Mindenki látja, de alig ismerjük: A Krisnások hitéről
hirdetés
Címlap / Ezotéria / Mindenki látja, de alig ismerjük: A Krisnások hitéről

Mindenki látja, de alig ismerjük: A Krisnások hitéről

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-22

Minden nap találkozhatunk velük a forgalmas csomópontokon, nyugodt derűvel osztanak ételt a rászorulóknak, kérnek adományokat a járókelőktől, és ajándékoznak matricát, újságot, füstölőt. Furcsa ruhában járnak, és érdekes felvonulásokat rendeznek. Vajon kik Ők, kik a Krisnások? Ismerjük meg kicsit jobban a Krisnatudatot!  

„Kertész leszek, fát nevelek…
Nem törődöm semmi mással
Csak a beojtott virággal…”

Arborétum- India élővilága itthon
Krisna-völgyben most, a virágzó május idején arborétum fogad. A völgyön kívül árad a panasz, politika, világmegváltás. Aki azonban a fák növekedését figyeli, növényeket ültet, nem ér rá gengszterekkel, joggal foglalkozni, jelen van a természet megmentésében, sőt ott van az élőlények születésénél is.
Az arborétum különböző növényfajok társítását jelenti. Nemcsak egy jól ápolt kertet jelent, parkot jelent, hanem fák, cserjék honosítását is. Nem kell ahhoz a távoli keletre utazni, hogy himalájai, indiai élővilágot megismerjünk, elhozták hozzánk a Krisna-völgybe, csak vigyázni kell, hogy a növények megkapják a megfelelő életfeltételeket. Békét, nyugalmat, nevelő szeretetet.
A Krisna-völgy világa ezt szimbolizálja hazánkban is, és mindenütt a világon. A természet önmaga megad mindent ingyen, nem kell harcolni, küzdeni érte. Mi tesszük a dolgunkat, az állatokat, növényeket nem pusztítjuk, hanem neveljük, s ők sem szolgálnak minket, hanem társainkká lesznek munkában, pihenésben.

Filozófia
A Krisna-völgy lakóinak életvitele a Védák tanításán alapul. A Védák nem az emberi tudás összefoglaló művei, ez a tudomány a lelki világból való. Olyasféle, mint édesanyánk. Tőle tanuljuk meg a legtöbbet, nem az iskolákból. Legelőször is ő tudja megmondani, hogy ki az apánk. Ezt tőle fogadjuk el, így leszünk teljesek, ezáltal kaptunk emberi formát.

"A Véda az anyánk, a Brahman az ősatyánk"
(Ez a gondolkodás világosan megmutatja, hogy nem köznapi értelemben kell felfognunk a Védákban olvasottakat, az istenek is szimbolikus értelműek, nem kell azt képzelni, hogy az indiaiak több istent imádnak, az istenségek a lélek alkotó elemei.)
A transzcendentális tudás világegyetemünk határain túlról származik. Mi még világegyetemünk határait sem tudjuk megismerni, a lelki világ, mely nem múlandó, nem bizonyítékokon alapszik, azt a mi világunk eszközeivel nem lehet megközelíteni.
A Krisna név az Istenség Legfelsőbb Személyiségét jelenti. Krisnától ered a Bhagavad Gítá, mely valódi védikus tudás. Azt ajánlja, hogy a kereső ember valódi tanítóhoz forduljon kérdéseivel. Eredetileg egyetlen Véda volt, s az emberek szájból fülbe: hallás után tanulták. A régi ember memóriája nem volt leterhelve ezer más anyaggal, képes volt az élet lényege felé fordulni. Homérosz és Vejnemöjnen is énekelve adta át tudását társainak a költészet időtálló nyelvezetével. Ők a valódi tudás átadására törekedtek.

Mi az Abszolút Igazság?
Az Abszolút Igazság az, akiből minden kiárad. Az Abszolút Igazság tudatos és önragyogó. Tökéletes és teljes, bármit hoz létre, az is teljes egész. S bármennyi teljes egészet hoz létre magából, mindig teljes egész marad. (Szimbolizálhatjuk ezt a szerető anyai testtel, mely nem lesz kevesebb azáltal, hogy tökéletes lényeket hoz létre.)

A tanító (ãcãrya)
Pradhupãda 1896-ban született Kalkuttában, Indiában. Tanítójától azt a feladatot kapta, hogy szentelje életét a védikus tanítások terjesztésére angol nyelvterületeken. 1950-ben elfogadta a visszavonult rendet, 59-ben pedig a lemondott rendet. Ezután kiadta a Srimad Bhagavatam három kötetét, majd Amerikába ment. Itt India klasszikus filozófiájának hatvan kötetnyi fordítását írta meg.
1966 júliusában megalapította a Krisna Tudat Nemzetközi Szervezetét, ekkor 70 éves volt! Száznál több iskolát, templomokat, gazdálkodóközösségeket hoztak létre. Dallasban is megvalósult a védikus rendszerű általános és középiskolai oktatás.

Eközben Nyugat-Bengálban, Indiában is felépült egy nemzetközi kulturális központ és nemzetközi vendégház, s ennek példáján a világon mindenütt fogadnak turistákat, akik szeretnének megismerkedni a védikus életformával.

Turizmus hazánkban
A magyarországi Krisna-völgyben is szívesen látják a vendégeket. Rendszeresen fogadnak turista csoportokat, hiszen a tanítást mindazok számára hozzáférhetővé akarják tenni, akik elfogadják a Védák tanítását. (www.krisnavolgy)
A cikk következő része a Krisnásokról >>>

Dobosy Ildikó
 
 
[ 8775 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x