Kösd fel a farkát, és bálozz vele!
Címlap / Ezotéria / Kösd fel a farkát, és bálozz vele!

Kösd fel a farkát, és bálozz vele!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

A tegnapi vízkereszt, a karácsonyi ünnepkört lezáró és egyben a farsang kezdetének a napja is. Kezdődjenek, hát a bálok és karneválok hetei. Kössük fel farsang farkát, és tekintsük át ennek az időszaknak a legfontosabb hagyományait!  

A farsang változó hosszúságú időszak: vízkereszt (január 6.) után kezdődik, és a nagyböjt első napjáig, hamvazó szerdáig tart. Vízkereszt ünneplése keletről terjedt el, és az egyházi zsolozsma szerint "Hármas csodával ékes napot ünneplünk" ekkor.

Három király-járás
Gáspár, Menyhért és Boldizsár személyében a pogány világ is meghódol a várva várt király előtt; legendájukból népszokás is alakult. A játékosok házról házra vitték a mozgatható csillagot.

Gyertyaszentelő Boldogasszony
Február 2-a, a természet, a fák ébredésének ünnepe. Még láthatatlanul, de elindulnak a nedvek, az élet áramai. A régiségben ezen a napon előbb megáldották a tüzet, majd a kereszténnyé vált hagyományban a szentelt tűznél áldották meg a gyertyákat.

Erre az időszakra csak egyetlen jelentősebb egyházi ünnep esik, a karácsony utáni 40. napon, február 2-án Gyertyaszentelő Boldogasszony napja. Jeruzsálemben már a IV. században ünnepelték ekkor Mária tisztulását, s a kisded Jézus templomi bemutatását.

A katolikus egyház gyertyát szentel ezen a napon. Őseink a szentelt gyertyát a vízbe fúlt ember megkeresésére használták, de szentelt gyertyát gyújtottak akkor is, ha haldokló volt a háznál.

Balázs napja
Szent Balázs örmény püspök, vértanú ünnepe a katolikus egyháznál . A püspök megmentette egy gyermek életét, akinek egy szálka akadt a torkán. Mondják, máskor meg visszaszerezte egy asszony disznaját a farkastól, s a nő egy gyertyával rótta le neki háláját. A torokbajok elleni közbenjáróként tisztelik - amire ugye ebben a nagy torokfájós, influenzás időszakban nagy szükség van.

Február 3-án, Balázs napján a pap két összekötött égő gyertyát tart a balázsolandó nyakához, s kéri Istent, hogy Szent Balázs püspök esedezésére óvja meg az illetőt a torokbajtól.

Pogány szokás
A farsanghoz fűződő népszokások számtalan nép különböző rítusainak emlékét őrzik. Farsangi időben ismert  busójárás, a fiatalok kakas ütése vagy a lányok tuskóhúzása.

Az egyház évszázadokig üldözte a farsangi pogány szokásokat, később már inkább átengedte ezt az időszakot a mulatozásnak és vidámságnak.. Ilyenkor emlékeztek meg az a kánai mennyegzőről. Jézus első csodatételének napját ünnepeljük ekkor: a lakodalomban elfogyott a bor, s Jézus mintegy hatszáz liternyi vizet borrá változtatott. Nem véletlen, hogy a lakodalmak többségét farsang idején tartották. (A cikk nem ért véget. Lapozz tovább!) 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 3956 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x