A házak és a részhoroszkópok a védikus asztrológiában
Címlap / Ezotéria / A házak és a részhoroszkópok a védikus asztrológiában

A házak és a részhoroszkópok a védikus asztrológiában

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-15

Az asztrológia nagyon népszerű mostanában. Nem is csoda, hiszen rendkívül átfogó sorselemző módszer. Azt azonban kevesen értik, hogy az egyes házak mit jelentenek. Cikkünkből pontosan megtudhatod, hogy mik is ezek valójában.  

A házak a bolygók tevékenységének a színhelyei, tulajdonképpen maguk a jegyek, amelyeket az aszcendens jegyétől számoznak az óramutató járása szerint (abban a sorrendben, ahogyan a Nap is áthalad rajtuk).
A házak határozzák meg, hogy egy adott bolygó az élet mely területén fejti ki hatását elsősorban. Ezek értelmezései hasonlóak, mint a nyugati asztrológiában. A leggyakrabban ezt a házrendszert használják, bár az egyenlőtlen, úgynevezett Srípati házrendszer is ismert volt.Mire van hatással egy bolygó?


A bolygók csak előre vetítenek aspektusokat a zodiákusban, vagyis szintén az óramutató járása szerint, és teljes házakra, valamint a bennük levő bolygókra. Ez azt jelenti, hogy egy bolygó nem csak arra a házra gyakorol hatást, amelyikben van, hanem bizonyos távolságra utána jövő házakra is.
A Nap, Hold, Merkúr és Vénusz a tőlük számított hetedik, a Mars a negyedik, hetedik és nyolcadik, a Jupiter, Ráhu és Kétu az ötödik, hetedik és kilencedik, a Szaturnusz pedig a harmadik, hetedik és tizedik házra vetít teljes aspektusokat. Emellett ismeretesek úgynevezett jegyaspektusok is, nevezetesen a kardinális jegyek a szilárdra, a szilárd jegyek a kardinálisra, a kettős jegyek pedig egymásra vetnek aspektust.

A születési horoszkópból úgynevezett részhoroszkópokat (vargák vagy amsák) képeznek le, amelyeket annak bizonyos módon történő felosztásával hoznak létre. Ezek alapján az élet bizonyos területein várható eseményeket nagyon pontosan meg lehet határozni. Ezek a részhoroszkópok nagyon jó lehetőséget adnak a születési időpont pontosítására is az életesemények alapján.
Egy ikerpár esetében például a születési hely általában ugyanaz, az idő pedig esetleg csak néhány percnyi különbséget ad, ami a születési horoszkópban nem okozna változást. Az 1/60 horoszkópban azonban, amelyet egyébként az előző életünkből hozott karma vizsgálatára használnak, már néhány perc is jelentős változást okoz, amiből a két ikertestvér különböző személyiségét kiolvashatjuk.


 
 


A korszakolási rendszerek


A védikus asztrológiában számos korszakolási rendszer ismert, amelyek segítségével pontosabban meghatározhatjuk az életesemények bekövetkezésének időpontját.
A legismertebb a Vimsóttari Dasa rendszer. Ebben az emberi élet egy százhúsz éves periódusra van osztva, amely alatt a különböző bolygók korszakai követik egymást meghatározott sorrendben: Nap - 6 év, Hold - 10 év, Mars - 7 év, Rahu - 18 év, Jupiter - 16 év, Szaturnusz - 19 év, Merkúr - 17 év, Ketu - 7 év, Vénusz - 20 év.

Minden bolygó ciklusa az összes bolygó alciklusaira oszlik, ezek pedig ismét alciklusokra. Mindezek öt szintig ágyazódnak egymásba, így a személyre ható bolygók kombinációja fél-egy naponta változik.
A születési időponttól függően mindenki egy adott ponton lép be a ciklusba. Ezek a korszakok plusz az aktuális tranzitok (a bolygók pillanatnyi helyzete) képezik a bekövetkező események predikciójának, jóslásának alapjait. Az élet jegykorszakokra történő felosztásának is számos módszere létezik.
A legfontosabb ezek közül az úgynevezett Nárájana Dasa. Míg a fent említett Vimsóttari rendszer inkább az alany viszonyulását mutatja a világhoz, a Nárájana Dasa a tőle látszólag független eseményeket és hatásokat fogja jelezni.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5821 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x