Dívali, a fények fesztiválja
Címlap / Utazás / Dívali, a fények fesztiválja

>

Dívali, a fények fesztiválja

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-18

A világosság győz a sötétség felett, a jó a rossz felett, a tudás a tudatlanság felett - erről szól a dívali, a legnagyobb és legfontosabb indiai ünnep, amelynek fő napja 2023-ban november 12-ére esik.  

A dívali a hindu fények ünnepe, de különböző változatait más vallások követői (dzsainisták, szikhek, buddhisták) is ünneplik. Ez India legnagyobb és legfontosabb ünnepe az évben, a hinduk számára ugyanolyan fontos, mint a karácsony a keresztények számára.

Dívalira az emberek kitakarítják otthonaikat, és aranyat vagy új konyhai eszközöket vásárolnak, hogy szerencsét hozzanak. Otthonaikat agyaglámpásokkal díszítik fel, és színes porok vagy homok felhasználásával rangolinak nevezett mintákat készítenek a padlón.A fesztivál fő napján a családok összegyűlnek a lakshmi puja alkalmából, azaz a Lakshmi istennőhöz intézett imára, amelyet ínycsiklandó lakoma és tűzijáték követ. Ez az új év első napja, amikor a barátok és rokonok ajándékokkal és a következő időszakra szóló jókívánságokkal látogatnak el egymáshoz.

Fontos része a hagyománynak az is, hogy a fiútestvérek felkeresik megházasodott nővéreiket és húgaikat, akik szeretettel és pazar étkezéssel fogadják őket.

Az ünnep Ashvina holdhónap sötét felének 13. napjától Karttika holdhónap világos felének második napjáig tart, ez a mi naptárunk szerint azt jelenti, hogy a dívali általában októberre vagy novemberre esik.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1489 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x