Baj van a kapcsolataiddal? Magányosnak érzed magad? - Nem vagy...
Címlap / Ajánló / Baj van a kapcsolataiddal? Magányosnak érzed magad? - Nem vagy egyedül! Vedd fel a kesztyűt, harcolj Te is!

>

Baj van a kapcsolataiddal? Magányosnak érzed magad? - Nem vagy egyedül! Vedd fel a kesztyűt, harcolj Te is!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-19

Sokszor csak kemény harcok árán tudunk leszámolni egy-egy problémával. Háború dúl az emberek között, egyénben és társadalomban, múltban és jelenben Tanley Milet: Női (h)arcok című, nőkről nőknek írt legújabb regényében. Olyan problémákat feszeget, melyeket legtöbbször elintézünk egy vállrándítással. A magányunkról, kapcsolatainkról, a generációs problémákról… s arról, hogy a megoldás sokszor bennünk van. Csak észre kell vennünk.  


Rendezvénynaptár
Az életünkben számos különböző helyzettel találkozunk. Vannak akadályok, amelyeket könnyen veszünk, és vannak olyanok is, amelyekkel nehezen boldogulunk. Ilyenkor szükségünk van baráti tanácsokra, önelemzős pihenésre, vagy épp egy könyvre. És van, amikor nem mi találunk rá egy-egy irodalmi műre, hanem az ránk. Mert akkor és ott, az kell nekünk. A lelkünknek, az elménknek. Ilyen regény Tanley Milet Női (h)arcok című alkotása is. Tartsatok velem és ismerjük meg közösen az írót és azt, amit létrehozott. Nekünk. Értünk.

Minden elkezdődik valahol. Nézzük hát hogyan ivódott bele egy emberbe a tollkoptatás úgy, ahogy az a bizonyos tinta a lapokba. A gyermekkor sokaknál meghatározó, Tanley Miletnél se volt másképp. Ha ifjú fejében rendezésre szorultak a gondolatok, nekiült képregényt rajzolni. Később sem csillapodott az alkotás iránti szenvedély, sőt kialakult a belső késztetés is. De mibe fogjon az ember lánya? Pedzegette az önéletrajz írást éppúgy, mint egy, a gyermekének írt intelemsor összefűzését. Végül megszületett “A könyv”, ami valamelyest párhuzamba állítható az életével. Azonban nem apadt ki az ötletek forrása. Így érkezett el grandiózusabb témához, és egy új regény születéséhez.

Az ihlet bárhonnan jöhet. Néha elég hozzá az, ha az ember hallgat. Pontosabban meghallgat másokat. Mások gondjait, panaszait, életét. A sok diskurzus alatt, mintha filmet nézett volna, megjelentek előtte történetek, események. Annyiszor bukkant fel újra és újra ugyanaz a témakör, hogy kezdett kikristályosodni benne egy probléma. Egy olyan probléma, amiről igenis beszélni és írni kell. Egy könyv, amit egy nő ír, nőkről nőknek. De ne higgye senki, hogy feminista prédikáció tocsog négyszáz oldalon keresztül. Nem nyers leírás, hanem egy összetett történet elmesélése.


Remélem mindenki oldalát kellőképpen furdalja már a kíváncsiság, hogy milyen is lehet a Női (h)arcok. Egy szóval? Sokrétű. Rengeteg érzékeny területet érint, amelyekről nem vagyunk hajlandóak tudomást venni. Vagy ha mégis, egy vállrándítással elintézzük azokat. Ilyenek például a kapcsolatok, az egyedüllét, a technológia beláthatatlan hatása és a különböző generációk. De nem áll meg ennyinél. Mint a cím is mutatja, harcokról szól. Bár ezeket nem karddal vagy lőfegyverrel vívják. Hanem szavakkal és tettekkel. Háború dúl a múltban, a jelenben és a jövőben. Az emberben és az emberek között. Az egyénben és a társadalomban. És ha mindez nem lenne elég, olyan csavarokat tartalmaz, amiket még az írónő se látott előre. Hogy ez, hogy lehet? Pillantsunk be kicsit a kulisszák mögé.

Induljunk ki onnan, hogy a jó karakter “él”. Gondolkodik, véleménye van, és ha nem úgy írják le a történetét, ahogy elvárja, akkor az orrára koppint az alkotónak. Ez a regény is magát írta meg. Így lehetett, hogy a cselekmények fordulópontján nem csak az olvasó, de maga Tanley Milet is letette a könyvet. Miért? Mert úgy érezte túlnő rajta, hisz ki lenne képes a jövőbe látni? Senki? De ha valami belül azt sugallja, hogy bizony ezt papírra kell vetni, hisz ez a jövő, nem is olyan távoli, akkor nincs mese. Kaptunk tehát egy ébresztőt. Egy párhuzamot a mai korral. Azzal a mával, amikor az internet felemészti az időnket. Amikor minden pillanatról pillanatra változik. De nekünk valahogy fel kell ezt fognunk és fel kell dolgoznunk. Ugyanúgy, ahogy a szereplőknek is. A középpontba állított két nőnek, bár sok mindenben eltérnek, ugyanúgy az életük problémáival kell megküzdeniük. És valamit el is érnek. Haladnak, fejlődnek vagy épp visszafejlődnek. Bárhogy is, azért utat mutatnak.

Félreértés ne essék, a könyv nem fogja varázsütésre elmulasztani minden gondunkat, bajunkat. Ha minden szálat teljesen elvarrt volna az írónő, kivette volna a kezünkből a lehetőséget a tovább gondolásra. Felejtsük el a tökéletes és lezárt vég cukormázát. A regény rávilágít arra, hogy személyiségünk segít vagy éppen gátol minket a probléma megoldásában. Vannak esetek, amikor saját orrunktól nem látjuk, hogy nem létezik a vélt probléma. Igenis, legyünk nyitottak, vegyük észre az élet mozgatórugóit. És magunk jöjjünk rá a dolgok nyitjára. Bár az élet durván beleszól mindenbe. Van, hogy nehéz helyzeteket állít elénk, amiket végül maga old meg. Mit kapunk végülis, miután letesszük a regényt? Tapasztalatot, szemléletváltást, töprengéssel teli órákat, élményt és nem utolsó sorban lehetőséget, hogy tanuljunk belőle.


Néhány értékes és magvas gondolattal zárnám a mondandómat. Egyenesen az írónő szájából és a könyv lapjairól. Ezzel a rohanással teli fogyasztói társadalomban néha meg kell állni. Állni, és csendben figyelni. Ha csak egy szusszanásra is, de kiszakadni a mókuskerékből. Rálátni az életre és annak összefüggéseire. Látni, hogy mindenki értékes. Hogy mindenki képes arra, hogy valamit adjon, létrehozzon. Sokkal varázslatosabb hellyé tudnánk tenni a világot. Együtt, egymásra figyelve, alkotva és szeretve. Kell ennél jobb cél?
 
Hollótoll
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 1485 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x