Pogány magyarok- az elszenvedett tudás ára
Címlap / Ezotéria / Pogány magyarok- az elszenvedett tudás ára

Pogány magyarok- az elszenvedett tudás ára

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-07

A küzdelem a megélhetésért nemcsak arra sarkallta a pogány magyarokat, hogy mindennapos dolgaikkal jobban törődjenek, hanem arra is, hogy olyan képzetrendszert alakítsanak ki a félelemről és szorongásról, amely már a védekezést is lehetővé tette. 

A szorongást és stresszt névmágiával „kezelték”; akár azzal, hogy a kimondás tilalma alá estek az egyes nevek, vagy pedig a gonoszt megtévesztő megnevezéseket találtak ki. Az utóbbi azt jelenti, hogy Nemélnek vagy Nemvagynak szólították az újszülötteket, mert a gonosz szellemek elől próbálták így elrejteni őket.

A tapasztalat átadásának a formája a mese és a hitvilág; ezekben szó esik a tűrésről, intésről és buzdításról a békés fáradozásra, és kibékítik az egyszeri embert azzal a ténnyel is, hogy ő maga nem rendkívüli. S mintha ezek óva intenének arra, hogy létezik olyan megszerezhető tudás — amelyen keresztül ugyan megérthető az élet és a halál misztériuma —, de keserves árat kell érte fizetnie a tudni vágyónak, mint afféle előfausti alaknak.

Az állattartás, vadászat, házasodás mind sok üggyel-bajjal jár, és mit tehet a létbe vetett ember, minthogy jobban a saját vasművesének a körmére néz, mert a fegyvere nélkül egy fabatkát sem ér az élete? Jó leányt kell kiszemelni a házasodásra: olyat, aki sok életképes utódot tud létrehozni, és dolgos asszony válik belőle. De ne olyan legyen ám, mint afféle buta nőszemély, aki ijedezik a testtől különvált lélektől, és a férjét is jól megijeszti vele! Mert ha ilyen lenne, akkor könnyen prédájává válna a gonosz szellemnek, amiről tudvalévő, hogy csak az embert kísérti. Ezért aztán a gonosz szellem megtévesztésére eszelték ki azt a csalafintaságot, hogy az újszülötteknek egészen különös nevet adtak, amely arra szolgált, hogy megtévesszék a túlvilágiakat. Így jártak pórul a gonosz szellemek, amikor a magyar csemetéket próbálták hatalmukba keríteni. - Nemél! Ha megint összepiszkolod az ünnepi gúnyádat, úgy elfenekellek, mint a kétfenekű dobot! - perlekedett a réges-régi derék magyar asszony, abban a biztos tudatban, hogy a komisz, égetnivaló kölyköt megóvta a rossz akaratú démontól.

Szorongás és stressz
A tudományos ismeretek hiányosságai sem akadályozták meg a régmúlt magyarjait abban, hogy megoldást és gyógyírt találjanak bajukra, ami nem volt más, mint az a rém, aminek a létezéséről mindenki tud: a névtelen szorongás. Ha a kórságokat és nyavalyákat különféle démonoknak, szellemeknek és lelkeknek tulajdonítjuk, akkor a szorongás csillapításának az egyedüli módja az a tett, amelyet ilyen teremtményekkel szemben célravezetőnek érzünk.

No de! Szelleme válogatja! És miután nem is olyan könnyű megállapítani, hogy melyik jelenség származik a pokoli démontól, vagy pusztán a szellemvezetőnk figyelmeztető ujja, ezért az összes olyan szerencsétlen végkimenetű esetet annak rovására írhatjuk, hogy nem  olyan könnyű megállapítani, melyikkel gyűlt meg voltaképpen a bajunk.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 2493 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x