Egyre korábban sötétedik, mit kezdjek a gyerekkel?
Címlap / Otthon / Egyre korábban sötétedik, mit kezdjek a gyerekkel?

Egyre korábban sötétedik, mit kezdjek a gyerekkel?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Egyre korábban sötétedik, megrövidülnek a nappalok, ezzel együtt a szabadban töltött idő mennyisége is. Kevesebb lehetőségünk van játszóterezni, udvaron lenni, kirándulni.  

Ősszel és télen másféle tevékenységek kerülnek túlsúlyba. A hosszú sötét esték hihetetlenül jó alkalmat adnak arra, hogy egymásra figyeljünk, közösen csináljunk valamit. Játsszunk, meséljünk, énekeljünk, főzzünk, süssünk valami finomat. A játék, mese, ének remélhetőleg naponta szerepet kap a gyermekek életében akár otthon, akár az oviban, ezért ezeket most nem emelem ki. Inkább arról szeretnék írni, hogy ha megengedjük, hogy gyermekünk segítsen a konyhában, milyen sokrétűen fog fejlődni tőle.

Ha hagyjuk, hogy sütés, főzés közben kevergessen, sózzon, aprítson, mosson, gyúrjon, azzal kiemelten fejlesztjük a kézügyességet. Ezek a mozdulatok fogják a kéz izomzatát erősíteni, a ceruzafogást alapozni anélkül, hogy a gyermeket papír ceruza helyzetbe hoztuk volna.
Javul a vizuális figyelem, a mintamásolás, hiszen utánozza anyát, a hallás utáni figyelem pedig azáltal, hogy követi a szülő utasításait.

A sütés, főzés összetetten hat az érzékszerveinkre is. Míg játék közben a látás, hallás, tapintás dominál, itt ezek mellett az ízlelés, szaglás is szerepet kap, tehát mind az öt érzékszervünket használjuk egyszerre.


Beszédfejlesztésre is alkalmas a konyha. Biztosan megismerkedik a gyermekünk új konyhában használt kifejezésekkel, emellett folyamatos beszélgetésre is lehetőségünk van.
Aki kis korától hagyja gyermekének, hogy segítsen, annak a munkára szoktatással is kevesebb gondja lesz. A gyermek számára természetessé válik a munka.
Minél később próbáljuk munkára nevelni, annál nehezebb lesz.

Arra azért figyeljünk, hogy a friss levegőn tartózkodás, szabadban történő mozgás, játék se maradjon el. Amennyit csak lehet, legyünk kinn a szabad levegőn.

Ez egyrészt az agy oxigénnel való ellátása miatt fontos, másrészt a mozgás ellensúlyozza a lakásban töltött mozgásszegényebb életmódot.


Tevékenységeinknek is jó, ha van egy ritmusa, akárcsak a ki-belégzésnek. A gyermeknek szüksége van az impulzívabb, és nyugodtabb cselekvésekre is, melyek kiegyensúlyozzák egymást. Hiszen tudjuk, hogy csak az egyik irányba eltolódott végletes viselkedés nem jó.

Farkas Eszter
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon





 
 
[ 7724 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x