4 jótanács a mikulásvirág gondozásához
Címlap / Otthon / 4 jótanács a mikulásvirág gondozásához

4 jótanács a mikulásvirág gondozásához

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-29

A legfontosabb tennivalók, hogy növényünk ugyanolyan dús és zöld maradjon, mint ahogy az üzletben megvásároltuk.  

Vaskos, zöld lombozat, erős, színes fellevelek, bimbós virágok és finoman elágazó gyökerek: megfelelő körülmények között tartva ilyen a mikulásvirág. Ragyogó szépségét az ünnepek utáni időszakra is megőrizhetjük, egészen Újévig. A lankadó, sárguló vagy lehulló levelek annak a jelei, hogy valami nincs rendben a növény ápolása körül - olykor már a vásárlás előtt -, ám a tünetekből minden esetben kiolvashatjuk, hogy mi állhat azok hátterében.

1. Sárguló és lehulló levelek: hideg vagy pangóvíz

Ha a mikulásvirág zöld lombja sárgára színeződik mielőtt lehullik, biztos jele annak, hogy a növény gyökérrendszere károsodott. Ennek a pangóvíz vagy a hideg a leggyakoribb oka. Ez a kedvelt, télen virágzó dísznövény nem tűri a 15 oC alatti hőmérséklet és ugyanígy a pangóvizet sem. Éppen ezért jól csomagoljuk be a növényt, amikor hazavisszük a virágüzletből, és a lehető leghamarabb érjünk vele haza. Otthon helyezzük 15 és 22 fok közötti hőmérsékletű helyiségbe, és minden második nap gondosan öntözzük meg kézmeleg vízzel.

Vigyázat! A cserépalátétben vagy a kaspó aljában soha ne álljon víz, mert a mikulásvirág azt nem szereti.2. Előzmények nélkül lehulló levelek: kiszáradás, túlzott napfény vagy fűtés

Ha a mikulásvirág már zölden elhullatja alsó leveleit arra utalhat, hogy a növény kiszáradt, vagy erős napfénynek, esetleg a fűtőtest melegének, illetve száraz levegőnek lett kitéve. A mikulásvirág számára ezért olyan helyet válasszunk, ahol elkerülhetők ezek a hatások. Bár a növény nem szereti az erős közvetlen napsugárzást, a helyiség legyen világos.

Bármi is álljon a háttérben, ha a levelek hullani kezdenek, már túl késő ahhoz, hogy a folyamatot visszafordítsuk. Az elveszített levelek helyére ugyanis nem nőnek újak. Ha a növény felkopaszodott, nincs más hátra, mint beszerezni egy új mikulásvirágot.
 
3. Lankadó levelek, barna levélszélek: szárazság vagy tápanyaghiány

A mikulásvirág a gyökérközeg kiszáradására a levelek lankadásával válaszol. A pangóvízzel ellentétben a mikulásvirág a rövidebb száraz időszakokat jól átvészeli, és öntözéssel helyrehozható a lankadó növény. A mikulásvirág virágzó korban nem igényel tápanyagot. Később azonban kialakulhat tápanyaghiány, amit a leveleken kialakuló világosabb folt vagy a levélszél barnulása jelez. Ebben az esetben egy hónapban egyszer általános tápoldattal dúsított vízzel öntözzük meg növényünket.

4. Fontos: vásárlásnál figyeljünk oda a minőségre

Időnként előfordul, hogy gondos ápolás ellenére is lehullatja a mikulásvirág a leveleit néhány nappal azután, hogy az üzletből hazavittük. Ez annak a jele, hogy a növényt a megvásárlás előtt nem megfelelő körülmények között tartották. Ha sokáig szeretnénk gyönyörködni új szerzeményünk szépségében, akkor vásárlásnál figyeljünk oda a növény minőségére. Ha a mikulásvirág levelei vaskosak, életteliek, virágai bimbósak és semmilyen sérülés nem látszik a növényen, akkor nagy valószínűséggel hosszú életű lesz nálunk. A cserépföld ne legyen se túl nedves, se túl száraz. Ne vegyünk meg olyan növényt, amit huzatos helyen, az ajtó mellett, vagy külső térben, hidegben tartottak, mert az egészen biztosan nem él meg hosszú időt nálunk.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 15974 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x