Így teleltess növényeket!
Címlap / Otthon / Így teleltess növényeket!

Így teleltess növényeket!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-29

Muskátli, leander és a többiek. Sokan kedvelik ezeket a kedves növényeket, gyönyörűen pompáznak a kertekben, a házak teraszain, balkonokon. Aztán eljön a fagy, a tél, és sokan hagyják őket elfagyni, mondván, hogy jövőre majd újat vesznek... Pedig meg lehet oldani, hogy túléljék a telet színpompás kedvenceink! Klassz tippek virágaink teleltetéséhez.  

Muskátli-teleltetési trükkök

A muskátli nem bonyolult növény, mégis sokan gondolják, hogy macerás, kár vele bíbelődni. Egyszerűbbnek tűnik minden évben új töveket venni. Ám mindössze néhány percbe telik, hogy télire eltegyük a muskátlikat, és tavasszal megújult szebb, frissebb növényeket ültethessünk.

  1. Tekerd újságba: A muskátlit felhúzhatjuk föld nélkül, hosszú tövenként.  Ez a legegyszerűbb, leginkább hely-takarékos módja a muskátli átteleltetésének. Akasszuk száraz, hűvös helyre, nem kell hogy fényt, vagy nedvességet kapjon. A száraz leveleket le lehet róla venni. Ezt akár egy sötétebb, nem fagyos pincében, vagy egy sötét lépcsőházban is megtehetjük.
    HarmoNet tipp: Ha tavasszal ki akarjuk ültetni, egyszerűen daraboljuk fel, majd az alsó végébe (ami a gyökér felé volt) egy-egy búzaszemet dugjunk. Helyezzük egyből a földbe, és félárnyékos helyen öntözzük bőséges vízzel. Tehetjük cserepekbe is, ha végül át akarjuk majd ültetni, vagy egyből a végleges helyére is.
  2. Balkonládás teleltetés: A muskátlit hagyhatjuk a balkonládában, vagy ha földben volt, akkor áttehetjük földes edénybe is. Ez nagyobb helyet foglal el, és tavasszal friss bujtásokkal szaporodhat a muskátli állományunk. Ilyenkor az edényt világos, de száraz és hűvös helyre kell tenni, majd legalább havi egy alkalommal meg kell locsolni egy kicsit – éppen csak annyira, hogy ne por-száraz legyen alatta a föld. A friss bujtásokat kiültethetjük, a növényszárat is darabolhatjuk, vagy ha már fás és öreg, eldobhatjuk.
HarmoNet tipp: az így áttelelt növények általában nagyobbra nőnek, nagyobb fejük lesz. A fiatal muskátlit érdemes teleltetni – az idősebbeket már nem!

 
Leander és magas fás szárú vagy bokros növények

Ezeket a növényeket eleve dézsában, vagy más mozgatható tartóban célszerű tárolni, akár úgy is, hogy ezzel együtt ássuk le őket, majd így vesszük fel őket ilyenkor. A leander – és egyes bokros növények – telelhet teljes sötétben is, míg más növények igénylik a telelés alatt is a fényt.

A dézsás növényeinket mindenképen száraz, de fagyot nem kapó helyre kell tennünk. Ilyen a garázs, pince, vagy lépcsőház, ahol ideális esetben 7, de rossz esetben 4-5 fok alá nem megy a hőmérséklet. A levelek több növényről lehullnak, ezeket le lehet venni róluk, tavasszal újra kinőnek. Mások megtartják levélzetüket a tél idején is.

A télen kiszáradt ágakat le lehet vágni. Ezeket a dézsás növényeket is érdemes időnként egy picit meglocsolni, hogy a földjük ne legyen teljesen száraz, elegendő lehet havi egy öntözés.
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 13665 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x