Március misztériuma: a megtisztulás, Gyümölcsoltó, Gergely...
Címlap / Ezotéria / Március misztériuma: a megtisztulás, Gyümölcsoltó, Gergely hava

Március misztériuma: a megtisztulás, Gyümölcsoltó, Gergely hava

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-28

Március hazánk éghajlata miatt a tavasz kezdete, bár gyakran sajnos még hűvös, csapadékos az időjárása. Nagyon sok jeles nap, világnap és ünnep tartozik ehhez a hónaphoz. A parasztok életében a mezőgazdasági munkálatok kezdetének ideje. Túl sok tennivaló azonban még nincs a földeken. A régebbi időkben ekkor már kifogyóban volt az étel, ezért ideje volt a koplalásnak. 

A katolikus vallásban elérkezik a húsvét előtti 40 napos böjt ideje. A farsang véget ér, elkezdődhet hát a befelé fordulás, a megtisztulás, lelki és fizikai szinten egyaránt, hogy tiszta lélekkel léphessünk át a megújulás honába, a tavaszba.

Március 1.
Az első jeles nap a márciusban elseje, amikor beköszönt a meteorológiai tavasz. A nagyböjt kezdete. Jézus 40 napos böjtölésével is kapcsolatos ez a hónap. Végén vagyunk a farsangi időszaknak. Az utolsó napjai a hagyomány szerint: farsangvasárnap, farsanghétfő és húshagyókedd. Ez után következik a húsvét előtti nagyböjt, a negyven napig tartó előkészület a nagy eseményre, a halálra és az újjászületésre, mint ahogy a természetben a fák rügyet bontanak, úgy az emberi lélek is képes új hajtásokat hozni és a régiektől a böjt által megszabadulni, helyt adva az újnak.

Ebben az időszakban különböző egyházi előírások, étkezési, mulatozási és szórakozási tilalmakat rendelnek el. Régebben például nem tartottak esküvőket, valamint a nők nem viselhettek világos, vidám színű ruhákat. Mivel a böjt a bűnbánat gyakorlását is jelenti, az egymással haragban levők ilyenkor igyekeztek kibékülni egymással, találkoztak és beszélgettek. Tilos ebben a negyven napban a hús fogyasztása. XX. század elejétől enyhültek a tilalmak. Az egyház már csak a pénteki napokra és a húsvét előtti hétre írta ki a szigorúbb böjtöt. Fontos: Március eleje elmúlt, a böjt azonban tart!

Március 3 - Békéért küzdő írók világnapja
Ezen a napon több országban is megemlékeznek azokról az írókról, akik a béke szónokai voltak. A Nemzetközi Pen Club választotta ki ezt a napot 1984 júliusában és azóta is egyre több helyen tartják számon. A békéért azonban egész évben érdemes tenni, küzdeni érte, fura paradoxon… - a szerk.

Március 8.
Nemzetközi Nőnap
Ez az a nap, amikor a férfiak virágot vesznek női ismerőseiknek, szeretteiknek, családtagjaiknak és hódolnak a nőiség fenséges mivolta előtt.Március 12 - Gergely napja

Jellemzője a Gergely-járás, ami az iskoláskorú gyermekek országosan ismert, színjátékszerű játéka volt. A nap ünneplését IV. Gergely pápa rendelte el 830-ban, elsősorban köszöntő, adománygyűjtő céllal. A diákok ezekből teremtették meg a tanulásukhoz szükséges anyagi feltételeket. Vetélkedőket, diákpüspök-választást és felvonulásokat rendeztek. Gergely napjához időjárás- és termésjóslás is kapcsolódott. Ha ezen a napon esik a hó: "Megrázza még szakállát Gergely."

Március 15.
Ez a dátum az 1848-49-es forradalom és szabadságharc fontos állomása volt a magyar nemzet számára. Innen datálódik a modern parlamentáris Magyarország. A magyar sajtó napját is ezen a napon ünneplik, hiszen szorosan kapcsolódik a két esemény egymáshoz, miszerint szintén 15-én került ki a nyomdából a magyar sajtó első szabad terméke, a Tizenkét Pont és a Nemzeti Dal. Ekkor adják át a magyar közélet és művészet legnagyobb megbecsülését jelző díjakat, a Széchenyi- és a Kossuth-díjat.

Március 18-19-20.

Biztos mindenki ismeri, hogy: Sándor, József, Benedek zsákban hoznak meleget. Sándor napja, a néphit szerint az első nap, amelyik megtöri a hideget, meleg fuvallataival. Sok helyütt, a zab és árpa vetésére legalkalmasabb napnak tartották.

HarmoNet tipp: Nagytakarítás kívül-belül: tavaszváró tippek testnek és léleknek >>

József napja

Józsefnek hívták a Biblia szerint, a názáreti ács, Jézus gondviselője. Az első igazán meleg tavaszi napnak tartják falun. Ekkor már várják vissza a gólyákat, és a méheket is ki lehet már ereszteni a kaptárból. Mura vidékén a marhákat is kihajtják a legelőre. Azt tartják, amilyen az idő József napján olyan lesz nyáron a széna behordásakor. Ha ezen a napon az égen szivárvány látható, akkor jó lesz a búzatermés.

Március 21 - Benedek napja
A bencés rendet alapító Szent Benedek ünnepe. Egyes vidékeken fokhagymát szentelnek ezen a napon, melynek csodatévő, betegségűző ereje van.

Csillagászati tavasz 
Ezen a napon köszönt be a csillagászati tavasz.
A napéjegyenlőség miatt tehát egyenlően hosszúak az éjszakák és a nappalok. Ismét betölt a fény, fizikai és lelki értelemben is érthetően.A víz világnapja

A víz életünk elengedhetetlen része, ezért rendkívül fontos figyelnünk rá, k mint lételemünk alapkövére. 1992. évi dubliniörnyezetvédelmi konferencia javaslatára vált ez a nap a Víz Világnapjává.

Március 24.
A tuberkolózis, ma már népbetegségnek számít, éppen ezért nagyon fontos felhívni rá az emberek figyelmét. Mivel egyre nagyobb mértékben terjed Magyarországon is ezért a megelőzésre rendkívül fontos odafigyelni. Ebben segít ez a nap.

HarmoNet tipp: Bolondos március: Dilis ünnepek tavaszelő havára >>

Március 25 - Gyümölcsoltó Boldogasszony napja

Jézus Szentlélektől való fogantatásának csodálatos napja. Az évszázados megfigyelésekre alapuló népi bölcsesség szerint ezen a napon indul meg igazán a mezőkön a növekedés, ekkor érdemes gyümölcsfát oltani, szemezni. Az élet kezdetének is tekinthető ez a nap. A természet is életerőt kap és elkezd zöldbe borulni.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4584 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x