Szépítsd meg az éléskamrát! Lakberendezési tippek őszre...
Címlap / Otthon / Szépítsd meg az éléskamrát! Lakberendezési tippek őszre

Szépítsd meg az éléskamrát! Lakberendezési tippek őszre

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-18

A befőzések és savanyítások idején érdemes átgondolni, hogy mindezt a sok finomságot hol és hogyan fogjuk tárolni. Ilyenkor töltjük fel az éléskamrákat - használjuk ki a rendelkezésünkre álló helyet a lehető legjobban!  

Nagy hely kevés családnak áll a rendelkezésére. Sokaknak kamra, spájz sincs a lakásában, csak egy – remélhetőleg – jól szellőző szekrény, amit az élelmiszerek tárolására használ. Amennyiben mégis volna bőven helyünk, akkor is érdemes ügyesen berendezni. Jól használható, könnyen elérhető legyen mindaz, amit naponta használunk.

Nézzük, miket jó vagy praktikus elhelyezni a spájzban!

Jó, ha befér egy mélyhűtő vagy mélyhűtő-láda. Attól függően válasszunk álló vagy láda formájú darabot, hogy mit szeretnénk – és mennyi ideig – tárolni benne. Sokszor itt kap helyet a vasalódeszka a vasalóval, desztillált vízzel együtt, a háztartásban használt létrák, tartalék villanykörték, még akár karácsonyfadíszek is. (Utóbbit azért érdemesebb a padláson tárolni, ha van, mert a kamrában naponta megfordulunk – nehogy bajuk essen.) Gyertyák, mécsesek, dobozok, tárolók. A nem, vagy ritkán használt konyhai gépeinket is ide szoktuk tenni, elfekvőbe.

Egyébként tanúsítsunk önmérsékletet a konyhai készségek vásárlásakor – negyed annyit sem használunk, mint amennyit feltalálnak és kitalálnak nekünk, és jó részét úgyis megkapjuk ajándékba, akár szeretnénk, akár nem.

Tisztítószereket is tárolhatunk itt – ha ezt tesszük, akkor nagyon vigyázzunk arra, hogy ne érintkezzenek az élelmiszerekkel, még véletlenül sem. Sem azonos polcot, sem egymás alattit-fölöttit nem javaslok.

Élelmiszerekből itt szoktunk tartani valamennyi nem romló árut. Ha azt szeretnénk, hogy ne csak hasznos, hanem szép is legyen a kamránk, akkor igyekezzünk egyforma, vagy legalábbis hasonló, vagy összeillő tárolóedényeket venni. A lisztnek, cukornak, sőt cukroknak elég, ha a felirata különbözik – úgyis hamar megszokjuk, hogy a feliratokat figyeljük. És mégis mennyivel jobb és kellemesebb egy szép üveget, porcelánedényt megfogni, mint az ezerszer hajtogatott, rongyos zacskót! A feliratokat megcsinálhatjuk magunk is – üveg vagy porcelánfestékkel, matricával, szalvéta- vagy dekupázs technikával. Így nem csak szépek, hanem egyediek is lesznek az üvegeink.



Gondoljunk arra is, hogy ha van lehetőségünk: polcok helyett használjuk előrecsúsztatható fiókokat. Jelentősen megkönnyíti a dolgunkat, ha nem csak a polcok elején levő holmikat látjuk, hanem átlátjuk a fiók teljes tartalmát. Különösen fontos vagy érdekes ez az olyan apró dolgok esetében, amiből nem tartunk sokat, de ihletet kaphatunk: különböző csokoládék, dió, mogyoró, egyéb olajos magvak, fűszerek, tortadíszek, aromák.

Ha használunk zacskós ételeket – azokat is kényelmesebb vagy ilyen polcon, vagy egy-egy kosárban tárolni. Típusonként különbözőben, természetesen. Így könnyedén átnézhetjük, melyiket szeretnénk épp választani.

Használhatunk természetesen fonott vagy fém kosarakat is – az előbbiek különösen hangulatosak, bár sajnos elég nehéz tisztítani őket. A kamrában pedig ennek komoly jelentősége van: mindig tisztának, könnyen tisztíthatónak és rovarmentesnek kell lennie.

Abszolút egyszerű tanács a végére, amellyel talán mindenki tisztában van: azok a dolgok legyenek a kezünk ügyében, amelyeket naponta használunk. Ezeknek hagyjuk a legtöbb és a legkönnyebben elérhető helyet. Nem jó, ha arrébb kell tolni a lisztet, hogy a cukrot elérjük, és fordítva. A napi használati cikkeket tényleg könnyedén, egy mozdulattal érjük el. Fontos a polcok aránya is: azoknak jusson több hely – és itt legyünk nagyon őszinték magunkkal – amiből sokat és sokszor használunk. Hiába szeretnénk azt hinni magunkról, hogy mi a befőtteket kedveljük, ha a zacskós porlevesek jobban fogynak, akkor kapjanak azok kiemeltebb figyelmet.
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon





 
 
[ 14492 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x