Bernard Percy Magyarországon - Az ideális párkapcsolat titkairól...
Címlap / Te+Én+Szex / Bernard Percy Magyarországon - Az ideális párkapcsolat titkairól

Bernard Percy Magyarországon - Az ideális párkapcsolat titkairól

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-21

Az USA-ból hazánkba látogat Bernard Percy, a családok, gyermekek témáiról teltházas előadásokat tartó tréner. A párkapcsolatokról, a kamaszokról és a szülő-gyerek viszonyról tart itt kurzusokat. A HarmoNet kérdéseit Gaján Éva tette fel.  

Bernard Percy, a híres amerikai előadó és pedagógus közel 50 éves oktatási tapasztalattal rendelkezik mind az állami, mind a magán szektorban. A Columbia Egyetem Teachers College-ban szerezte meg mesterfokozatát, 14 évet töltött New York város és Los Angeles iskolai rendszereiben. Többszörösen kiváló címet nyert pedagógus.
 
Bernard számos oktatásról, gyereknevelésről, kapcsolatról és szülővé válásról szóló könyv szerzője, ha többet szeretnél megtudni róla, kattints a fotójára – és persze kövesd a vele készült interjút! 
 
 
 
Gaján Éva:  Mi az igazság – egy életre választunk-e párt magunknak, vagy bármennyiszer elválhatunk, ha nem jött össze? Hol van az arany középút?
 
Bernard Percy: Az igazság az, hogy tudnunk kell kiválasztani a megfelelő életre szóló partnert, és meg kell értenünk, hogyan előzzük meg illetve kerekedjünk felül a zaklatottságokon és a nehézségeken, amelyek minden kapcsolatban megjelennek. Én 46 éve élek együtt boldogan a feleségemmel ezen 2 alapelvnek köszönhetően. 
 
A válás annak beismerése, hogy nem sikerült megismerned és alkalmaznod ezeket az alapelveket arra, hogyan élj boldog, hosszan tartó kapcsolatban.
Az egyik oka annak, hogy boldogan élünk együtt ilyen régóta, hogy mi tudunk 2 dolgot: hogyan előzzük meg a zaklatottságot és hogyan kerekedjünk felül gyorsan azokon az időszakokon, amikor egyet nem értés és zaklatottság van köztünk.  

Számos aranyszabály létezik, melyet a szemináriumaimon fogok részletezni. Köztük a legerőteljesebb eszköz arra, hogy fenntartsunk egy erős, boldog, tartós kapcsolatot - az, hogyan legyünk valódi kommunikációban a partnerünkkel - és elkerüljük, hogy állandó veszekedésre és harcra épüljön a kapcsolat; és hogy egy "Nekem igazam van, neked meg nincs" nézőpontot vegyünk fel.
A legtöbb ember nem igazán tudja és érti, mi is a kommunikáció - ez nem csak a kimondott szavak meghallása, ez sokkal-sokkal több.
 
 Gaján Éva: A magyaroknál az egyik vezető válóok az alkoholizmus a családban – amit gyakran követ gyógyszerfüggés is. Ez nálunk egy nemzeti játszma – mit tanácsolsz az alkoholizmustól szenvedő családoknak?
 
Bernard Percy: A legegyszerűbb válasz erre, hogy segítsünk a családtagnak, hogy maga meghozza azt a döntését, hogy abbahagyja az ivást és megtaláljuk a megfelelő programot, mely segít neki megérteni az alkoholizmus okait és felülkerekedni rajtuk.
 
A legnehezebb rész az, hogy hogyan vegyük rá őt arra, hogy magától akarja a változást. A kérdés itt az, hogyan vegyük rá őt, hogy hajlandó legyen megérteni az alkoholizmusának okait és meggondolja magát az alkoholizmussal kapcsolatosan.
Sajnos néha a válás a megfelelő döntés, ha az alkoholista partner nem hajlandó vagy nem képes felelősséget vállalni az alkoholizmusáért. 
A szemináriumaimon azt is érinteni fogom, hogy hogyan lehet rávenni valakit arra, hogy hajlandó legyen meggondolni magát.
 
Gaján Éva: Az egész világon a válásokhoz vezető másik vezető ok a megcsalás – mi a teendő, ha én vagyok a megcsalt, mi a teendő, ha én csaltam, és ha én vagyok a szerető ebben a háromszögben?
 
Bernard Percy: A házasság mindkét fél céljainak egyetértésén, és azon az egyetértésen alapul és arra épül, hogy azokat milyen módszerekkel érik el a kapcsolatban. És arra a bizalomra, hogy betartják ezeket a megállapodásokat. Amikor valaki megsérti ezeket az alapvető egyetértéseket, többé már nem méltó a bizalomra. A megcsalás a bizalom megsértése.
 
Hogy fenntartsunk bármilyen kapcsolatot, amikor az egyik fél megszegi az egyik alapvető egyetértést.  Vagyis azt,  hogy nincs megcsalás,. Ezt a szószegést kommunikálni kell a másik félnek, nem számít mennyire nehéz elmondani vagy meghallgatni. Ha valamelyik fél visszatartja az igazságot, ez egy csomó tünethez vezet.  Ilyen például: igazolásokat találni a megállapodás megszegésére, és a megcsaló fél zaklatott és kritikus lesz a párjával kapcsolatosan. Itt ismét visszatérünk a valódi kommunikáció elvéhez.
 
Gaján Éva: Mi a véleményed arról, hogy ma már egyre több feladatot osztanak meg a családok, hogy a nőre egyre kevesebb „fizetetlen és láthatatlan" munka hárul – hogy lehet jól megosztani a családban a feladatokat – akár a társak, akár a gyerekek közt, mire érdemes figyelni, vigyázni.
 
Bernard Percy: A családi kapcsolat egyetértéseken és értékeken alapul. Ezek családról családra változhatnak. Az egyik ilyen megállapodás, amit én létfontosságúnak gondolok, az az, hogy mindegyik családtag hozzájáruljon a család túléléséhez. Ez jelenti azokat a kötelességeket, amelyeknek minden egyes családtagnak hajlandónak kell elvégeznie, hogy segítse a családot.
 
Amikor valaki nem nyújt értékes hozzájárulást a család túléléséhez és boldogságához, az sokféle problémát eredményez.
Amikor a gyerekeim kicsik voltak a járókában, azt mondtam nekik, hogy az a felelősségük, hogy mosolyra derítsenek engem és a feleségem, ez lesz az ő hozzájárulásuk. Nagyon fontos, hogy mindegyik családtag úgy járuljon hozzá a családhoz, ami leginkább összhangban van a tehetségükkel, személyiségükkel és céljaikkal. 
 
Nélkülözhetetlen, hogy a szülők biztosítsák, hogy a gyerekeik ténylegesen hozzájáruljanak a család túléléséhez valamilyen módon.
 
Gaján Éva: Ha valaki szingli, hogyan találhat magának megfelelő partnert?
 
Bernard Percy: El fogok most mondani néhány elvet, mindegyiket részletesen ki fogom fejteni a szemináriumaimon.
  1. Van egy kezdeti vonzalom, vizuális és érzelmi.
  2. Győződj meg róla, hogy valódi kommunikációd lehet a személlyel.
  3. Győződj meg róla, hogy egyetértés van a fő célokban és abban a módban, hogyan érjétek el ezeket a célokat.
  4. Kerüld el (vagy kezeld) azt a személyt, aki csökkenti az intelligenciád és az erőd (pl kritizálja a céljaid, kritikus azzal, amit teszel, vagy hogyan teszed ezt, stb.)
  5. Ha úgy találod, hogy elkezded elveszíteni a hited magadban, vagy kisebbíteni az álmaid, kitartásod vagy erőd.

 Gaján Éva: Ha valaki szingli, hová menjen ismerkedni?
 
Bernard Percy: Egyszerű a válasz: mindenhol - kifejezetten azokon a helyeken, ahol olyan emberek vannak, akik osztoznak az alapvető realitásodban, érdeklődési területeidben és értékeidben - munkahely, klubok vagy érdeklődési körödnek megfelelő szervezetek, vagy akár a villamoson (légy hajlandó párbeszédet kezdeni azzal, aki érdekel téged). Én magam a feleségemmel a munkahelyemen találkoztam, mindketten iskolai tanárok voltunk, és nagyon fontos volt mindkettőnknek a gyerekek segítése abban, hogy ők sikeres életet tudjanak maguknak teremteni.
 
Amikor találsz valakit, aki úgy tűnik, érdekelhet, légy hajlandó párbeszédet kezdeni ezzel a személlyel.
 
Gaján Éva: - Honnan tudjam, hogy az, akivel együtt élek, a legjobb választás a számomra?
 
Bernard Percy: Megismételhetném a válaszaim, amit a megfelelő partner kiválasztásánál írtam – szerintem azt olvassuk újra! 
 
 Gaján Éva: Beszélj egy keveset a kapuzárási pánikról, vagyis arról, amikor az emberek őrültté válnak, mert megérzik az idő szelét ... veled volt-e ilyen, vagy tudsz-e erre jó történetet?
 
Bernard Percy: Egy csodálatos idézet az egyik barátomtól: "Nem igaz, hogy abbahagyod az álmaid követését, amikor megöregszel, te akkor öregszel meg, amikor felhagysz az álmaid követésével." Az álmaid követése az, hogy találd meg és kövesd azokat az álmokat, amelyek összhangban vannak ezzel a 3 dologgal: amiben tehetséges vagy, a személyiséged és a céljaid.  
 
Amikor megtalálod és létrehozod a megfelelő kihívásokat a képességeid, személyiséged és céljaid alapján, élettel telsz meg és fókuszod nem az öregedés jelein lesz, hanem hogy kiteljesítsd az álmaid és prosperálj. A szemináriumaim központi témája, hogyan találjuk meg a megfelelő kihívásokat.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 2814 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x