HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-11-19
Címlap / Ezotéria / Ádám és Éva története

Ádám és Éva története

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-11-19

Az ősi emberpárról, minden ember genetikai és mesebeli őséről számtalan legenda szól. Bűnösök? Ártatlanok? Mi a nevük? Ahány mondavilág, annyi változat, ám az ős párról minden nemzetnek van egy saját legendája. Ilyenkor, karácsony havában, Karácsony ünnepén ünneplik névnapjukat a keresztyén kultúrkörben második legelterjedtebb női név és az egyik legismertebb férfinév viselői, az Évák és az Ádámok.  

 

Ádám, az Ősférfi
Ádámot Isten elsőként teremtette. Neve valószínűleg a héber nyelvből maradt ránk, amelyben az adamá szó földet jelent. Valószínűleg azért kapta ezt a nevet, mert a teremtő földből gyúrta meg Ádámot. Nem lehet tudni, hogy ekkor már nemiséggel rendelkezett-e, hiszen csak Ádámot követően alkotta meg a nőt; Évát. Amikor Ádám megteremttetett, még nem lehet tudni, hogy milyen nemű volt, vagy volt-e nemisége egyáltalán.

Éva, Ősanyánk
Éva – zsidó eredetű, Hava, vagyis az élet szóból származtatják – Ádámot követte a teremtés során. Mivel ő érkezett másodiknak, a történelem során a nőket sokáig másodlagosnak, nem egyenlő teremtménynek tartották. Mivel a Teremtés könyve azt írja, hogy Isten a sajt formájára alkotta meg az embert, így valószínű, hogy nem akart különbséget tenni közöttük, a sorrend inkább szimbolikus, ahogyan a földből fakad az élet és az életből minden más.

Az első pár gyermekei
Évának – miután engedett a kísértésnek – három magzata fogant és született meg kínnal és fájdalommal, ahogy azt az Úr rendelte. Káin, Ábel és Sét. Káin neve Isteni fiút jelent, míg Ábel neve hiábavalót. Káin földet művelt, Ábel pedig pásztor olt. Kin terményeket, míg Ábel bárányt áldozott az úrnak. Az Úr csak a bárányt fogadta el, s ezen való dühében az első testvérpár máris az egyik legősibb bűnbe, a gyilkosságba esett, Kin megölte Ábelt. Ennek a tettnek híre az „egekig kiáltott”, innen ered az égbekiáltó bűn kifejezés.
Káin válasza, amikor felelősségre vonták, szintén szállóige lett:
„Őrzője vagyok-e testvéremnek?”

A legenda kataklizmái
Az első emberpárról szóló legenda számtalan kérdést felvet. A biblia egyes magyarázói szerint az első emberpár tényleg létező emberpár lehetett, míg mások azt tartják, hogy ezt a történetet csupán szimbolikusan kell felfogni, akárcsak a paradicsomból való kiűzetést. Olyan kérdések is felmerültek pihent agyú embertársaink fejében, hogy Ádám és Éva gyermekei – két fiú – lehettek-e tényleg az őseink, s ha igen, akkor hogyan, ha nem volt mellettük asszony? Vajon édesanyjuk volt csak az egyetlen nő? Vajon így is ő minden ember őse? A másik ugyanilyen kérdés, hogy volt-e Ádámnak és Évának köldöke? Hiszen ha őket nem anya szülte, hanem a teremtés által lettek, nem lehetett nekik.

Ezeket a kérdéseket kinek-kinek saját fantáziájára bízzuk Ne feledkezzünk meg az ünnep lendületében azokról az Évákról és Ádámokról, akiknek eddig névnapját elfeledtük. Boldogságot kívánunk nekik!

Váraljai
 
 
[15673]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot


Warning: Division by zero in /var/www/lapcsalad/harmonet.hu/include/fooldal/rendezvenynaptar_slide_jobb_oszlop.php on line 67
 
 
 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x