Őszinte bevallás
Címlap / Te+Én+Szex / Őszinte bevallás

Gelsei Bernadett

Őszinte bevallás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

Ez az írás azoknak a hűtleneknek szól, akik nem tudják eldönteni, hogy elmondják-e a viszonyukat, vagy sem. Mi van akkor, ha a viszony még mindig titok? Van néhány kényszerítő ok arra, hogy a viszonyt titokban tartsa: például meg akarja tartani a szeretőjét és a házastársát is, márpedig, ha kiderül, akkor választania kellene közöttük. Az is lehet, hogy nehezen kezeli a konfliktust, és igyekszik elkerülni a várható érzelmi lavinát. Ugyanakkor a tisztázás mellett is szólnak érvek. Ha szabadulni szeretne egy boldogtalan házasságból, a megcsalás akár "kilépési vízumként" is használható. Ha a rossz bánásmódért bántani akarja a párját, a titok feltárása egyfajta bosszú lehet.  

Akárhogy is dönt, fontos, hogy tisztán átlátva, tudatosan tegye, miután végiggondolta az ügy hosszútávú kihatásait. Ha egyszer kiderült, visszacsinálni nem lehet – a dologgal együtt kell élniük mindkettőjüknek. Ha úgy dönt, hogy hallgat, akkor a hallgatás hatásaival kell együtt éljen – ennek is megvan az ára.
Nincs egyértelmű jó, vagy rossz döntés, van hogy bevallani, van, hogy hallgatni jobb.
De azért ne feledje: itt most arról van szó, hogy feltárja-e párja előtt a viszonyt, nem arról, hogy lezárja-e vagy sem – ez utóbbi kérdést a 3. és 4. fejezetben vitattuk meg.

AZ ŐSZINTE BEVALLÁS HÁTRÁNYAI

4 oka is lehet annak, hogy a hallgatás mellett dönt:

1. Úgy gondolja, hogy az igazság feltárása gyógyíthatatlan sebeket okozna párja lelkében.
Előfordulhat, hogy úgy gondolja, párja túl törékeny, sérülékeny ahhoz, hogy túltegye magát az igazságon. Különösen nehéz annak, aki már többször is becsapás, veszteség áldozata volt korábban.
Nem lehet megmondani, ki hogyan reagál majd az igazságra, ám, ha úgy gondolja, a titok teljesen összetörné partnere énképét, talán bölcsebb nem elmondani.

2. Úgy gondolja, hogy az igazság feltárása oda vezetne, hogy mindketten megszállottan csak a félrelépésre koncentrálnának, s nem azokra a problémákra, amelyek okozhatták azt.
Ha úgy gondolja, hogy hogy párjával együtt csak a viszony egyes kínos részleteit elemezgetnék, s nem a kapcsolatukon dolgoznának, akkor jobb hallgatni. Néha a partner keserűsége és elkeseredése megakadályozza, hogy így a kettőjük kapcsolatára figyelhetnének.
Sok terapeuta is támogatja, hogy jobb hallgatni, mint beszélni: egyszerűbb lezárni a külső kapcsolatot, aztán megtartani az egészet magunknak, és dolgozni a házastársunkkal a kapcsolat bensőségessé tételén.

3. A párja fizikailag korlátozott, ezért nem tudja megadni a kellő szexuális társaságot, ezért ön úgy dönt, hogy együtt marad vele, hogy orvosi és érzelmi támogatást nyújthasson neki, és gondoskodhasson róla.

4. Úgy gondolja, hogy a partnere fizikailag bántalmazhatja, ha kiderül.


AZ ŐSZINTE BEVALLÁS ELŐNYEI

Ugyancsak 4 oka lehet annak, hogy őszintén feltárja, ami történt:

1. Általában jobb elmondani az igazságot magunktól, mint várni, hogy a párja valahogy megtudja.
Ha tényleg vége a viszonynak, és utána elmondjuk, akkor az őszinteséggel is már egyfajta bizalmat építünk – sokkal inkább, mintha partnerünk hazugságon kap rajta. Sokkal nehezebb visszaépíteni a kapcsolatot, ha dupla becsapás történt: a viszony maga, és a hazugság is.

2. Ha elmondja az igazat, akkor nagyobb esélye van annak, hogy hűséges marad.
Az igazság feltárásával közelebb juthatnak ahhoz, miért történt a félrelépés, és ezzel elkerülhető, hogy ismétlődjön. A bátor önvizsgálat nélkül talán könnyebb úgy tenni, mintha minden rendben lenne – és ott folytatni, ahol abbahagyta.
Ha viszont úgy dönt, feltárja az igazat, akkor azt is őszintén el kell mondania, hogyan szervezte meg a randevúkat, milyen hazugságokat, manővereket talált ki – hogy ne használhassa ugyanezeket a módszereket ismét.

3. Ha elmondja az igazat, a párja esetleg ráébredhet, milyen szükségletek nem elégültek ki, és kezelheti a helyzetet, amíg még nem késő.
Ha őszintén beszél a félrelépésről, azzal egyben figyelmeztet is arra, hogy boldogtalan, és adhat egy esélyt a párjának, hogy foglalkozzon ezekkel a nehézségekkel is.
Az igazság feltárása egyfajta segélykiáltás is a partnere felé.

4. Ha elmondja az igazságot, azzal visszaállítja a párja elsőbbségét a kapcsolatban.
Ha ugyanis csak Ön és a szerető ismerik az igazságot, akkor hiába ér véget a viszony, kettőjük között egyfajta hallgatási konspiráció van. A titok sokszor ugyanúgy károsíthatja a kapcsolatot, mint a szex – nemcsak az számít, kivel fekszünk le – az is számít, kinek hazudunk.
A tudás hatalom, ezért, a titok elmondásával a párjának is megadja a hozzáférést mindkettőhöz.
A titok nagyon eltávolíthatja egymástól a partnereket.

HOGYAN DÖNTSEM EL, HOGY MI LENNE A JÓ?

Számos szakértő szerint a bizalom visszaépítéséhez az első, elmaradhatatlan lépés a vallomás.
Az őszintétlenség távolságot szül, és megakadályozza a valós önvizsgálatot.
Én úgy gondolom, hogy nincs két egyforma helyzet – ami jó az egyik párnak, nem biztos, hogy működik a másiknál.
Valami olyasmi ez, mint amikor valakinek megmondják, rákos beteg: néhányan sokkal jobban gyógyulnak, ha mindent tudnak, mások épp ellenkezőleg.
Ezért mindig tegye fel a kérdést: „Kinek jó ez?” – ami önnek jó, lehet, hogy a párjának nem, és fordítva.

Ha úgy dönt, elmondja, ne feledje, hogy a párja reakcióit nagy mértékben befolyásolja majd, mit gondol arról, hogy miért történt a megcsalás. Ha Önön látszik, hogy tiszteli párja jogát az információkhoz, akkor pozitívabb választ várhat. Ha viszont csak saját bűntudatát akarja csökkenteni, a párja nem lesz olyan megértő. Fontos, hogy ebben a kérdésben mindenki tisztán lássa saját indokait.
Néhányan hallgatnak egy régi viszonyról, aminek már rég vége, mert úgy gondolják, már nem jelent fenyegetést a kapcsolatra. Ám azzal, hogy titokban tartják, éppen hogy túlságosan nagy jelentőséget kaphat.


Ha végül úgy dönt, feltárja a viszonyt, és mégsem sikerül a párjával tisztázni, hogy mi okozhatta ezt, nagyon valószínű, hogy kapcsolatuk nem tart sokáig, vagy csak látszólag maradnak együtt. A bensőségesség helyreállításához többre van szükség, mint arra, hogy egyszerűen elmondja, mi történt.
Ha úgy dönt, hallgat, de nem is beszéli meg a nehézségeket a kapcsolatukban, akkor átmenetileg örülhet a konfliktusmentességnek, és úgy gondolhatja, minden rendben van – ám így semmi nem változik majd.

 
 
Sokan úgy döntenek, hogy a viszonyt titokban tartják, ám elkezdenek közösen dolgozni a kapcsolatukon – ez megfontolásra érdemes megoldás.
Nincs tökéletes megoldás – az emberi szív nem egyformán működik. Annyit viszont mindenképp érdemes megtenni, hogy jól átgondoljuk, figyelembe vesszük mindkettőnk indokait, motivációit, és azokat a hatásokat, amelyeket az igazság feltárása hoz majd magával.

Ha mindezek után úgy véljük, a bensőséges kapcsolat helyreállítható, akkor már nem is számít az, hogy elmondtuk, vagy sem: használhatjuk a tanulságokat arra, hogy megerősítsük párunkkal a kapcsolatot.


 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 
 
[ 19308 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x