A feltámadás ünnepe, az élet győzelme a halál felett -...
Címlap / A nyúlon túl / A feltámadás ünnepe, az élet győzelme a halál felett - nagyszombat és húsvétvasárnap

A feltámadás ünnepe, az élet győzelme a halál felett - nagyszombat és húsvétvasárnap

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-14

Ma napközben semmilyen szertartás nincs, hiszen Krisztus ezen a napon még sírjában nyugodott, ezért ez még gyásznap. A "nagyszombati liturgia’ kifejezés ezért téves. A katolikus időszámításban (ősi zsidó alapokra hagyományozva) szombat este a sötétedés után már húsvét vasárnap van, ezért a szombat esti misét vasárnapi vigiliának nevezik.  

Húsvét vigiliája az év talán legszebb, egyben legbonyolultabb szertartása. A pap az öt részből álló szertartást fehér öltözékben végzi. A szentmise az ún. fényliturgiával kezdődik. Ekkor történik a tűz megáldása, majd arról a húsvéti gyertya meggyújtása. A húsvéti gyertya (minden résztvevőnél van) jelképezi a feltámadt Jézust, a „világ világosságát”.  A templomba való bevonulás után énekli a pap a húsvéti öröméneket.


A liturgia során kilenc olvasmányt olvasnak fel. Előfordul, hogy a pap rövidebbre fogja a szentmisét, de ilyenkor is legalább három ószövetségi igét és az evangéliumot fel kell olvasni. A Szentlecke előtt megszólal az orgona, harangok és a csengők is, amik nagycsütörtök óta hallgatnak. (Erre az időszakra szokták mondani, hogy a „harangok Rómába mentek”, gyászolni Krisztust.) A szentlecke után a nagyböjt kezdete óta először felhangzik az alleluja, az örvendezés éneke. A prédikáció után a keresztségi igék megújítása következik.

HarmoNet tipp: Húsvéti misztérium: Hogy jön a tojás Jézus Krisztushoz? >>

Ha vannak keresztelendők, akkor ilyenkor történik meg a keresztelés. Ez is ősi hagyomány, mivel régen mindig húsvét vigiliáján keresztelték meg a jelölteket.
Megáldják a keresztkutat és a szenteltvizet.

A szentmise általában körmenettel végződik, bár ez nem tartozik szervesen a szertartáshoz. A hívők a templom körbejárásával és szent énekek énekléséve hirdetik a világnak, hogy feltámadt Krisztus.

Vasárnap, a délelőtt ünnepi szentmisével végződik a katolikus húsvéti ünnep.

 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7621 ]


Pogány húsvéti tojás jósda
Melyik tojást választanád, ha csak egyet szabad? Kattints rá!
(Utána persze megnézheted a többi tojás jelentését is, de mindig az első az igaz Rád!)
 
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x