Így készülj tudatosan a tavaszi túrákra és kirándulásokra!...
Címlap / Utazás / Így készülj tudatosan a tavaszi túrákra és kirándulásokra!

>

Így készülj tudatosan a tavaszi túrákra és kirándulásokra!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-03

A tavaszi jó idő beköszöntével és a napos óraszámok növekedésével azonnal kedvünk támad kiszabadulni a természetbe. Néha egy véletlenszerű, pár órás kirándulás is nagyszerű élményt nyújt, de ha a komolyabb, régóta tervezgetett vágyainknak szeretnénk eleget tenni, akkor itt az idő az ötletelésre, a helyszíngyűjtésre és a készülődésre. Fontos például, hogy a megfelelő felszerelés már időben a rendelkezésünkre álljon, amikor egy kellemes túrázás mellett döntünk. Akár két lábon, akár két keréken képzeljük el.  

A tudatos tervezés során mentálisan, fizikálisan és anyagilag is érdemes készülni a természetjárásra, ezzel elkerülve a kellemetlen meglepetések és a hirtelen ránk zúduló anyagi terhek kockázatát. Íme 3+1 kezdő túrázási tipp, hogy neked is felejthetetlen tavaszi élményekben legyen részed!
#1 Válassz helyszínt, tervezd meg az útvonalat előre!
A túrahelyszín és a hozzá tartozó útvonal kiválasztása az első és egyik legfontosabb lépése a tervezési fázisnak. Elsősorban azt kell eldönteni, hogy külföldi vagy belföldi célállomás mellett döntesz, mert egy országhatárokat átívelő nagyobb utazás értelemszerűen még több szervezéssel jár – elég csak az odajutásra (a busz-, vonat- vagy repülőjegy megszerzésére, árára) vagy a csomag optimális összeállítására gondolni. 
Természetesen az idehaza megszervezett kirándulásoknál is gondolni kell ezekre a szempontokra, de azért lássuk be, itthon könnyebb megoldást találni rájuk. Szerencsére Magyarországnak szebbnél szebb térségei vannak, amiket egy életben nem is elég csak egyszer látni. A tavaszi hónapok biztosítják a legjobb időt például a kisebb és nagyobb biciklis túrák megtételéhez.
A Velencei-tó kör egyenesen kötelező program, ha eddig mindig lemaradt a bakancslistáról. Épp olyan hosszúságú útvonalakat kínál, amiknek köszönhetően a bátrak és a kevésbé ambíciózusak is tudnak egy kellemeset sportolni és nézelődni. A kisebb kör 30 km, a hosszított táv pedig 43 km (amiben jócskán van emelkedő is), tehát utóbbit a kifejezetten edzett biciklistáknak javasoljuk. Egy biztos, mindkettő útvonal sok élménnyel szolgál, és a családdal közösen is jó program.
#2 Gyűjtsd össze a túrához szükséges felszerelést!
Amennyiben nem autóban ülve szeretnéd megcsodálni az újjáéledő természet szépségeit - mi több, kifejezetten vágysz egy túrázási élményre -, érdemes időben összegyűjtened hozzá a felszerelést. Kezdőként sokan beleesnek olyan hibába, hogy egy jó kialakítású futócipőt visznek magukkal az útra, ami hiába, hogy nagyon kényelmes, közel sem felel meg egy túrabakancs feltételeinek.
Ahogyan a bakancsnak tartani kell a bokát, strapabírónak kell lennie minden időjárási viszontagság ellenére (például vízhatlannak kell lennie és esőben sem szabad csúsznia), úgy a ruházat többi részében is figyelni kell az ideális darabok beszerzésére. Kezdőként persze nincs szükség a legkorszerűbb és legdrágább felszerelésre, de megfelelő öltözékre biztosan.
Kifejezetten fontos például, hogy az öltözet egy része (alsónemű, felső, pulóver) légáteresztő legyen – erre a célra a legalkalmasabb textília a gyapjú és a polár. Továbbá mindig kell, hogy legyen kéznél egy olyan széldzseki vagy esőkabát, aminek vízhatlan a varrásai és a cipzárai, illetve olyan kapucnival rendelkezik, ami használat közben sem zavarja a látást. Végül, de nem utolsó sorban nadrágnak sem lesz elég egy kényelmes mackónadrág. Egy speciális túranadrág szintén légáteresztős, és a térd, illetve sípcsont résznél is meg van erősítve, hogy egy kisebb baleset során se tudjon megsérülni.
#3 Mérlegeld az állóképességed, a távot, és hogy kivel túrázol!
Ha szeretsz kint lenni a szabadban, de nem vagy hozzászokva a nagyobb távokhoz, akkor az első túrákat semmiképp ne tervezd 10-12 kilométernél hosszabbra! Ezt a tanácsot több szempontból is érdemes szem előtt tartanod: egyrészt, a tested hirtelen történő túlterhelése nem játék, másrészt a túrázás csak akkor felejthetetlen élmény, hogyha kínlódás helyett élvezetet és felfrissülést nyújt.
Amikor már több éve rendszeresen túrázol megcélozhatsz nagyobb magasságokat, emelkedőket és bonyolultabb terepeket, de ez kezdőként tartozzon inkább a jövő kihívásai közé. A legegyszerűbb és kezdő szintű túraútvonalakat itthon 1-es számmal jelölik, mert ez mutatja a táv nehézségi fokát – érdemes ezek között keresgélni!
Végezetül azt is vedd figyelembe, hogy kivel túrázol. Ha egyedül mész, “csak” magadért felelsz, de amint vannak kísérőid, akkor már az ő igényeiket és testi épségüket is szem előtt kell tartanod. Gyerekekkel mindig bele kell kalkulálni, hogy egy útvonal másfélszer több időt igényel, mert velük több megállót kell beiktatni útközben, és egyébként is lassabban haladnak. Családosan érdemes megnézni és körbesétálni  a balatoni látnivalókat.
Körültekintést igényel az is, hogyha négylábúval kirándulsz. Ha ilyen terveid vannak, mindenképp mérd fel állatorvos segítségével a kiskutyád kondícióját, ellenőrizd a kullancs elleni védelmét, frissítsd az oltásait (ha szükséges), és tájékozódj a túraútvonal szabályairól! Sok helyen például nem megengedett a kutya póráz nélküli sétáltatása.
+1 Gondolj az anyagiakra, készíts költségvetést!
Ahogyan azt már említettük, kezdő túrázóként nem lesz szükséged csúcsminőségű felszerelésre, de még ilyen esetben is számolhatsz nagyobb kiadással. Szállásköltség, étel-ital, új bakancs: a sok apróságból is tetemes összeg tud kerekedni, főleg, ha az egész család is veled tart. Ha pedig beleszeretsz a túrázás világába, nincs megállás, az anyagiakra mindig gondolnod kell.
Ezért arra biztatunk, hogy a költségvetést mindig készítsd el előre, és ha úgy látod, hogy segítségre lenne szükséged, akkor böngéssz a személyi kölcsönök feltételei között! Így könnyedén találhatsz megoldást a nagyobb kiadások biztosítására, anélkül, hogy le kellene mondanod a régóta vágyott kirándulásokról!
(kép: Getty Images)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon(X)


 
 
[ 1055 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x