Megtisztulás ünnepe: az év hajnalának misztikája
Címlap / Ezotéria / Megtisztulás ünnepe: az év hajnalának misztikája

Megtisztulás ünnepe: az év hajnalának misztikája

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-27

Február elseje vagy az azt követő első telihold a Megtisztulás ünnepe. A keresztény Vízkereszttel is szokták azonosítani, noha az egy jóval korábbi ünnep az évkörön. Az ősmagyar népi hiedelemvilágban és ősvallásban Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe, amely időszak Mária megtisztulásának ideje. (Ekkor mutatta be Jézust is a templomban, először.) A kelta ünnepkörben Imbolc névvel illetik.  

Mi történik velünk?

Február elseje a télvíz vége, a hideg idő, a lerakódsok, görcsök megszűnésének ideje. A megtisztulás ünnepe egy ezoterikus beavatási pályán kezdeti szakasznak tekinthető - csak tisztulás után lehet jól befogadni. Azt az időszakot szimbolizálja életünkben, amikor kezdeti fáradtságok és nehézségek után az első megtisztulást hajtjuk végre.

Míg - a kelta - Samhain, az Ősök Éjjele a múlt év lezárásáról, a rossz dolgok összeomlásáról, túlvilágra való távozásáról szól, addig Imbolc a megtisztulás, a felfrissülés, a kitakarítás ünnepe. Áldásos ezért ilyenkor valóban takarítani, rendet rakni otthonukban, mert otthonunk rezgései visszahatnak lelkünkre. Érdemes magunkban is takarítani, ezért Imbolc előtt néhány nappal, van, aki aznap, s van, aki előtte hosszabb időszakon át teszi ezt - érdemes böjtöt, főként léböjtöt tartani, és rengeteg vizet inni.

Öntisztulási folyamatok

A szervezet magától is tisztul, tudja, hogy ürülni kell, ezért ilyenkor nőknél tisztuló folyás, vagy sűrű vizelés, esetleg rosszabb esetben, hasmenés, hányás jelentkezhet. Utóbbiak férfiakra is jellemző tünetek. Az esemény mindössze néhány napig tart és magától elmúlik.

A lélek és a személyiség megtisztítása

Imbolc a belső nagytakarítás ideje is. Ilyenkor kell lelkünkben a helyére, megfelelő polcra helyezni dolgainkat, ötleteinket. Érdemes leírni, hogy mit szeretnénk az élettől, mi az, amit megtartanánk mostani tevékenységeink közül, és mi az, amire nincs szükségünk egyátalán.

Rituális fürdő

Imbolc ünnepét végül, de nem utolsó sorban rituális tisztálkodással szokták tökéletesíteni. Hosszabb fürdőt veszünk - amit szigorúan zuhannyal zárunk, mert egy kád ázóvízben, a saját szennyeződéseidben aligha leszel tiszta! -, hajat szintén mosni kell, a testet megtisztítjuk, hozzáértők ezt mantrákkal is elvégzik, megerősítik, a finomfizikai testet is átmossák. A tisztálkodást követően a területet sós vízzel, tiszta kehelyből, vagy pohárból hintjük körbe. Értsd otthonod, lakásod területét, de kertedet is körbejárhatod vele - ez esetben a só szimbolikus mennyiségű legyen!

Ez a megtisztulás azt eredményezi, hogy a negatív hatások elmúlnak életedből, és helyére újabb pozitív töltetű események, személyek, helyzetek áramolhatnak. (Igaz lehet ez akár egy új munkalehetőségre is.)

Imbolc - az évkör reggele

A tisztaság azért is nagyon fontos, mert ez az ünnep jelenti az évkör reggelét.
Ahogy a korai, ébredés utáni órákban megtisztulunk, felkészülünk a napra, ugyanúgy az egy nap-egy év analógia alapján, Imbolc idején év-reggeli fürdőt veszünk. Ez szükséges ahhoz, hogy az év során eredményesek, tiszták és békések lehessünk. Most kezdődik igazán az év (a nap), magasabbra hág a Nap pályáján, hosszabb a lesznek a nappalok, erősödik a napfény. Napról napra erősebbek lehetünk. A rituális megtisztulással és méregtelenítéssel a tavaszi fáradtságot is elkerülhetjük, mert a korábbi terheket már nem visszük magunkkal.

Farsang maszkjai

Kiváló jelképe az időszaknak a farsang is, amikor is egy utolsó ízes, és szenvedélyes táncot lejtünk maszkjainkban, korábbi szerepeinkben. Majd a bál végeztél levetjük azokat az elfáradt és hamis szerepeket, s a valódi, értékes dolgok felé kezdünk fordulni.

Az ünnephez kapcsolódó gyógyító tevékenység lehet a fül-, és testgyertya használata - tisztít -, a reikivel való kezelés - belső tűz, fertőtlenít -, és kicsi gyertyák és mécsesek gyújtása, a tűz ugyanis szintén tisztító erőt szimbolizál. Figyeljünk arra, hogy most még nem tábortüzet kell gyújtanunk, hanem aprócska lángot, mert az a mennyiség van összhangban a természet történéseivel. A nagy fény most még hivalkodó és hiú, még csak őrizgetjük a nyári napfény transzcendens lángjait.

Az Égieknek a legjobb felajánlás most a tiszta víz.
Bár talán egyszerűnek és kevésnek gondoljuk, a víz lehet ajándék, teljes áldozat. Erről a Bhagavad-gítá így ír:

"patram puspam phalam toyam
yo me bhaktyá prayacchati
tad aham bhakty-upahrtam
asnámi prayatátmanah

Ha valaki szeretettel és odaadással áldoz nekem
egy levelet, egy virágot, egy gyümölcsöt, vagy egy kevés vizet,
Én elfogadom azt."

 

 Kép: Dirk Wohlrabe / Pixabay
 
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5560 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x