Jobbnál jobb mentás receptek
Címlap / Asztalra / Jobbnál jobb mentás receptek

Jobbnál jobb mentás receptek

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-12-07

A Harmónia kártya játékában a múlt héten mentás recepteket kértünk. Olvasóink által beküldött receptekből válogattuk ki a legjobbakat. Nem volt könnyű a válogatás, hiszen többszáz jobbnál jobb receptből kellett a leghangzatosabbakat kiválogatnunk. Olyan is volt, aki többet küldött.  

 

Rendezvénynaptár
A Harmónia kártya játékában a múlt héten mentás recepteket kértünk. Olvasóink által beküldött receptekből válogattuk ki a legjobbakat. Nem volt könnyű a válogatás, hiszen többszáz jobbnál jobb receptből kellett a leghangzatosabbakat kiválogatnunk. Olyan is volt, aki többet küldött. A legtöbben azonban a mojito koktél, és a mentás joghurt receptjét küldték be, erre nem adtunk díjat.

A legjobbnak ítélt recept – eredetisége és a Harmónia kártya folyamatos figyeklése miatt - Varga Kataliné, akinek két könyvet küldünk ajándékba. A többiek a Forever Kiadó “Híres aurák” című könyvét kapják.

HUMPHREY BOGARTS ORANGENSORBET CASABLANCA MÓDRA

4 személy részére előállítható kb. 25 perc alatt

Hozzávalók:
6 db narancs
1 db citrom
4 evőkanálnyi barna nyerscukor
4 evőkanálnyi rizsliszt
6 dl víz
1 csipetnyi fahéj
1/2 teáskanálnyi finomra vágott gyömbér
1 csipetnyi szárított MENTA

A nyerscukrot a vízzel fedő nélkül közepes hőmérsékleten a felére elfőzzük. 5 db narancsot és a citromot kifacsarjuk, majd az gyömbért és a fahéjat hozzáadjuk. A beáztatott, pürésített rizslisztet habverővel kevergetve hozzáadjuk, majd kis tűzön 15 percig főzzük, míg az egész enyhén megsűrüsödik. A szárított MENTÁT hozzákeverjük, majd hagyjuk kihülni. A megmaradt narancsot összeaprítjuk, és a narancs húsával és MENTAlevéllel díszitjük.

Sült tojás pikáns mártással:
4 tojás,2 evőkanál étolaj,1 kávéskanál só,1 gerezd fokhagyma,3 evőkanál pikáns gyümölcslé pl. gránátalma, meggy, kökény, vagy ribizli, 1 kis friss vagy szárított MENTA.

Az olajat serpenyőben felmelegítem, a tojásokat felverem, megsózom, és az
olajban félkeményre sütöm. A felesleges zsiradékot leöntöm. A
gyümölcslét összekeverem a zúzött fokhagymával, ráöntöm a tojásra,2
percig forralom,majd rögtön tálalom. Tetejét meghintem MENTÁVAL, de a
tojásba is belekeverhetem a MENTA felét. (Muszlim nevű olvasónk receptje)

Poller Réka mentás görög lasagne-ja 4-6 adaghoz: (PASTITSIO)
450 g apróra vágott sovány marhahús
300 ml marhahúsleves
225 g makaróni
175 g Kefalotiri vagy Cheddar sajt
120 ml tej
120 ml natúr joghurt
50 g vaj
40 g sima liszt
2 evőkanál olívaolaj
2 összenyomott fokhagymagerezd
2 teáskanál paradicsompüré
1 finomra vágott nagy hagyma
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt kömény
1 evőkanál aprított friss menta
só, őrölt fekete bors

Felforralunk egy fazék enyhén sós vizet. Beletesszük a makarónit, 8 percig vagy a csomagolásán olvashatók szerint főzzük. Lecsepegtetjük, hideg vízzel leöblítjük, és újra lecsepegtetjük, majd félretesszük. Közben előmelegítjük a sütőt 190 fokra. A felhevített olajban a hagymát és a fokhagymát, 8-10 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott marhahúst, s addig pirítjuk, amíg megbarnul. Belekeverjük a húslevest, a paradicsompürét, a fahéjat, a köményt és a mentát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kis lángon 10-15 percig főzzük, míg a szósz sűrű nem lesz. Ezután egy lábasban felolvasztjuk a vajat, lisztet teszünk bele, 1 percig pirítjuk. Levesszük a tűzről, fokozatosan hozzáadjuk a tejet és a joghurtot. Visszatesszük a tűzre, kis lángon, még 5 percig főzzük. Elkeverjük benne a sajt felét, sózzuk, borsozzuk. A makarónit a ezzel sajtszósszal elegyítjük. Nagy tűzálló tál aljára terítjük a makaróni egyik felét. Erre jön a húsos szósz, majd a makaróni másik fele. Rászórjuk a maradék sajtot, és 45 percig sütjük, amíg aranybarna lesz.

Zöldkenyér receptünket Sarkadi Nagy Martina küldte be.
A hozzávalók:

5 dkg zsenge, vékony sötétzöld zöldbab
1 kiskanál olívaolaj
25 dkg natúr krémsajt vagy ömlesztett sajt
kiskanálnyi friss mentalevél,
só, őrölt bors
8-10 dkg olajos tonhal
1 konzerv ajókafilé vagy 1 mokkáskanál szardellapaszta
5 kiskanál majonéz
15 dkg rokfort vagy más kéksajt
4 salátalevél
4 ujjnyi vastag szelet szögletes rozskenyér
fél-fél csokor metélőhagyma, kakukkfű és petrezselyem

A megtisztított, apróra vágott zöldbabot lobogva forró sós vízben puhára főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük, tálba szórjuk. Az olívaolajjal meglocsoljuk, és 5 deka krémsajttal, egy mokkáskanálnyi finomra vágott, friss mentalevéllel, pici sóval, meg őrölt borssal összekeverjük. A tonhalról az olajat lecsöpögtetjük, másik tálban az ajókafilével együtt villával összetörjük, és 3 evőkanál majonézzel eldolgozzuk. A puha rokfortot az apróra vágott salátalevéllel simára keverjük. A sajtos zöldbabkrémmel egy szelet kenyeret megkenünk, a következőt ráfektetjük, erre tonhalas massza kerül, a harmadikra pedig a rokfortos krém. A negyedik szelet kenyérrel befedjük a tortácskát. A maradék krémsajtot, majonézt, finomra aprított metélőhagymát kikeverjük, és a kenyértortácska minden oldalát egyenletesen bekenjük vele. Tetejét és oldalait felaprózott menta, kakukkfű és petrezselyem keverékével megszórjuk. Legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük, mielőtt éles késsel kisujjnyi szeletekre vágva kínáljuk.

Kökény Annamária hűsítő nyári uborkalevese
Hozzávalók:
2 kisebb, vagy egy közepes kígyóuborka,
2 narancs,
1-2 citrom,
5dl borsos menta tea,
só,
mentalevél.

Az uborkát hámozzuk meg, vágjuk vékony karikára, majd sózzuk be, és tegyük egy lapos tényárra, nyomtassuk le, hagyjuk állni húsz percig. A narancsokat hámozzuk meg, és vágjuk vékony szeletekre. Az uborkáról öntsük le a levet, amit eresztett, és facsarjuk ki. A mentateát ízesítsük a citrom levével - ízlés szerint, majd adjuk hozzá a narancsot és az uborkaszeleteket. Hűtsük be.
Tálaláskor díszítsük friss mentalevekkel. Kalóriaszegény, üdítő nyári leves.


Csicseriborsós rakottas Szilveszter Krisztától

Hozzávalók:
125 g beáztatott csicseriborsó
375 g padlizsán
375 g burgonya
1 ek olívaolaj
1 fej finomra vágott hagyma
2 zúzott fokhagyma gerezd
600 g sűrített paradicsom
2 kiskanál szárított szurokfű
1 kávéskanál finomra vágott friss menta
ízesítésül szójaszósz
Tetejére:
1 kávéskanál római kömény
150 ml joghurt
1 felvert tojás

Elkészítése
1. Friss vízben feltesszük főni a csicseriborsót, 10 percig nagy lángon forraljuk, majd lefedve takarékon főzzük 35-40 percig, aztán leszűrjük.
2. A padlizsán szárát levágjuk. Előmelegített sütőben 180 °C-on 20 percig sütjük, majd felszeleteljük. A burgonyát puhára főzzük, vastag karikákra vágjuk.
3. A hagymát 5-7 percig pároljuk olajban. Beletesszük a foghagymát, 1 perccel tovább pároljuk. Hozzáadjuk a szurokfüvet, mentát, paradicsompürét és a főtt csicseriborsót. 10 percig főzzük, majd a szójaszósszal ízesítjük.
4. Kiolajozunk 1 mély tűzálló tálat és rétegenként váltakozva belerakjuk a padlizsánt, a burgonyár és a csicseriborsós szószt. Legfelülre burgonya jön.
5. A köménymagot megpirítjuk, összekeverjük a joghurttal és a tojással, majd az egészet a rakottas tetejére öntjük. Előmelegített sütőben 180 °C-on 25-30percig sütjük. Forrón tálaljuk.


Köszönjük olvasóinknak a nagyszerű recepteket!







 
 
[ 8324 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 




 



ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x