Ezért jobb busszal, mint kocsival
Címlap / Ajánló / Ezért jobb busszal, mint kocsival

>

Ezért jobb busszal, mint kocsival

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-20

A kényelmi szempontokon túl a környezetre is érdemes odafigyelni. Ha busszal utazol, ezt szó szerint és átvitt értelemben is megteheted.  

Miért jó busszal utazni?

  • Nem kell a vezetésre és az útvonalra koncentrálni, nyugodtan nézheted az elsuhanó tájat.
  • Távolsági, ill. nemzetközi járatokon a legtöbb esetben van vécé a fedélzeten.
  • Wifi is van, meg a telefont is tudjuk tölteni – nyugodtan lehet útközben dolgozni, játszani, facebookozni, stb.
  • Kiszámítható. Kocsival nem nehéz abba a hibába esni, hoigy megállunk egy benzinkútnál, á, csak beszaladok egy szendvicsért, jó, meg egy kávé… és a 10 perces pihenő máris fél óra. A busztársaságoknak jól kitalált menetrendjük van, ha 4-re Krakkóba kell érni, akkor 4-re Krakkóba érünk.
  • Olcsóbb! Egy utazás tervezésekor érdemes készíteni kalkulációt, a buszjegy árát összehasonlítva az ugyanarra az útra számított benzinköltséggel, autópálya- és egyéb útdíjakkal, parkolási díjakkal. Ha szeretsz barátkozni: egy-egy hosszabb buszos út során könnyen összeismerkednek az emberek. A kezdő társalgási téma adja magát, hova tartasz, honnan jössz… Érdekes és értékes beszélgetések alakulhatnak ki.
  • Könnyen tervezhető. A FlixBus-nak világszerte 40 ország 5500 célállomásához vannak járatai – ez egy egész Európában elérhető szolgáltatás, megfizethető áron.
  • Átlagosan egy busz annyi embert szállít, mint 30 személyautó. Ez elképesztő különbségeket okoz a környezeti terhelést tekintve: a FlixBus adatai szerint utasaik egyetlen év alatt 800 000 tonna CO2 kibocsátást kerültek el azzal, hogy autózás helyett a kollektív utazást választották.De nézzük meg részletesen az adatokat!


A FlixBus a kezdetektől fogva a megfizethető és fenntartható mobilitás alapvető víziójára épült. Már a vállalat 2013-as alapításától kezdve a szolgáltatás modern, üzemanyag-takarékos buszokkal működik. A Flix 2015 óta pedig lehetővé teszi az utasok számára, hogy CO2-kibocsátásukat az Atmosfairen, egy német nonprofit vállalaton keresztül kompenzálják.

Utazók milliói éltek már a lehetőséggel, és összesen több mint 98,000 tonnányi CO2-kibocsátást kompenzáltak ezzel. A 2022-es önkéntes ESG riportból az is kiderül, hogy a más közlekedési módok helyett inkább a Flix-et választók 800 000 tonna CO2-kibocsátást kerültek el egy év alatt.A FlixBus autóbuszai átlagosan 26 gramm CO2-t bocsátanak ki utaskilométerenként, szemben a személygépkocsik 143 vagy a repülőgépek 213 grammjával. Már azzal is sokat tehetünk a károsanyag kibocsátás csökkentéséért, ha nem autóval, hanem inkább busszal utazunk, hiszen már ez a választás is nagymértékben csökkenti az utazásunk személyes hatását.

A Flix folyamatosan vizsgálja az alternatív meghajtású buszokban rejlő lehetőségeket: 2021-ben a válallat a Benelux Államokban és a Skandináv-félszigeten kezdett el kísérletezni sűrített földgázzal (Bio-CNG) működő buszokkal, amely során 75%-os csökkenést igazoltak a CO2-kibocsátás terén. "Hogy mit hoz a jövő, az még egy kicsit homályos, de amire számíthatunk, az az, hogy a FlixBus zöld buszok belülről is zöldek lesznek. A fenntartható és megfizethető mobilitás az elkövetkező években is a FlixBus fő célja lesz" – nyilatkozta Pavel Prouza, a FlixBus csehországi, szlovákiai és magyarországi igazgatója.

A károsanyag kibocsátáson túl a városi utak helyhasználata szempontjából is hatékonyabb a busszal való közlekedés. Hiszen egy átlagos FlixBus akár annyi ember szállítására is alkalmas lehet, mint 30 darab személyautó. A forgalmi dugók kialakulásán túl az autók az idő 95%-ában parkolnak, ezzel is sok helyet elvéve a városoktól, miközben a buszok sokszor éjjel is úton vannak, az optimális kihasználtság érdekében. Magyarország, több közép-európai országhoz hasonlóan sereghajtónak számít a levegőminőség szempontjából és már ilyen személyes és hétköznapi döntések is sokat számíthatnak ennek javítása érdekében.

A Flix igyekszik mindent megtenni azért, hogy még az üzemanyagárak emelkedése ellenére is megfizethető lehetőség maradjon az utazni vágyók számára. A KSH 2022-es adatai szerint egy átlagos háztartás esetében a kiadások között a harmadik legnagyobb tételt a közlekedés jelenti: évek óta összes kiadásunk 11-12 százalékát erre fordítjuk. Érdemes tehát odafigyelni a közlekedéssel kapcsolatos kiadásaink alakulására, mivel tudatosabb választással kifejezetten sokat spórolhatunk.

A közelgő utazások tervezésekor mindenképp érdemes átgondolni, hogy mindenképpen repülővel vagy autóval szükséges-e utazni a kiválasztott uticélhoz, hiszen könnyen lehet, hogy busszal nem csupán kényelmesebb és költséghatékonyabb az utunk, de környezetbarátabb megoldás is, mint a többi lehetőség.
  
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon(X)


 
 
[ 825 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x