Divatozó Szűzanya! Ha nem hiszed, nézd meg a ruhatárát!
Címlap / Utazás / Divatozó Szűzanya! Ha nem hiszed, nézd meg a ruhatárát!

>

Divatozó Szűzanya! Ha nem hiszed, nézd meg a ruhatárát!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-15

Mátraverebély-Szentkúton különösen nagy kultusza van. Varga Ottóné Marikának köszönhetően Szűz Mária mindig más öltözetben fogadja a zarándokokat. Most Jézus anyjának egész gardróbja megtekinthető.  

Folyamatosan bővül a Szűzanya ruhatára


20 év alatt 20 viselet készült a csodatevő kegyszobornak. Már készül a 21. ruhadarabja a mátraverebély-szentkúti Szűzanyának, akinek viseleteit az egyházi ünnepnek megfelelően cseréli az öltöztetője és ruhakészítője, Varga Ottóné Magdika. Elárulja, hogy a szobor azért öltöztethető, mert az egyik karját le lehet venni, így a fából készült barokk alkotást nagy műgonddal, de viszonylag egyszerűen ehet öltöztetni. 

A csodatevő kútjáról is híres zarándokhelyen most háromnyelvű (magyar, angol és szlovák) állandó kiállítást rendeztek a 20 év alatt készült ruhákból, amelyeket a ferencesek által működtetett, nemzeti kegyhely fogadóépületében állítottak ki.
Szentkúti Szűzanya öltözetei címmel egyedülálló kiállítás nyílt Mátraverebély-Szentkúton


A nemzeti kegyhelyen bemutatták azt a 20 ruhadarabot, amelyet pontosan 20 év alatt tervezett és készített a csodatévő kegyszobornak Varga Ottóné Magdolna. Mária ruhái között megtekinthető majd az egykori palóc népi öltözet egyszerűsített változata, a pünkösdi bársonyruha, a magyarok nagyasszonya-ruha, vagy a többezer gyönggyel díszített Gyöngyök ruhája.

„A Szűzanya ruháinak elkészítése és ruhatárának karbantartása értelmet adott az életemnek és szebbé, tartalmasabbá tette. Munkám során kitartásra, hűségre, pontosságra tanított.”

– mondta el Varga Ottóné. A ruhakollekciót IDE KATTINTVA nézhetjük végig, a weboldalán >>


A Szentkúti Szűzanya szobrának öltöztetése régi, de élő hagyomány, amely a felajánlás és a hálaajándék sajátos jelentéstartalmát hordozza. A kegyszobor ruháját régebben évente cserélték, ma már a liturgia színeinek megfelelően öltöztetik. Mária fején egyébként igazi, emberi haj található, mindkét szobor fején korona díszlik. 

A kiállítást a néhány éve felújított kegyhely fogadóépületében nyitották meg; a Szentkútra érkezők ettől kezdve bármikor megtekinthetik az alkotásokat.A kegyszoborról: A kegyszobor Nógrád megyében, a mátraverebély-szentkúti bazilikában található, a kegyoltáron. Szűz Máriát ábrázolja, jobb oldalán a kis Jézussal, balkezében jogarral. Hársfából faragott, barokk alkotás a XVII. század végéről. Öltöztethető szobornak készült, a jobb karja kivehető, mert az öltöztetést másképpen nem lehetne megoldani. Mindkét szobor fejét korona ékesíti. A kifogástalan állapotban lévő kegyszobrot az elmúlt évszázadok alatt rovarkárosodás nem érte. A szobor talapzatának alsó felületén latin felirat található: „STATUA MIR. VERA.”
Jelentése: „Ez valóban csodatévő szobor.”Zarándokok tízezrei keresik fel minden évben a kegyhelyet és a szobor előtt imádkozva kérik a Szentkúti Szűzanya közben járását mindenféle bajban, betegségben. Sokan hálaadásuk jeleként zarándokolnak el, hogy megköszönjék a meggyógyulásukat, az imájuk meghallgatását. 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2090 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x