Hűtlenség háromszöge, szerelmi háromszög
Címlap / Te+Én+Szex / Hűtlenség háromszöge, szerelmi háromszög

Gelsei Bernadett

Hűtlenség háromszöge, szerelmi háromszög

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-16

Szerelmi háromszög akkor is kialakulhat, ha a hiányt érzékelő házastárs nem kerül konkrét kapcsolatba egy harmadik személlyel, hanem a szeretete tárgyiasul, illetve megosztódik például alkohol, drog, játékfüggőség (vagy enyhébb verziója a focirajongás) vagy valamilyen hobby intenzív gyakorlása által.  

Vannak olyanok is, akik gyerekkoruk óta a krízishelyzeteket szerelmi háromszögekben próbálják lereagálni. Fontos tudnunk azt is, hogy a háromszögezésben meglévő szerepek nincsenek fixen leosztva az életünkben, azaz nem maradunk mindig csak a hűtlen vagy a szerető szerepében. Ezek a szerepek átjárhatóak, bizonyos életszakaszainkban mást és mást élhetünk meg, például a megcsalt feleségből lehet hűtlen feleség is.
Nézzünk a működés megismeréséhez egy klasszikus szerelmi háromszöget, azaz megcsalt nő, hűtlen férj és szerető. A legegyszerűbben úgy tudjuk átlátni a rendszert, ha megpróbáljuk megérteni az egyes szerepek motivációját.

A szerelem fenntartásához ideális esetben három fontos tényezőnek kell meglennie: szenvedély, intimitás, elköteleződés. Egy hosszú évek óta tartó párkapcsolat vagy házasság során természetes, hogy a kezdeti intenzív szerelemérzés mély intimitássá alakul át, majd a párkapcsolat törvényesítésével és a gyermekek megérkezésével pedig az elköteleződés váltja fel. Fontos szempont a szerepek megértésénél, hogy a házasság intézményében az ÉN, TE és MI háromszög jelenik meg. Akkor tud jól működni egy kapcsolat, ha ez a hármas egyenlő arányban van jelen, illetve a házasfelek személyiségének fejlődése is nagyjából együtt halad. Az emberek zöme azonban úgy köti össze életét párjával, hogy a fent említett három tényezőből csak kettő vagy egy van jelen, ami aztán a későbbiekben megnehezíti a kapcsolat fenntarthatóságát.

 

A hűtlen férj

Az ő szerepe és belső motivációja, hogy hiányt él meg a párkapcsolatában, például nem kívánja már feleségét, bizonyos tulajdonságai idegesítik, irritálják, vagy éppen eltávolodott tőle érzelmileg. Ezek ambivalens érzéseket keltenek benne, és mint a férfiak zöme, kerüli a konfrontálódást, a kényelmetlen helyzeteket. Az önismereti szintjétől függően lehetséges, hogy még önmagának sem tudja konkrétan megfogalmazni negatív érzelmeit. Az elköteleződés és a kapcsolat elején kialakult szeretetérzéshez képest a negatív érzelmek és hiányosságok megélése erős bűntudatot gerjeszthet benne. A fő probléma azonban, hogy nem tudja azokat kifelé, a másik felé kommunikálni. Általában ennek a gyökere a gyerekkorból hozott rossz beidegződésekben, tapasztalatokban keresendő, amelyeken képtelen változtatni. Ezért aztán a szeretetét megosztja, a hiány érzését egy harmadik személlyel pótolja. Innentől kezdve aztán a saját csapdájában vergődik, mivel bűntudata van a felesége felé. Attól függően, hogy milyen hosszú ideig bonyolódik bele az új szerelmi kapcsolatba, folyamatos ígérgetéseket tesz a szerető felé. Hiszen ha a hiányérzete kielégül az új kapcsolatban, akkor úgy érzi, hogy szeretné a régit elengedni. Ezzel aztán a szeretőt magához láncolja a bizonytalanság fenntartásával. A hazugságok egyre inkább begyűrűznek, és megnehezítik az egész helyzetet, ezért aztán gyakori, hogy tudat alatt olyan helyzetet teremt, ami alapján a viszony kitudódik, mivel az egyre növekvő belső feszültségét már nem tudja kezelni.

A szerető

Az ő szerepe és motiváltsága, hogy látszólag szeretne elköteleződni, de tudat alatt valójában mégsem, illetve gyakran gyerekkori, az ellentétes nemű szülővel kapcsolatos fel nem dolgozott érzéseit viszi bele a kapcsolatba. Például egy kislánykori bizonytalan apaképpel kapcsolatos mintázatát viszi tovább a párkapcsolatába, ahol az apa jelenléte kiszámíthatatlan volt, de ő mindig az ő szeretetére, elköteleződésére vágyott, csak nem kapta meg. Ezt az érzést tudja újból megélni a szerető szerepében, illetve hogy nem kell felnőnie igazán ebben a kapcsolatban. Ez a szerep lehet a háromszögben a leginkább megnyomorító, mivel mindig másodiknak, nem felvállalhatónak, versengőnek éli meg önmagát. Ez pedig az önértékelés még alacsonyabb szintjére viszi a szeretőt.

 
 
A megcsalt feleség

Az ő szerepe és motiváltsága hasonló, mint a férjé, azzal a különbséggel, hogy félelmei és alacsony önértékelése sokáig tartja benne ebben a szerepben. Ez azt jelenti, hogy tudat alatt érzékeli, hogy a kapcsolata nem működik úgy, ahogy szeretné, de nem akar ezzel szembesülni és azt nyílttá tenni. Sok esetben lehet tapasztalni, hogy a feleség ilyenkor csak az anyaszerepre koncentrál, és abban akar tökéletesen teljesíteni, vagy karriert kezd el építeni, vagy úgy alakítja az életüket, hogy fizikai távolság legyen a kapcsolatukban. Az énvédő mechanizmusa a tagadás, hasítás formájában jelenik meg, és ezért van az, hogy mindig ő az utolsó, aki megtudja a viszonyt. Amikor azonban kiderül, és egyértelmű tényeket kap, kétségbe esik, hogy elvesztheti azt, ami ugyan nem működött, de biztonságot adott számára.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 34600 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x