5 kreatív ajándéktipp Húsvétra: készítsd el velünk!
Címlap / A nyúlon túl / 5 kreatív ajándéktipp Húsvétra: készítsd el velünk!

5 kreatív ajándéktipp Húsvétra: készítsd el velünk!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-10-01

Későn kaptál észbe? Még egy üdvözlőt sem tudsz adni senkinek? Erre az esetre álljon itt 5 egyszerű ötlet az ünnepekre. Ezek az elfoglaltságok gyermekekkel is végezhetők, így nemcsak kiváló és olcsó húsvéti meglepetések, hanem kellemes programlehetőségek az egész családnak.  

A Húsvét mindig egy kicsit rohanós. Tavaszi óraátállítás körüli időszak, nagytakarítás, rendszerezés, az idő miatti fáradtság, az év eleje, türelmetlenség és a hosszú tél után a nyaralásra vágyakozás első ideje. Ha nincs időd, vagy pénzed ajándékot venni szeretteidnek, de mégis, valami különlegességgel, valami egyedivel szeretnél kedveskedni nekik, itt van néhány könnyen, gyorsan elkészíthető ajándék "receptje". Elkészítésük kitűnő szórakozás az egész családnak, kicsinek, nagynak egyaránt.

1. Húsvéti üdvözlőlap a natúr színek szerelmeseinek

Alapanyagok:
kartonpapír vagy nyomtatópapír, száraz fűszerek vegyesen, ragasztó
Korosztály: 2 éves kortól
Elkészítési idő: 10 perc

Fogj egy kartont, vagy egy nyomtatópapírt. Bármelyik lehet, de a karton – tudd – tartósabb. Végy egy evésre többet már használni nem kívánt tálkát. A kartont hajtsd ketté. A kettéhajtott széléből kiindulva rajzolj egy hatalmas tojást. A lényeg, hogy képeslapot készítünk, így az egyik oldalának a tojásnak össze kell futnia, hogy egy képeskönyvhöz hasonlóan kinyitható legyen.

Rajzolj egy hatalmas tojást tehát, és vágd ki. Hagyd meg a tojásnak legalább egyharmadát középen egybe, tehát nem két külön tojást vágunk ki. Ha nem az összehajtott szélénél kezded a tojás rajzolását és vágását, akkor sajnos a kettő nem ér majd egybe. Így is jó, így azonban üdvözlőd egy oldalas lesz. Végy különböző fűszereket, ezeket szórd a nagy táladba, lehet ez akár virágalátét is, csak mosd ki előtte! Keverj össze, pl. kakukkfüvet, koriandert, fahájat, kaprot, kurkumát, sáfrányt, stb. Mindenből egy kicsit. Ha már egész vastag réteget kaptál, készen állsz. A tojás felső oldalát kend be ragasztóval.

Ezután pedig a képeslapod mártogasd a fűszerekbe. A ragasztó száradási idejétől függően kész műved, írd meg szeretteidnek.

2. Különleges batikolt tojások

Alapanyagok: Tojás, hurkapálcika, fogpiszkáló, matricafesték, 2-3 szín
Korosztály: 4 éves kortól
Elkészítési idő: 2X10 perc

A tojásfestésnek ezer és egy módja van. Ebből a gyermekek számára az egyik legélvezhetőbb az üveg-matricafestékkel díszített tojások elkészítése. Többnyire fantasztikus eredményt kapunk, ami még a felnőtt férfiakat is elbűvöli. Fogj egy (vagy több) tojást. Tetejét és alját fúrd ki és fújd ki egy pohárba tartalmát. Ez tetszőlegesen felhasználható. Ezután Húzd egy hurkapálcára, vékony rőzsére, stb. és kezdődhet a munka. Egyszerre maximum 2-3 matricafestéket ragadj magadhoz. A tojás egyik oldalára hosszanti irányban vigyél fel vastagon festékcsíkokat, 3-4 mm-re egymástól. Ezután egy fogpiszkálóval, körkörös mozdulatokkal húzd egybe a színeket. Tedd egy tojástartóra és engedd legalább 2-3 órát száradni. Később a másik oldalát hasonló módon fesd meg. Az eredmény egy ruganyos, eszméletlenül különös, batikolt hatású, amolyan pszichedelikus tojás, ami még a fiatal férfiakat s mosolyra deríti.


Kép forrása: Pixabax

3. Húsvéti tojás- vagy ajándékgyűjtő

Alapanyagok: Keményítő, víz, újságpapír, matt tempera, 10 db-os papír tojástartó
Korosztály: 2-12 éves korig
Elkészítési idő: 3X20 perc

4 evőkanál por állagú keményítőt elkeverünk kb. 3 dl vízzel. (Sokszor fajtánként a mennyiség meg van adva a tájékoztatón). 20 percig állni hagyjuk, majd egy habverővel pudingszerűvé verjük. Ezután további vízzel leveshíggá keverjük végül egy éjjelre pihenni hagyjuk. Másnap bármilyen nem fényes, hanem matt újságpapírra, reklámpapírra ezt kenjük. Készítőnk egy csirizespapíros labdát és a tojástartó tetejére helyezzük. 

Tojástartó felső lukait is betömködjük újságpapírral, majd egy kisebb gombócot ragasztunk a másik felére, farkincának. A nagyobbik gombóc lesz a fej, erre csónakszerű, alakú fülecskéket és orrocskát helyezünk. 4 oldalon félkörökkel kijelölhetjük a nyuszi tappancsait, de ez nem szükséges. Nem árt az apró részeket még egy réteg csirizesen étkent papírral befedni. Ezután száradni hagyjuk pár órát. Később a gyerekek temperával fantáziájuknak megfelelően festhetik.

Kisebbeknek érdemes a szájat és szemet előre kijelölni. Hogy a nyuszi, nyuszi legyen, nem árt tudni, hogy orra hosszúkás, színes csupán az orra gombja, a szája pedig nem emberi hanem a macskákhoz hasonló függőlegesből elágazó. Végezetül oldalt, ha összeragadt a nyuszi a papírtól és a festéktől, ki kell vágjuk újra az oldalát. A gyermekek számára ez mindig fontos.  Ha a nyuszit kifestettük a tíz férőhelyre festett tojásokat, vagy ajándékokat rejthetünk a gyermekeknek.

Tipp: A pici gyermekek az előre elkészített nyuszikákat megkereshetik a lakásban, kertben, és átélhetik, hogy valóban a nyuszi hozta az ajándékot.
 

4. Ujjbábok

Alapanyagok: Többféle színes filc anyag, színes barna és sárga, arany fonal, pamut cérna, színesek, tű
Korosztály: 1 vagy 1,5 -15 éves korig
Elkészítési idő: 1-2 óra

Ujjbábok nem csak Húsvétkor készíthetők, de ekkorra sok téma ellőhető. Nem csak az 5 ujjas gyermekvers: Ez elment vadászni,
Ez meglőtte,
Ez hazavitte,
Ez megsütötte,
Ez az icike-picike mind megette,
Kerekecske-gombocska,
Itt szalad a nyulacska!

Hanem rengeteg tavaszi történetet készíthetünk. Még a legkisebbek is élvezik.
Vegyünk különböző színű filceket. Általában kockára vágva bármelyik rövidáruban kapunk. Vágjunk két ujj hosszúságú ujjunknál valamivel vastagabb téglalapokat belőlük. A nyuszi lehet fehérből, a Vadász barna, Piroska piros, a medve barna, a farkas szürke, a tavasztündér zöld, stb. Varjuk össze őket kétoldalt és fordítsuk ki. Külső oldalukra a leányoknak fonalból akár fontot, fiúknak rövid hajat készíthetünk. Más színű filc anyagból a sapkát varrhatjuk és ragaszthatjuk is. A vadásznak még puskáját s ki lehet vágni feketéből. A leányokra szoknya varrható. Ügyesebbek tájegységenként Húsvéthoz is illő népviseletet varrhatnak. Csodás lehet egy-egy barna hajú ujjbáb kékfestő szoknyában, vagy hímzett anyagból megkreálva. 3-5-10 ujjbábbal egész meséket, darabokat játszhatunk el. Az elkészítés és a vele való előadás is öröm.


Kép forrása: Pixabay

5. Húsvéti gyertyák

Alapanyagok: 1-3 gyertya, 2-3 szál kül. virág, illóolaj
Korosztály: 2 éves kortól
Elkészítési idő: 15 perc

A gyertyák s fények a Húsvét ünnepén is előkerülhetnek, ekkor azonban fontos, hogy a karácsonyi fagyosságot levetkőzzék, így virág köntösbe kell őket öltöztetnünk.

Vegyünk 1-3 gyertyát. Lehet vastag, vagy akár vékony ún. kocsi-gyertya is. Keressünk egy más használni nem kívánt régi, foltos konyharuhát. A szálas virágokat nyúzzuk meg, akár apró zöld leveleiket és szirmaikat is szedjük le, szórjuk a konyharuhára.

Egy tepsit béleljünk ki alaposan alufóliával, az aljától a tetejéig, és indítsuk be a sütőt kb. 40 fokon. A vaskos gyertyákat 1, a vékonyakat fél percre helyezzük az alufóliás tepsivel a sütőbe. Ha kikaptuk, egyből helyezzük a virágszirmos konyharuhára, és hengergessünk végig a textílián. A meglágyult viasz így magára tapasztja a szirmokat. Maximum 1-2-szer érdemes ismételni a folyamatot, mert később a korábbi szirmok már lejönnek róla. A második ismétlésnél tetejére 1-3 csepp virágos illóolajat is cseppenthetünk, így égetéskor illatozik majd.

Kiváló vendégváró, a beszélgetés fényét fokozza. 

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 15943 ]


Pogány húsvéti tojás jósda
Melyik tojást választanád, ha csak egyet szabad? Kattints rá!
(Utána persze megnézheted a többi tojás jelentését is, de mindig az első az igaz Rád!)
 
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x