10 bakancslistás hely, ahová jó lenne eljutni 2020-ban
Címlap / Utazás / 10 bakancslistás hely, ahová jó lenne eljutni 2020-ban

>

10 bakancslistás hely, ahová jó lenne eljutni 2020-ban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

Vasárnapig látogatható az idei Utazás kiállítás a Hungexpón. Helyszíni inspirálódás: hova is kéne elmenni mostanában?  

A koronavírus miatt érzek "némi" parát az idei repjegyfoglalásokkal kapcsolatban, így (egy kivétellel) közelebbi úticélokat választottam, ahova kocsival, busszal vagy vonattal se bonyolult eljutni.

1. Riegersburg

Stájerország tele van romantikus várakkal, kastélyokkal. Riegersburg vára az egyik ezek közül, ha a 8-ason mész Ausztria felé, a rábafüzesi határtól már csak 40 kilométert kell megtenned. A Boszorkánymúzeum után (ha nem fognak ott...) irány a Zotter Csokoládégyár! A tulaj szigorúan betartja a bio és fairtrade alapelveket, meg lehet nézni a gyárat, és kóstolni is ér, naná.

2. Weinidylle


Az osztrák-magyar határ mentén találjuk ezt a borrégiót. A határ nyugat-magyarországi és burgenlandi dombvidékein egyaránt megtalálhatók az idilli kis szőlőhegyek a présházakkal, pincékkel (Kellerstöckl a kulcsszó németül). Ezek a hagyományos, mégis különleges életterek a ma embere számára is tartogatnak élményeket: 2020. május 2-3-án a Dél-burgenlandi Bortavasz, május 30-31-én pedig a Vasi Hegyhát-Rábamente térség egyik fő rendezvénye, a Orbán-napi Hegyi Vigadalom várja a látogatókat.3. Szombathely

A Savaria Történelmi Karnevál évtizedek óta tömegeket vonz a 2000 éves múltra visszatekintő városba. Ez jó buli és nagy élmény, de nem kell augusztus végéig várni egy szombathelyi hétvégével, főleg, ha szeretsz bringázni: az utóbbi években több új biciklis túraútvonalat alakítottak ki a környéken. A Vasi Challenge például egy 188 km hosszú körtúra, szombathelyi indulással és érkezéssel.

4. Szőlőhegyi piknik, Zalakaros

Gyakorlatilag egész évben zajlik az élet a zalai dombok lankáin: a Szőlőhegyi Piknik rendezvénysorozat mellett egy bor- és pincenavigátor is készült, hogy le ne maradjunk a legjobb kóstolnivalókról. Zalakaros lehet a bázis, hiszen itt a fürdő, és a túratervbe érdemes belevenni a szlovén oldali Dobronak és környékét is.

5. Zselíz


Ez a hangulatos kis település Szlovákiában, Esztergom „fölött” található. Franz Schubert kétszer is ideköltözött, 1818-ban és 1824-ben, amikor az Esterházy grófkisasszonyok zenetanára volt. Közben néhány csodálatos művét is itt komponálta. A zeneszerző egykori lakhelye ma emlékszobaként látogatható, a helyi múzeumban pedig annak is nyomára akadhatunk, hogy a kastélyban szakácsként dolgozott bizonyos Franz Sacher, aki a világhírű Sacher-torta megálmodója volt.6. Cattolica


Menjen a koronavírus, jöjjön a dolce vita… Ha nem vágysz másra, mint türkizkék tengerre, homokos partra, napsütésre, akkor ez a neked való hely! A Cattolica-öbölben 117 strand közül válogathatsz.

7. Dolomitok


3000 méternél magasabb csúcsból 18-at is találunk az észak-olaszországi nemzeti park területén, ami UNESCO világörökségi védelem alatt áll, és a Föld egyik leginkább lenyűgöző tájegysége.8. Batumi, Georgia*


A Fekete-tenger partján 7 kilométer hosszan húzódik a 19. századi boulevard a második legnagyobb grúz városban, ahol a több évezredes kulturális örökség keveredik a hipermodern építészet remekeivel. Ha nem tudnánk, hogy az egykori Szovjetunió része volt, valószínűleg ez ugrana be róla utoljára. Delfinárium, botanikus kert, óriásszobrok, erődök és monostorok – a városban és környékén. (Georgiába leginkább repülővel juthatunk el. Kutaisibe van közvetlen fapados járat Budapestről.)
* A Grúzia elnevezés helyett hivatalosan ma már magyarul is a Georgia van használatban.

 

9. Albánia

Bizony, elég jól jön fel a Balkán! Albánia elég mélyről indult: a kommunista rezsim bukása után ugyan rögtön lecsapott néhány külföldi utazásszervező az országra, mint izgalmas új desztinációra, de a helyszínen azzal kellett szembesülniük, hogy még az utak se ott vannak, ahol a térkép mutatja... Ez anno az ellenség megtévesztését szolgálta. No, de ez már a múlt, Albánia ma mesés tengerpartokkal és vadregényes tájakkal várja az utazókat, ráadásul átlag magyar zsebnek is nagyon olcsón.

10. Bosznia-Hercegovina


Az árszint a Balkán e másik felfedezésre váró gyöngyszemében is hasonló. A főváros, Szarajevó és az UNESCO világörökségi óvárossal büszkélkedő Mostar az Öreg-híddal a kiemelt úticélok. Szarajevóból mindenképp érdemes felmenni a hegyre is (van lanovka), egyrészt a szédületes panoráma, másrészt az 1984-es téli olimpiára épített, ma elhagyatott, de annál színesebbre graffitizett bobpálya miatt.
  
 

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4000 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x