Séta a piacon avagy ismerd meg a Nagycsarnokot!
Címlap / Asztalra / Séta a piacon avagy ismerd meg a Nagycsarnokot!

Séta a piacon avagy ismerd meg a Nagycsarnokot!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-25

Jártál a Fővám téri Nagycsarnokban? Nekem közel áll a szívemhez - a hangulata és maga az épület is csodálatos! Boldogan mentem el a Budapest Imagen és a Tudatos Vásárlók Egyesülete által meghirdetett piaci sétára amelyen Raj Ráchel kalauzolt minket! A továbbiakban az ehhez fűződő élményeimet és az ott hallott érdekességeket olvashatjátok!  

Szeptember 25-én, szombaton, egy rendhagyó piaci sétára invitáltak. A Budapest Imagen és a Tudatos Vásárlók Egyesülete szervezésében gyűlt össze úgy 25-30 érdeklődő a Nagycsarnok előtt ezen a napos délelőttön.

Káldi Emese, a Budapest Imagen - idegenvezetője - , élvezetesen, érdekesen mesélt, szinte látta maga előtt az ember a századfordulós piacokat. A séta első részében tőle hallhattunk sok-sok érdekes dolgot a budapesti piacokról, a Nagycsarnok épületéről.

Megtudtuk tőle,hogy a századfordulón 44 szabadtéri piac volt a fővárosban. Volt külön halas, csirkés és zöldségpiac is. A fővárosi lakosság egyre kevésbé kedvelte ezeket a koszos, túlzottan zajos, sokszor kétes eredetű és minőségű árukat kínáló helyeket, ezért az 1800-as évek végén elkezdődött egy piacépítési hullám. 1902-re készült el az 5 budapesti vásárcsarnok, amelyek ma is állnak : a Hunyadi, a Klauzál, a Rákóczi, a Fővám és a Batthyány téren. 

A Fővám téri Csarnok  építését 1894ben kezdték el Petz Samu tervei alapján.  Az építkezés költségvetése 2 millió forint volt. 1896 júniusára készültek el, de egy tűzeset miatt csak 1897. február 15-én 8 órakor nyitották meg a Nagycsarnokot.

A fővárosi emberek tetszését rögtön elnyerte az impozáns épület, a 10 ezer négyzetméteres terület. A csarnokban sétálva nem vehető észre, de a környező utcák szintkülönbségét a tervező próbálta kijavítani. Így történhetett az, hogy közel másfél méteres szintkülönbség a piac egyes pontjai között. Az oszlopok sem derékszögűek és ezek nem csak támasztásra hanem a bennük lévő cső által a pára elvezetésére is szolgálnak. Erre a különleges épületre kíváncsi volt Ferenc József és Vilmos is.

Ez az új tér helyet biztosított a régi piacokon árusító kofáknak, akik így igazi kereskedőkké léptek elő - cégtáblával és rendszeres, fix árusítóhellyel. Gyümölcsöt-zöldséget, húst, mézet árusítottak az új, csodálatos épületben.
A hátsó bejáratnál lévő rész a baromfi piac volt: itt élő állatok is lehetett vásárolni! Az ok amiért ide kerültek a szárnyasok, az az volt,hogy időnként a messziről érkező kereskedőknek engedélyezték a baromfi "megfuttatását"!

A piaci sétáról, Raj Ráchelről és a Tudatos Vásárlók Egyesületének standjáról a következő cikkben is sok érdekességet, hasznos információt osztok majd meg az olvasókkal!

Fotó: Bagolyfotó-www.owl.hu - Köszönet a képért!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4135 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x