A hűtlen, a megcsalt és a szerető - Könyvajánló
Címlap / Ajánló / A hűtlen, a megcsalt és a szerető - Könyvajánló

Gelsei Bernadett

>

A hűtlen, a megcsalt és a szerető - Könyvajánló

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Sokunknak kell vargabetűt megtennünk ahhoz, hogy eljussunk egy magasabb fejlettségi szintre, hogy megértsünk bizonyos dolgokat önmagunkról és az adott helyzetről. Lehetséges, hogy bizonyos érzelmeket és felismeréseket a szerelmi háromszögben betöltött szerepünk alapján tudunk csak megélni, átélni. Ilyen kemény tanításra van szükségünk ahhoz, hogy bölcsebbé, boldogabbá váljunk, önmagunkhoz közelebb jussunk és rájöjjünk: igen, ehhez erre a viszonyra volt szükségünk.  

Szerető voltam. Több mint két éven keresztül a harmincas éveimben. Egy nős pasi szeretője, úgy, hogy soha nem akartam senkinek a szeretője lenni. Minden ilyen jellegű dolgot megvetettem. Aztán mégis belekeveredtem, annak ellenére, hogy az elején folyamatosan azt mondtam, ezt én nem akarom. Ő azt mondta, szereti a feleségét és nem fogja elhagyni soha. Én azt mondtam, hogy férjet és gyereket szeretnék, és ennek így semmi értelme. Felejtsük el azt az estét, hagyjuk egymást. Mégsem tudtuk megtenni sokáig. 

Sok szép emlék, érzés az, ami megmaradt, de sajnos sokáig ezeket elnyomta a gyötrelem, bizonytalanság és lebegtetés érzése, amit a szerelmi háromszögben levés adott. Ezekből az érzésekből és ebből a helyzetből nagyon sokat tanultam. Sokat változtam, amiért utólag hálás vagyok ennek a viszonynak. Ha nem kerültem volna bele ebbe a helyzetbe, ma nem lehetnék az, aki vagyok. És sze- retem azt, amilyenné váltam. 

Éppen ezért hiszek abban, hogy szerelmi háromszög megjelenése az életünkben mindig tanít bennünket valamire, amit egyébként nem lennénk képesek meglátni, megtanulni. 

Sokunknak kell vargabetűt megtennünk ahhoz, hogy eljussunk egy magasabb fejlettségi szintre, hogy megértsünk bizonyos dolgokat önmagunkról és az adott helyzetről. Lehetséges, hogy bizonyos érzelmeket és felismeréseket a szerelmi háromszögben betöltött szerepünk alapján tudunk csak megélni, átélni. Ilyen kemény tanításra van szükségünk ahhoz, hogy bölcsebbé, boldogabbá váljunk, önmagunkhoz közelebb jussunk és rájöjjünk: igen, ehhez erre a viszonyra volt szükségünk.


 
Addiktológiai konzultánsként látom, hogy ez a helyzet nagyon rímel arra, amikor a függő élete ír egy vargabetűt a függősége miatt. Klienseimtől gyakran hallom, hogy más embernek elég egy apróbb jelzés ahhoz, hogy fejlődni, változni tudjon, míg nekik a poklok poklát kell megjárni, megélni a mélypontot, hogy aztán talpra tudjanak állni és eljussanak oda, ahhoz az egyeneshez, amin általában a többi ember jár. Amikor már képesek letenni a függőséget és józanok, akkor jönnek rá, hogy valójában miért is volt szükség erre a helyzetre. 

Direkt nem használok semmilyen jelzőt a függőségre, – lehet alkohol-, drog-, étel-, munka-, vásárlás-, monitor- vagy játékfüggőség – mert a függőség pszichológiája, az út, amit a függők bejárnak, nagyon hasonló. Mindig van leépülési és felépülési szakasz, pont úgy, mint egy V betű. 

Szerelmi háromszögben lenni – legyen az bármelyik fél szerepe is – egy ilyen felismerést tanít a benne lévőknek. Azt, hogy mikor jön el a mélypont – ahogy a függőknél is –, és mikor leszünk képesek elkezdeni kilábalni és felismerni, mi történt velünk, miért is tartottuk magunkat ebben az állapotban hosszú ideig, mindannyiunknál más. Ebben is nagyon hasonlít a függőségre a szerelmi háromszög, mert mindegyik szerepnek van leépülési és felépülési szakasza, amibe be kell merítkezni, hogy aztán ki lehessen jönni belőle, és sajnos mindig megvan a saját magunk meggyötrése is, de pont ettől leszünk jobbak és mások a végére. 

Azóta nagyon sok kliensem lett a témában. Meglepő módon a hűtlenek vannak többségben, majd őket követik a szeretők. Mindkét fél jellemzően végigcsinálja a konzultációt, és hozzájuk képest elenyésző számban jelentkeznek a megcsalt felek. 
Egy biztosan elmondható a visszajelzésük alapján, hogy nagyon sok segítséget kapnak a helyeztük rálátásában, megértésében és továbblépésben azáltal, hogy megismerik függő személyiségüket a szerelmi háromszögön belül. 
 


A könyv azoknak szól, akik szerelmi háromszögben rekedtek (legyen az a megcsalt, hűtlen vagy szerető szerepe) már hosszú ideje – hónapok, de leginkább évek óta – tartó viszony jellemzi őket és tehetetlennek érzik magukat. 
 
Úgy érzik, hogy: 
- a helyzet méltatlan önmagukhoz, 

- ők soha nem gondolták volna, hogy belekeverednek egy ilyen helyzetbe, 

- döntésképtelenné váltak, 

- tehetetlennek érzik magukat, 

- elveszettnek érzik magukat,
 s mindezen érzések mellett mégis folyamatosan jelen van a remény, hogy 
majd a helyzet változni fog. 


A könyv öt részből áll: 
Az első részben röviden bemutatom a hűtlenség helyzetét Magyarországon. Arról is lesz szó, hogy mit is jelent az, hogy paradigmaváltás történik a házasság intézményében és ez hogyan hat a hűségre. Majd a két leggyakoribb hűtlenségi helyszínről, az internetről és a munkahelyről is beszélek. 
A második részben általánosságban írok a szerelmi háromszögekről, valamint arról, miért ilyen gyakoriak a megcsalások és mi lehet az okuk. 
Harmadik részben a hűtlen szemszögéből fogom megvizsgálni a dolgokat, kihangsúlyozva a döntési állapotot és azokat az okokat, amik miatt a megcsalás megtörtént. 
A negyedik részben megcsalt fél szempontjából nézek rá a szerelmi háromszögekre. Itt kicsit többet szentelek annak a lehetőségnek, hogy mi történik akkor, amikor mégis a megbocsátás mellett döntünk, mert ilyenkor nagyon jól jön a segítség, útmutatás. 
Végül az ötödik részben a szeretők szemével fogom megnézni a szerelmi háromszöget, és igen, itt a saját élményemet fogom behozni, ami remélem, sokat segít majd a hasonló helyzetben levő olvasóknak. 
Minden rész végén egy önsegítő feladatlapot ajánlok, ami segít elindulni az úton. 

 
 
Ezeket a feladatlapokat a gyakorlatban is használom, sok kliensemnek adott már segítséget. A feladatok tartalmaznak olyan elemet, amelyet önsegítő 
csoportból (12 lépéses csoportok) hozok, továbbá megoldásközpontú és kognitív módszertani elemet, valamint egy kis analitikus módszert is. Így komplex szemléletbeli rálátást kap az olvasó önmagára és a helyzetére. 
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 8087 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x