmarad passzív, engedelmes kislánynak, akkor öreg napjaira azt veszi észre, hogy elment mellette az élet.

Hesztiát az öregedés nem zavarja, és általában nem fél a haláltól. Idős korára társadalmi szerepe is nőhet, ő a bölcs öreg hölgy, a nyugodt, megbízható nagynéni, aki alig beszél magáról, viszont nagyszerű hallgató, és akihez bízvást lehet fordulni tanácsért.

Mások tehát a gyengéink és mások az erősségeink is, de valamennyien képesek vagyunk szép, tartalmas öregségre.

Önmagatok még jobb megismeréséhez itt találhattok olvasnivalókat, teszteket>> 

Ha, akár az idő előrehaladtával, akár más okból életetekben olyan fordulat következett be, aminek a feldolgozásához, a tovább lendüléshez jól jönne két tapasztalt szakember segítsége, forduljatok hozzánk bizalommal: medock.medock@gmail.com vagy +36-30-944-4464
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 2528 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x