Humoros Biblia - Kultúr-kavalkád Virágvasárnaptól Húsvétig...
Címlap / A nyúlon túl / Humoros Biblia - Kultúr-kavalkád Virágvasárnaptól Húsvétig

Humoros Biblia - Kultúr-kavalkád Virágvasárnaptól Húsvétig

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-16

A svéd Lovön sziget parkjaiban több kis épület áll, köztük a Királyi Színház, amelyben ma Európa egyik korabeli barokk színpada működik. A tizennyolcadik században építették azon a helyen, ahol két évvel korábban leégett egy kisebb színház. A négyszáz férőhelyes nézőtér olyan, mintha tükörképe lenne a színpadnak. 

Ilyenkor húsvét táján a legelőkelőbb svéd arisztokrácia tagjai a királyi családdal közösen játsszák el a Biblia történeteit – mindig sok humorral fűszerezve. A svédek általában az evangélikus vallás követői, tehát a  Bibliát tiszteletben tartják, de elsősorban, mint irodalmi értéket, hagyományt, de befogadóak minden vallással szemben – még a muzulmánokkal is –, csak az ne lépjen fel térítő jelleggel. 

Szereplőválogatás
A szép szőke daliák közül is a legrátermettebb herceg, vagy ifjú lesz Jézus, aki diadalmasan vonul be Jeruzsálembe. És hát szamárháton, amely szamarat három másik erős fiú alakít, de ez a szamár távolról sem olyan engedelmes, mint Jézus szamarai voltak. (Tudjuk, hogy már magzat korában is szamárháton utazott édesanyjával, majd Egyiptomba is szamárháton mentek úgy két éves kora körül, s szegény állatnak volt mit cipelni, hiszen ezen az úton magukkal vitték minden földi vagyonukat.)


A tanítványok különböző korú udvari személyekből lesznek, akik útközben élcelődnek azon, mit fognak szólni a farizeusok a bevonuláshoz. A leghumorosabb jelenetet a faágakkal előtűnő üdvözlő tömeg jelenti, itt mindenki élvezheti saját kudarcainak felsorolását, amikor reprezentálnia kellett. A köznapi életben nyársatnyelt fapofák saját tapasztalataik sorát adják elő a közönség mulatságára, de egymáson is szívesen élcelődnek, ilyenkor nem illik megsértődni: az, ami a színpadon történt, nem befolyásolhatja a köznapi életet.

A színpad
A színpadi gépezet az esőt, a szelet, sőt még a vihart is meg tudja jeleníteni. Virágvasárnap azonban a sok nevetés ellenére is elsősorban örömünnep: Jézus hároméves tanításának eredménye: szeretik, rajongói királlyá akarják választani, aki megszabadítja a zsidóságot Róma uralmától. Tehát a színpadon is ekkor a reggel fénye világítja meg a játékot. Majd nagypénteken lehet földindulás, villámlás, mennydörgés.

A hölgyek a zsalugáter mögül úgy gyönyörködhetnek a jóképű férfiakban, hogy ők maguk láthatatlanok maradnak. A múlt század közepe óta rendszeresen mutatnak be itt barokk színdarabokat és baletteket.

HarmoNet tipp: Tavaszi virág-varázslat - Rítus Ostara ünnepére >>

Kacskaringós folyosók

Kilépve a színház épületéből egy kínai sárkány ötlik szemünkbe a szemközti pavilonról.

A színházat különös, misztikus folyosók kötik össze a Kínai Pavilonnal. Minden korszakban felújul az érdeklődés Európában kínai és japán kultúra iránt. A Pavilon teteje sátor alakú, díszítésének fő eleme ez a sárkány. A kínai sárkányok jóindulatú kedves lények, senkinek se ártanak. Egy finom kis kert is tartozik a sárkányok birodalmába, ez tökéletesen belesimul a környezetbe. Másrészt jellegzetes virágaival, fáival kontrasztot alkot az épületet körülvevő hatalmas franciakerttel. Itt különös gonddal ápolt sövény, pompás tavak, szökőkutak várják az elmerengni, meditálni vágyó nézőt. Jól is esik szívnek, szemnek, elmének a színház különös élményét itt a parkban összegezni.
A játék olyannyira élő volt, hogy az ember felismerte magában önző énjének minden megnyilvánulását. Chaucer alakjaihoz hasonlítható ez a virágvasárnapi bevonulás, mert a szereplők történeteiben felismerjük környezetünk és saját magunk mindennapjait. Vágyunk megismerni egy biztos célt, választani biztos kezű vezetőt, de amikor teljesíteni kell napi kötelességünket, szívesebben lennénk puszta nézői saját életünknek. Nehéz végigmenni a kijelölt keskeny úton. 

HarmoNet tipp: Tavaszi varázslat: A 7 legjobb dekorációs tipp húsvétra! >>

A parkot látva felismerhetjük, hogy mennyi különböző művész, tervező, munkás közös munkája hozhatja létre egy nagy cél elérését. A park felépítésében még maga III. Gusztáv király is részt vett. Később aztán kiegészítették egy kis patakkal is, mely tavak, félszigetek és rétek között kanyarog. 

Nagyon emberméretű itt minden. A színházban nem pózolnak, hanem játszanak igazi játékot, és a munkát is játékosan, boldogan végzik el.

Dobosy Ildikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2508 ]


Pogány húsvéti tojás jósda
Melyik tojást választanád, ha csak egyet szabad? Kattints rá!
(Utána persze megnézheted a többi tojás jelentését is, de mindig az első az igaz Rád!)
 
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x