Márton-napi libaságok
Címlap / Ezotéria / Márton-napi libaságok

Márton-napi libaságok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-29

Érdekel a libajóslás? Készíts ma libát ebédre, vacsorára. A szárnyasok fogyasztása a ludaskása, a libahús fogyasztása hagyományos eledel Márton napon. Receptek babonák, érdeke. sségek Szent Márton napjára nem csak hagyományőrzőknek!  

November Szent Márton hava (egyes források Szent András havának is nevezik) a magyar néphitben. Szent Márton napja évszázados vallási és népi tradíció is. A hagyomány szerint ezen a napon szárnyasok mentették meg Szent Mártont a halálból. A szárnyasok fogyasztása a ludaskása, a libahús fogyasztása hagyományos eledel Márton napon.

Szigetszentmártoni tradíciók
Budapesttől mintegy 40 kilométerre Szigetszentmártonban minden esztendőben Márton napi búcsút tartanak (Megközelíthető Budapestről a ráckevei hévvel) kirakodóvásárral, szent misével, és helyi programokkal.

Ki volt Szent Márton?
Állítólag pontosan ott született, ahol jelenleg is áll a középkori eredetű Szent Márton-templom. Pogányként látta meg a napvilágot Savariában, vagyis a mai Szombathelyen. Tizenöt éves volt, amikor besorozták a római hadseregbe. Nemcsak vitézségével tűnt ki, hanem jóságával, a betegek és a szegények iránti részvétével is. A legenda szerint egyszer Amiens városkapujánál télen megpillantott egy didergő koldust, s annyira megszánta, hogy köpönyegét levéve kettéhasította, s felét odavetette a szűkölködőnek. Ezután éjjel álmában megjelent neki Jézus, és tudomására hozta, hogy koldus alakjában vele tett jót.

A látomás hatására tizennyolc éves korában megkeresztelkedett, s húszévesen elhagyta a katonai pályát. Poitiers püspökéhez, Szent Hilariushoz csatlakozott, aki rövidesen kisebb egyházi méltósággá nevezte ki. Ezután hazatért, hogy a keresztény hitet terjessze, de honfitársai közül csak édesanyját sikerült megtérítenie, így újra elhagyta szülőföldjét, és remeteségbe vonult. Később visszatért a franciaországi Poitiers-be, ahol kolostort alapított. 371 körül a nép és a papság Tours püspökévé választotta. Mint püspök továbbra is szigorú, önmegtartóztató életet élt, ő építette a város első keresztény kápolnáit, s a hagyományok szerint emberszeretete, jósága, irgalmassága, egyszerűsége, igazságossága, és kiváló szónoki képességei nagyon népszerűvé tették. Tours-hoz közel, Candes-ban halt meg 397 és 401 között.

Holttestét a tours-iak szerezték meg csellel-fortéllyal, csodatévő sírja a középkorban híres zarándokhellyé vált. Szentté avatása után tisztelete különösen Franciaországban, német földön és Magyarországon terjedt el. Hazánkban Szűz Máriával együtt az ország patrónusa lett, védőszentje volt a pozsonyi koronázó templomnak, a szombathelyi, kismartoni és aradi egyházmegyéknek. Szent István állítólag az ő képével díszített zászlók alatt küzdött a besenyők ellen. A középkorban királyaink a fehérvári Szent Márton-székesegyházban tették le a koronázási esküt. Alig van szent, akinek Magyarországon több templomot szenteltek volna, nevét számos helységnév őrzi: Bükkszentmárton, Csíkszentmárton, Magyarszentmárton, Dicsőszentmárton, Győrszentmárton, Szigetszentmárton, stb ...

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3176 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x