Thaiföld, a mosoly országa: spiritualitás
Címlap / Utazás / Thaiföld, a mosoly országa: spiritualitás

>

Thaiföld, a mosoly országa: spiritualitás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Cikksorozatunk lényege, hogy különböző testi és lelki aspektusait mutassuk meg egy lenyűgöző országnak olyan utazó szemszögéből, aki immáron húsz éve mélyen a lelkében tartja ezt a kincset. Szó lesz spiritualitásról, kapcsolatokról, étkezésről, harmóniáról, kolostorokról és a mindennapokról. Bognár Tas fogja bemutatni Nektek ezt a csodát.  

 Thaiföld alapvetően egy spirituális ország. Mindent és mindenkit áthat a spiritualitás, de nem olyan értelemben, mint nyugaton. Itthon egyfajta menekülésként, vagy a felemelkedés útjaként tekintenek rá. Thaiföldön egyszerűen a hétköznapok része, hiszen kisbaba korban nőnek bele ebbe az atmoszférába. Furcsán is néznek az útkereső nyugatiakra, hiszen nem értik, milyen utat keresnek, amikor számukra ez ott van mindenhol, de tényleg mindenhol, kisgyermek koruk óta. Éppen húsz évvel ezelőtt, amikor Suan Mokkh kolostorba vonultam, mestereim úgy tekintettek az üzleti világtól bomlott lelkemre, mint egy kisgyermekre, akinek egyengetni kell az útját, mert mindíg megbotlik. A kolostorokról és a tanításokról még fogok hosszabban írni. 


 

Bár egy buddhista ország, mégsem itt kezdődik a történet

A buddhizmus előtt az animizmus volt a fő irány, mint általában minden természeti népnél. Az anima lelket jelent, és máig meg is maradt ez a hozzáállás mindenhez, mert úgy tartják, hogy mindennek lelke van, de még a tárgyaknak is. Ebből fakad mindennek a tisztelete. Később, miután meglátták a buddhizmus lelki erejét, mint életmódot, beépítették az életmódjukba, igen sikeresen. Éppen emiatt buddha születésétől számítják az éveket, tehát a lányom 2545-ben született a dzsungelben. Most 2562-t írunk.

A gyermekek már igen korán kapnak kolostorokban tanítást elvonulásuk alatt nagymesterektől. Nem agymosást kell elképzelni, csak felhívják a figyelmet arra, hogy a szerényebb ember boldogabb, a mások tisztelete önmagunkra visszaható erény, és a boldogság nem feltétlenül csak az anyagi dolgokban keresendő. Kamaszkorukban, mikor iskola után, de a nagybetűs élet között vannak, újra kolostorba vonulnak a hagyomány szerint, hogy elmeditáljanak az élet értelmén, és mesterük tanácsaival együtt felkészüljenek a jövöre (hivatás, család stb).

Thaiföld mégsem egy elvakultan spirituális ország


Igen hamar rájöttek arra, hogy a szélsőséges spiritualitás egy zsákutca tud lenni, mivel elveszi a figyelmet a karriertől, a létfenntartáshoz szükséges dolgokról. Ezért a spiritualitást beépítették, összeolvasztották a szükséges anyagi dolgokhoz való hozzáállással. Egy példa: Pi Nid egy hölgy, akinek Khao Sok dzsungelben resortja van, és sokat foglalkozik a turizmussal, szállásai vannak. Szokás szerint a turista szezon után elvonult pár hétre a kolostorba, mezítláb, fehér ruhájában, hogy elmeditáljon az életről, és a jövőről. Amikor visszajött, elmondta nekem, hogy - sok minden mellett - rájött, hogy a Morning Mist Resortba kell egy medence, hogy az utazók jól érezzék magukat. Egyszerűen elgondolkozott azon, hogy mitől tudnák a vendégei jobban érezni magukat. Éppen ezért amikor spirituális utakat szervezek minden évben, akkor Pi Nidhez megyünk Khao Sok dzsungelbe.


A személyzet is mindíg mosolygós, mert odafigyel a lelkükre, tudja, hogy ez a "befektetés" hosszú távon nagyon megtérül. Ha gyermekeinket is így nevelnénk itt nyugaton, nem maradnánk egyedül öreg korunkban. Ha alkalmazottainkra mélyebb figyelemmel lennénk, nem menne csődbe a cég, nem hagynának minket ott az értékes munkatársak. A kapcsolatokról egy későbbi részben fogok beszélni.

Összefoglalásképpen annyit el kell mondjak, hogy minden későbbi részben, amit ebben a sorozatban írok, át fogja hatni a thai kultúra, a testi-lelki életmód, és a spiritualitás, mert erre a témakörre ilyen röviden nem lehet részleteiben kitérni. Ezt tanítom tanfolyamaimon, ezért segítek 18 éve egyéni elemzéseken, és ezért viszek ki itthonról spirituális utakra embereket, hogy bemutathassam ezt a csodát.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2717 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x