Hanuka - a Fény ünnepe
Címlap / Ezotéria / Hanuka - a Fény ünnepe

Hanuka - a Fény ünnepe

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Közeledik kiszlév hó 25-e, a HANUKA ünnepe, 2006-ban december 15-23-ig fényes lesz a Nyugati tér a hanukia - vagyis a 9 karú gyertyatartó - lángjaitól, és hangos a boldogan éneklő és táncoló fiataloktól, öregektől. Mindenki részt vehet az ünnepi napokon.  

"Te pedig parancsold meg az Izrael fiainak, hogy hozzanak néked tiszta faolajat, a melyet a világításhoz sajtoltak, hogy szünet nélkül égő lámpát gyújthassanak." (II. Mózes 27, 20)

"És megcsináltata Salamon minden egyéb felszerelést is, mely az Úr házához szükséges volt…  A gyertyatartókat és azoknak szövétnekeit is, hogy égjenek azok rendeltetésök szerint a szentek-szentje előtt, finom aranyból." (II. Krónika Könyve 4, 19-20)

Előbb a sátorban, majd a Salamon által megépített templomban is parancsolt helye volt a Fénynek, mely Isten fényességét képviselte. Ez a hely volt az Úrnak szentelve, s maga az Úr is megszentelte azt, s ígéretet tett Salamonnak, hogy aki itt fog könyörögni, annak meghallgatja kérését.

Ebben az évben, zsidó számítás szerint az 5767. évben Hanuka ünnepe december 15-től 23-ig tart. A zsidó családok a hanukiát (kilenc karú gyertyatartót) lehetőleg az ablakra vagy annak közelében helyezik el, hogy látható legyen világossága az utcán járók számára is. De még inkább, ha a Mindenható letekint a földre ebben az időben, láthatja meggyulladni a gyertyákat Távol-Kelettől Európán, az Atlanti-óceánon, Amerikán át vissza a Csendes-óceáni szigetekig, hiszen zsidó családok mindenfelé élnek szerte a világon, s mindenütt megünneplik Hanuka ünnepét.

Az ünnep tartása a hellenisztikus korba nyúlik vissza. A szíriai görög harcosok elfoglalták Izrael földjét is. Terjesztették a hellenisztikus kultúrát, s azzal együtt a Teremtő parancsainak áthágását, megtagadását, mintegy babonának nevezvén az ősi szokásokat. A templomból kivitték a szent tálakat, a helytartó disznókat hozatott, levágatta és a sült disznóhúst a szent tálakból falta szolgáival, s igyekezett rábírni a zsidókat a disznók tartására, fogyasztására, holott Mózes szigorúan tiltotta tisztátalan állatok fogyasztását.

"És a disznót, mert hasadt körmű ugyan és egészen kettéhasadt körme van, de nem kérődzik; tisztátalan ez néktek." (III. Mózes 11, 7)

Szigorúak voltak a törvények, hacsak beleesett is tisztátalan anyag egy edénybe, már szét kellett törni és kidobni.

A helytartó, Antiochus  tehát tisztátalan dolgokra akarta rávenni a zsidókat, sőt, lányokat hivatott, hogy táncoljanak előtte kihívó öltözékben, vagyis éppen a paráznaság bűnét szerette volna ráerőltetni a zsidóságra. A templom olaját kiöntette, nem lobogott láng az Úr oltárán.

A Makkabeusok nem tűrhették népüknek ilyen megalázását, a bűn elterjesztését. Felmentek a hegyekbe, hadsereget szerveztek, majd megtámadták a görög seregeket, s kiverték őket Izrael földjéről. A templomban azonban nem volt elegendő olaj  a menóra meggyújtásához. Nyolc napra való olajra lett volna szükség, de csak egy napra való olajuk volt. Ám a Mindenható csodát tett. Az egy napra való olaj nyolc napig égett, s addigra elkészült az új, friss olaj, mellyel fenntartható volt a szövetség fénye.

Budapesten kedves szokás, hogy a Nyugati téren Hanuka idején sorban meggyújtják az óriási gyertyákat. Nyolc gyertyát gyújtunk a kilencedikkel, a SÁMÁSSAL, azt is égve hagyjuk. A Gyújtsunk gyertyát Hánukára kezdetű dalt énekeljük, s az első gyertyánál elmondjuk a Sehehijánu áldást, s a csodatettekért szabadulásért való hálaadást.  Minden este balról kezdjük a gyertyagyújtást, s eggyel több láng ég. Közösen énekeljük a Máoz cur-t „Szabadulásom sziklavára, illik hozzád a dicséret…”
Lassan hagyomány lesz Budapesten, hogy a hanukai lángok a Városligeti Műjégpályán is hirdetik a csodát. A gyerekeket december 19-én 14-16 óra között várják, a fiatalokat 21-én 21 órától. Korcsolyát is lehet kölcsönözni.

Boldog Hanukát kívánunk Mindenkinek!

Dobosy Ildikó

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 7123 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x