Varjak védelmében -
Címlap / Otthon / Varjak védelmében -

Varjak védelmében -

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Megérkeztek a fővárosba a varjak. Ezek a gyönyörű madarak igen fontos szerepet töltenek be környezetünkben. Hagyományos telelőhelyük az Újköztemető, Rákospalotán. A madár igen magas intelligenciájú, és impozáns méretű, közismertnek ható, mégis ismeretlen ismerős. Néha teleki varjú, pápista varjú néven is emlegetik őket  

Dolmányos varjú

A dolmányos varjú háta és testalja hamvasszürke. Feje, szárnya és farka fekete. Erős, vaskos csőre és lába fekete. Röpte egyenes vonalú; szárnycsapása kimért. A kormos varjú alakja, hangja stb. olyan, mint a dolmányos varjúé, de tollazata egyszínû fekete. A két madár ugyanazon faj két alfaja; Magyarországon a kormos varjú csak ritka fészkelőként és kóborlóként fordul elő, főleg az ország nyugati szélén.

A dolmányos varjú szétszórt, laza csapatokban jár; gyakran a vetési varjú csapatai közé vegyül. Rendkívül éber, vigyázó madár. Gyakorlatilag mindenevő; tavasszal a friss szántásokon pajorokat, rovarokat szedeget. A madárfészekből elrabolja a tojásokat, fiókákat; elfogja a fiatal nyulat; a vízparton békát s a sekély vízben kisebb halat fog. Felnyitogatja a partra került kagylókat. Ősszel egerészik, de rájár a gyümölcsre, érő kukoricára is.



Hangja: Rekedt károgás; érdesebb és szárazabb, mint a vetési varjú hangja.
Élőhelye: Elszórt fákkal tarkított mezőgazdasági területek, vízpartok, mocsarak stb. Páronként vagy laza csoportokban költ. Magányos fákon, erdőszéleken, fasorokban stb. fészkel. Magyarországon nagyon gyakori költőfaj.
 

A vetési varjú

A dolmányos varjúnál valamivel kisebb; csőre karcsúbb, inkább egyenes; töve - az öregeknél kopasz, mintha fehéres var borítaná, az egész madár színe szerint fekete-acélkék - bíboros zománcfénnyel; lába fekete, vaskos, karmai erősek; talpa érdes; jobb járó, mint a dolmányos varjú. Az ifjú vetési varjúnak csőre töve még nem kopasz, az orrlyukakat serteszerű szőr borítja; a kopaszság csak későbben támad, mikor a madár a földből kezdi szedegetni eledelét, tehát csőrét a földbe mélyeszti. A vetési varjú seregben járó és nagy varjúfalvakban fészkelő madár; fészke kisebb és lazább a dolmányos varjúénál, egy-egy fán öt-hat is egymás fölött áll; akadt egy fán 18-ig való, sőt több is. Valamivel későbben párosodik; de április hónapban megvan az öt-hat tojásnyi fészekalja; a tojás színe halaványzöld, szürke és barna foltozattal; a dolmányos varjúénál kisebb.







A madarak nappal szétszélednek a városban, és parkokban, nagyobb zöld területeken keresnek maguknak élelmet. Gyakori, hogy a szemeteseket feldúlják, azok tartalmából kieszik azokat a dolgokat, amelyek számukra még értékesek. Sokszor az emberek azt gondolják, hogy valaki direkt szemetel, pedig a válasz egyszerűbb: a varjak szedik szét a köztéri kukákat! 

A madarak intelligenciájáról áruljodik, hogy a csonthéjas termést - például diót - magasról leejtve tudják megrepeszteni, és a megtört csonthéjast elfogyasztani. Kézen felnevelve igen intelligens, de erősen területvédő madár, afféle "tollas házőrző". Vicces, amikor a kutyasétálatók panaszkodnak, mert a kisebb kutyákat a varjak bosszantják, ingerlik, széndékosan heccelik. 

Miért kell védeni a varjakat?

Érdekesség, hogy a varjak fészkét előszeretettel foglalja el a szigorúan védett kék vércse. Ha a varjak telepeit esetleg kiirtanák - amint arra korábban több példa volt - akkor a kék vércsék nem tudnak hol költeni, így ahol a varjútelepet kiirtják, oda a kék vércse sem tér vissza. A varjakat korábban sokkal károsabbnak vélték, mint valós károkozásuk, és kilövéssel, a fészektelepek szétzúzásával védekeztek szaporodásuk ellen. A több száz varjúfészek zajos lakóival biztonságot jelent a köztük megbúvó kékvércséknek, csókáknak, baglyoknak. A varjak védelmével tehát több madárfaj védelmét is elősegítjük.

 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 16138 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x