Örömünnep és körtánc- Hanuka
Címlap / Ezotéria / Örömünnep és körtánc- Hanuka

Örömünnep és körtánc- Hanuka

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-07

Égnek a Hanuka fényei szerte a városban, s a vallásos családok ablakaiban is: hirdetik, hogy egyre többen vannak, akik megtartják hitüket minden kísértés között, vagy visszatértek szüleik, nagyszüleik közösségébe. A zsidók mindig keresték a fényt, s még a villanylámpák mellett is beragyogja környezetüket a gyertyák fénye. 

Oberlander Batseva vendégei vagyunk a Novotel Szálloda különtermében. Most is játékra készülődünk: puzzle-lapokat kapnak az asztaltársaságok, melyeken az ünnepek gyertyái jelzik az Örökkévaló fényét.

Hanuka, a Fény ünnepe >>

Milyen ünnepeket díszítenek a gyertyák?
A mi asztalunkon a Tórát köszönti a láng. Vallásos közösségek Szimchát Torá idején (ebben az évben október 5-e volt) ünnepélyesen kivonulnak az utcákra, hupá alatt viszik a Tórát. Körmenettel ünneplik meg az új Tóratekercseket. Itt köszönti a felvonulókat a tűz. Az Örökmécses minden zsinagógában és a Templomban az Örökkévaló jelenlétét fejezi ki.

Az előimádkozó előtt két gyertya ég Pétek este a zsidó asszonyok ugyancsak két gyertyát gyújtanak meg áldás mondásával. Ha leány van a házban, ő is gyújt egyet, minden gyermek után egy-egy gyertya ég személyenként, az anya gyújtja meg először, majd megtanítja a leányokat is.

Szombat kimenetelére is gyújtunk gyertyát. Szombat nem napnyugtával fejeződik be, hanem a csillagok feljövetelekor. „Áldott, aki elkülöníti a szentet a mindennapitól.” Ez a Hávdálá.

A Menórának hét ágú lángja van, a Hanukiának kilenc, ezek közül egy a Sámás, a gyújtógyertya. Esküvőkön a mennyasszonyt fogadja a gyertya a hupa alatt.

A Hanukia meggyújtása
„Áldott vagy Te, Örök Istenünk, Világ Ura, ki megszentelt minket parancsolataival, s meghagyta, hogy gyújtsunk Hanukára lángot.”
Minden ünnephez, gyertyagyújtáshoz, tevékenységhez tartozik áldás. Nem véletlen, hogy a zsidó asszonyok oly igen vidámak, kacagósak, energikusak.

Batseva és Judit meggyújtották a kilenckarú Hanukia ötödik gyertyáját balról kezdve. Minden asztalon volt gyertyatartó: kilenc rózsával. A rózsákat hazavihették a vendégek családjukhoz. A zsidó otthon az asszonyok és gyermekek számára a szentély, otthon az asszony teremti meg az ünneplő közösség összetartozását.

Milyen legyen egy zsidó asszony?
Szép, okos, intelligens, találékony. Mindössze. A férfi dolga megteremteni ehhez a külső körülményeket, az asszony pedig valósítsa meg a harmóniát, békét a családban és a környező társadalomban. Persze, azt látjuk, hogy kinn az életben nagyon is helyállnak a nők. Jó szervezők, és szigorúan megkövetelik a megfelelő munkamorált. Batseva bevezetőjében Judit és Holofernesz görög-szír hadvezér találkozásáról mesélt. A festők gyakran megörökítették a szép özvegyet, amint viszi kezében a szakállas, borzas levágott fejet. A rabbik engedelmével be mert menni a vezér sátrába, s annak fejével tért vissza Jeruzsálembe. Eközben elegáns volt, játékos, bűbájos és türelmes. Napokon át hitegette a katonákat, hogy bevehetik a várost, a védők már kimerültek. Végül a fej nélkül maradt sereg menekült fejvesztve a környékről.
A z okos asszony a fentiek mellett még halált-megvetően bátor is. (A cikk folytatódik. Lapozz tovább!)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 3822 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x