Kalandos, elgondolkodtató könyvek kiskamaszoknak
Címlap / Ajánló / Kalandos, elgondolkodtató könyvek kiskamaszoknak

>

Kalandos, elgondolkodtató könyvek kiskamaszoknak

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-16

Három új könyv jelent meg a Pagonynál a 9-12 éves korosztálynak szóló Abszolút könyvek sorozatban.  

Vadadi Adrienn: Miénk a színpad!

„Milus Viki legjobb barátnője. Mária néni, a tánctanárnő szerint olyanok ők ketten, mint jin és jang. Viki hosszú, szőke hajú, zafír szemű, Milus pedig fekete hajú, kreol bőrű. Mégis, a különbözőségük ellenére a legjobb barátnők. Na nem az idők kezdete óta, csak amióta hatodikba járnak, és kiderült, hogy Levi Lillába, a cés fuvolista lányba szerelmes, nem pedig beléjük.”

Vadadi Adrienn óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló könyvei után most először kamaszokat (és szüleiket) megszólító regénnyel jelentkezik a Pagonynál. A könyvben a művészeti iskola dráma-osztálya az év végi színpadi vetélkedőre készül. A Miénk a színpad! első ránézésre szórakoztató, könnyen emészthető olvasmánynak tűnhet, de a könyv sok komoly, tinédzsereket érintő témát is felvet.

A könyvben sokféle életbe nyerhetünk bepillantást, ahogy szép lassan megismerjük a gyerekeket: Viki az anyukája egészségeséletmód-mániája miatt az állandó diéták és a tökéletesség hajszolásának világában ragadt, Attilát a nagyszülei nevelik, Ricsi túlsúlyos, és ezért gyakran van kitéve piszkálódásnak, Milusnak pedig származása miatt akadnak nehéz pillanatai. A könyvben bepillanthatunk az első szerelmek alakulásába, teli aranyos bénázással, félrekapott tekintetekkel és túlságosan gyorsan dobogó szívekkel. A Miénk a színpad! egyszerre vicces, pörgős, ugyanakkor sok-sok aktuális problémát érintő regény, amely sok beszélgetés kiindulópontja lehet a kamaszok és szüleik között.

9-12 éves kor között ajánljuk.Jacqueline Wilson: Tracy Beaker
(Illusztrátor: Nick Sharratt)

“Tracy Beaker vagyok. Ez a könyv rólam szól. A helyedben én elolvasnám. Hihetetlenül izgalmas és szívszorító történet. De komolyan."

Jacqueline Wilson könyvének főszereplője egy 10 éves, kócos, vadóc kislány, aki állami gondozásban él. Tracy fiatal kora ellenére rengeteg fájdalmas tapasztalaton van túl. Kicsi korában hagyta el az édesanyja, apukáját nem is ismerte. Intézményből intézménybe került. Túl van két nevelőcsaládos traumán, az egyik család nagyon rosszul bánt vele, a másik nevelőszülők pedig annak ellenére, hogy nagyon szeretett náluk lenni, egy kisbaba érkezése miatt mégis visszaadták az intézetbe.

Mindezek ellenére a kislány naplószerűen lejegyzetelt története tele van életigenléssel, túlélni akarással, fantáziával és rengeteg humorral. Ösztönösen írja ki magából a szomorúságot, mert érzi, hogy jó megszabadulni a fájdalmas gondolatoktól. Tele van tervekkel: felnőttkorára híres írónő szeretne lenni. Tracy Beaker naplója egyszerre terápiásan, ugyanakkor nagyon szórakoztatóan meséli el egy végtelenül érzékeny és tehetséges kislány kőkemény hétköznapjait. Segíti megérteni, hogy mi van egy zűrös, dacos, nehezen kezelhető kislány lelkivilágában, hogy miért is tüskés mindenkivel, hogy miért barátkozik nehezen, és miért nem engedi soha, hogy gyengének lássák. Saját bevallása szerint ő sosem sír, csak szénanáthája van, de attól viszont sokszor könnyezik a szeme. Éhes a szeretetre, de pontosan tudja, hogy koránál fogva egyre kisebb az esélye, hogy normális nevelőcsaládba kerüljön.

Aztán Tracy életébe betoppan egy furcsa írónő, aki cseppet sem emlékeztet az ideális anyukára, de eljön hozzá, kíváncsi rá, úgy ahogy van, és az igazi Tracyt szeretné megismerni...

Részlet a könyvből itt: https://www.pagony.hu/az-en-sajat-tortenetem
9-12 éves kor között ajánljuk.Catherine Doyle: Viharok Őrzője


Fionn egy átlagos kiskamasz, nem rejteget különleges képességeket magában, nem kiemelkedően okos, és nem is tartja magát túl bátornak. Sok nehézséggel és félelemmel küzd, ezért nehezen talál barátokat. Azaz Fionn hétköznapi, de ennek ellenére nagy dolgok rejlenek benne: jószívű, szeretetteljes, megbocsájtó, és bár nem tud róla, de a szíve mélyén nagyon bátor is. A regény kezdetén Fionn nővérével Arranmore távoli szigetére érkezik, nagyapjukhoz. Még soha nem járt itt, nagyapját, a fura, titokzatos öregembert se ismerte azelőtt. A fiú hiába tudja, hogy vén tengeri matrózok leszármazottja – retteg a víztől. Nem érdeklik a kalandok, a hajótörések, sem a fáradhatatlan szél, ami időről időre végigsöpör a szigeten. De egy régi varázslat felbolydul a sziget rétegei alatt. Hatalmas vihar közeledik a tenger és az idők mélyéről, ugyanaz a vihar, ami tizenkét évvel ezelőtt elragadta Fionn apját is. Családja védelmében Fionn-nak fel kell vállalnia a sorsát, és szembeszállnia legnagyobb félelmével. Fionn az emlékek, a magány és megnemértettség háromszögében találja magát, amiből a varázslat segít neki megtalálni a kiutat.

A regény nem csupán egy varázslatos utazás a misztikum világába, hanem csodálatos fejlődéstörténet is egy fiúról, aki megtanulja kezelni a gyászát, értékelni a családi kötelék fontosságát, és hinni önmagában. A Viharok őrzője egy összetett, misztikus kalandregény, mely büszkén viszi tovább Harry Potter örökségét. Catherine Doyle első könyve 2018-ban elnyerte a Brit Könyvkereskedők olvasói díját.

9-12 éves kor között ajánljuk.


 
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1929 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x