Azonosították Janus Pannoniust!
Címlap / Ezotéria / Azonosították Janus Pannoniust!

Azonosították Janus Pannoniust!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-24

Szenzációs leletet találtak a Pécsi Székesegyházban! Az altemplom alatt több sírt tártak fel a régészek. Ezek egyikében a nagy humanista költő, Janus Pannonius csontjait vélték felfedezni.  

Az egyház vezetősége először nem tulajdonított különösebb jelentősséget a felfedezésnek, sőt, mintha kissé szégyellte is volna az árulás miatt üldözött, és igen világi hangvételű verseket író püspököt.

Költő és egyházi méltóság!
Janus Pannonius kora egyik legműveltebb tudós költője és egyházi méltósága volt, aki részt vett Mátyás király elleni összeesküvésben, és menekülés közben halt meg Medveváron. Sokáig úgy tudták, és a tankönyvekben is ez áll, hogy sírja ismeretlen, nem tudni, hol temették el. Azt csak gyanították, hogy hívei titokban visszahozták Pécsre, és itt temették el. A 17 évvel ezelőtt feltárt sírok egyikében az ő maradványait találták meg, és ezt számos vizsgálattal sikerült hitelt érdemlően bizonyítani.


Két, egymástól független antropológiai vizsgálat is arra az eredményre jutott, hogy a csontok egy 30-35 év körüli férfié, aki finom, törékeny alkatú volt, és köszvénytől, valamint tüdőbajban szenvedett. Ezek pontosan illenek a fiatalon elhunyt püspökre, aki költeményeiben is említi betegségeit. Az egyetlen hiteles, róla készül festmény finom, szinte nőiesen törékeny alakját is megörökítette.

A sírt pontosan az altemplom oltára alatt helyezték el, és ez kizárólag a legnagyobb egyházi méltóságok előjoga volt, mint például a püspöké. Ismert püspök viszont nem nyugszik ezen a helyen. Bizonyítékként szolgál a sírban talált kátrány is, mivel a sokáig nem merték hazahozni és eltemetni az üldözött püspököt. Ez idő alatt lezárt koporsóban őrizték a tetemet, amit kátránnyal vontak be.

A döntő bizonyíték az a pápai bulla, amit a halott kezében találtak.
II. Pál pápa ezt személyesen adta át Pécs 26. püspökének, amikor Janus Pannonius 1464-ben Rómában járt a Szentatyánál. Ilyen pápai bulla magyar területen még soha nem került elő sírmellékletként. A bullát sikerült restaurálni, és ezzel egyértelművé tenni korát, származását. Az, hogy a bulla a halott kezében volt, egyfajta „személyigazolványként” szolgált a sokáig rejtegetett, el nem temetett püspök esetében, hiszen egy ennyire különleges, ritka, mindenki által ismert tárgy kizárólag az ő tulajdona lehetett. Biztos, hogy nem véletlenül került a sírba, a halott kezébe.

A 17 évig tartó vizsgálatok minden kétséget kizáróan bizonyították, hogy a maradványok az egykori püspök, Janus Pannonius csontjai. 2009-ben, az egyházmegye ezeréves jubileumán  ünnepélyesen újratemetik Pécs 26. püspökét, az altemplom oltára alá, korábbi, méltó helyére, immáron számára megjáró, ünnepélyes módon, ahogy azt annak idején II. Pál pápa és Mátyás király is szorgalmazták.

A Pécsi Székesegyház altemploma további meglepetésekkel is szolgálhat, hiszen szerencsés módon sosem fosztották ki. A templom alatti katakombákban további sírok találhatóak – 1991-ben összesen nyolcat tártak fel – és a régészek abban bíznak, hogy rátalálnak második királyunk, Orseolo Péter sírjára is, akit itt, ebben, az általa építetett székesegyházban temettek el 1046-ban.

Te is szereted Pécs városát?>>>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2668 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x