Téli gumi nélkül még belegondolni is rossz, mi történhet...
Címlap / Ajánló / Téli gumi nélkül még belegondolni is rossz, mi történhet

>

Téli gumi nélkül még belegondolni is rossz, mi történhet

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-20

Sajnos sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mennyire fontos is télen a téli gumi. Magyarországon, mivel nem kötelező, csak ajánlott a téli gumi, így nem is veszik annyira komolyan az emberek, pedig nagyon fontos lenne már ezt törvénybe iktatni, hiszen rengeteg végzetes kimenetelű balesettől óvhatna meg bennünket.  

Gondoljuk csak végig, hogy mit jelent a téli gumi télen, illetve milyen ha a nyári gumival autókázunk a jeges, fagyos, havas, vagy az olvadt havas, esős utakon.
Cikkünkben összehasonlítjuk a két gumi téli használatának a lehetőségeit, elmondjuk, hogy miért nem érdemes nyáron a téli gumival közlekedni.

A téli gumi és a nyári gumi télen – ezért veszélyes a nyári

Nem sokan vannak azok, akik egész évben nyári gumit használnak, inkább elterjedtebb szokás, hogy nyáron is téli gumival közlekedjenek az emberek, a két gumi közötti különbségeket azonban akkor érthetjük meg legjobban, ha látjuk, miért veszélyes a nyári gumi a téli utakra.

Egy jó nyári gumi megfelel a csapadékos és a száraz időjárásnak is. A nyári tulajdonságait ahhoz mérik, hogy mekkora a fékezési út a nedves talajon. Sokan pontosan emiatt azt gondolnák, hogy a nyári gumi akár télen is jó lehet, hiszen télen is általában csapadékos, nedves úton kell közlekednünk, nagyon kevés az olyan alkalom, amikor hóban vagy jégen kellene autókázni, hiszen általában lesózzák és eltúrják a havat, így marad a latyak – tehát jól kell, hogy teljesítsen a nyári is, nem?

Igen, de a két guminak más az összetétele is, ami azt jelenti, hogy nem csak a csapadékra, az útviszonyokra kell reagálnia, hanem az út hőmérsékletére is. Nézzük tehát, hogy hogyan viselkedik a két gumi a téli időjárásban.

A téli gumi szilika összetétele miatt a hideg időjárásban is puhább marad, tehát jobb a tapadóképessége, míg a nyári gumi, ennek az összetételnek a hiányában, merevvé válik, és így könnyen elemelkedik a földtől, illetve, mivel a tapadása kevésbé megfelelő, így könnyen kicsúszhat egy kanyarban az autó stb. A nyári gumi tehát egyáltalán nem megfelelő télen.
A téli gumi azonban bármilyen téli időjárás között jól tud teljesíteni. Hiszen a mintázatnak, a bordáknak és a lamelláknak köszönhetően elvezeti a vizet és a csapadékot, a keverék pedig segít a tapadásban.


Miért nem jó a téli gumi nyáron?

Sokan felismerik a téli gumi előnyeit, és csak téli gumival közlekednek télen, de sajnálják a pénzt a két garnitúra gumira és ezért inkább egész évben csak télit használnak. Ez sem megfelelő azonban, hiszen a téli gumi nyáron sokkal jobban és gyorsabban kopik, mivel nagyobb a tapadása, így egyrészt gyorsabban elhasználódik, és hamar újat kell vásárolni, másrészt a túlzott kopás miatt télen sem fogja tudni azt az eredményt nyújtani, amire szükség lenne, ami a megfelelő biztonságot nyújtja.

Egyrészt tehát azért nem ajánlott a téli gumi nyáron, mert nem elég biztonságos, másrészt, mert hamar elhasználódik. Harmadrészt arra is érdemes gondolni, hogy azért választjuk a téli gumit nyárra, mert spórolni szeretnénk, ugyanakkor a nagy tapadás miatt az autó sokkal többet fog fogyasztani nyáron a téli gumival, mintha a megfelelő gumit választaná. Ez azt jelenti, hogy nem biztos, hogy spórolni lehet azzal, ha csak egy garnitúra gumit használunk egész évben.

A téli gumi nagyon is előnyös dolog, fontos, hogy ne úgy gondoljunk rá, mint a pénzkidobásra, hanem hogy felismerjük a hasznosságát és nélkülözhetetlenségét. A biztonságunk érdekében fontos a téli gumi használat a téli időszakban, és hogy mindig jól teljesíthessen, nem éri meg nyáron használni. Jobban megéri egy nagyobb befektetés a két garnitúra gumira, amit aztán évekig, biztonsággal és nyugalommal használhatunk.Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5479 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x