A legfontosabb tudnivalók a zarándokutakról
Címlap / Utazás / A legfontosabb tudnivalók a zarándokutakról

>

A legfontosabb tudnivalók a zarándokutakról

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-28

Egyre tudatosabban épül be a kínálatba a vallási turizmus, és reneszánszát éli a zarándoklás: ez manapság talán az egyik legtrendibb elvonuló tevékenység. A népszerű zarándokhelyen, Mátraverebély-Szentkúton a héten tartják a Zarándok Akadémiát, amelynek egyik főszervezője, Bódis Gábor megosztja velünk, kinek és hogyan érdemes elindulni, mitől válik egy turista zarándokká.  

Nem minden turista zarándok

Előfordul, hogy valaki turistaként indul el és zarándokként érkezik meg. Elég egy hely, egy találkozás, amely megérinti és más emberként tér haza.

A zarándok belső útja

A turista eljut A-ból B-be, de a zarándok kétszeresen teszi meg az utat: fizikailag és lelkileg. Az előbbi azért fontos, hogy időben és térben is el tudjon csendesedni, hogy aztán a másik típusú mozgás, a mélyebb, a lelki meg tudjon valósulni. Fizikai mozgás nélkül is át lehet élni komoly belső folyamatokat, de a környezetváltozás nagy segítség tud lenni ehhez.Szándék, amiért elindulunk

A zarándoklat egyben egy imádság is, amelynek van egy fizikai vetülete. Nem úgy működik, hogy bedobok a perselybe egy kívánságot, hanem felajánlom a saját vagy más problémáját, kihívását a Jóistennek és lemondva a kényelmemről, elindulok, hogy valami másképp legyen.

Táv


Érdemes mindenkinek felmérni a saját kondícióját, fizikai állapotát, ez határozza meg a távot. De nincs egyenes arányban a töltekezés mértéke a megtett kilométerrel. Továbbá az is önvizsgálatot igényel, hogy egyedül vagy közösségben, barátokkal vagyok képes jobban megélni az örömöm.

Gyalog vagy járművel

Nemcsak gyalogosan érdemes útnak indulni, ugyanakkor a fizikai terhelés által a lelki megtisztulás is könnyebbé válik. Ha testileg is megmérettetünk, akkor jobban értékeljük, amiért megdolgozunk.

Dress code

Az öltözet és a felszerelés lehet puritán, ezt is rá lehet bízni a Jóistenre. De javasolt az időjárásra felkészülni, mint ahogy a zarándokhely viseletéről tájékozódni. A luxuscikkekről pedig érdemes lehet lemondani.A zarándokhely szelleme


Az úticél kiválasztásához a internet is jó partner lehet, de egy jártas ismerős, vagy egy zarándokvezető javaslata személyre szabottabb tud lenni. A zarándokhely egy szent hely, annak liturgikus rendjébe érdemes bekapcsolódni megérkezéskor, mert mélyebb megélést ad a zene, a szöveg, a hanghatás, a fények, ami mind az érzékszerveinkre hatnak. Az épített hely önmagában annyit nem tud mesélni, mint a zarándokot fogadó személy vagy a helyi közösség. Érdemes felkészülni és elfogadni az adott kultúra, vallás helyi szabályait, mert ezek nem arra vannak, hogy korlátozzanak, hanem azért születnek, hogy segítségünkre legyenek a hely szellemének átélésében, a lelki megnyílásban, a Természetfölöttivel való kapcsolat támogatásában.

Mit viszünk haza?

Az élményt magunkkal visszük, de ami még fontosabb, hogy egy zarándoklat alatt jellemző, hogy valami bennünk megváltozik és már nem az az ember tér haza, aki elindult. Sokszor az élményt kiegészítjük egy megfogható eszközzel: képeslap, hűtőmágnes, rózsafűzér, cd. Egyéni, hogy kit mi ragad meg, és mi idézi fel benne, mi élteti tovább azt az élményt és találkozást, melyet a szent helyen átélt.
   
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

 
 
[ 882 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x