Ezeket a szabályokat érdemes betartanod, ha a nyaralásod alatt...
Címlap / Ezotéria / Ezeket a szabályokat érdemes betartanod, ha a nyaralásod alatt templomokba látogatsz

Ezeket a szabályokat érdemes betartanod, ha a nyaralásod alatt templomokba látogatsz

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-18

Hogyan illik viselkedni? Mi számít sértésnek és mi az elvárás? Nagyon sok hibát véthetünk, ha egy nyaraláson meglátogatunk egy templomot. Legyünk felkészültek, ismerjük az elvárásokat, hogy tisztelettudók maradhassunk. (És persze a járványügyi szabályokat minden esetben a helyi rendelkezések szerint talrtsuk be!)  

A nyaralások idején a történelmi műemlékek mellett gyakran látogatunk el vallási emlékekhez és kegyhelyekre. A felkészületlen turista azonban képes lehet akaratlanul is megsérteni egyes vallások követőit. A templomokban különböző előírások vannak érvényben, melyet be kell tartanunk ahhoz, hogy „Rómában úgy viselkedhessünk, mint a rómaiak”.

A legtöbb helyen a rövidnadrág, illetve a pántos póló illetlennek számít, tehát felnőttként ne öltözködjünk így, ha városnéző túrára megyünk. Egyébként sem túl praktikus viselet. Ha mindenképp egy pántos ruha mellett döntöttünk, legyen nálunk egy kendő, amit a vállunkra (fejünkre) tehetünk, ha az illendőség kívánja. 
Silencium!


Ez a felirat minden katolikus, evangélikus és református templom bejáratánál fogad bennünket. Annyit jelent, csendesen. A templom áhítatos csendjét nem illendő megzavarni klaffogós cipővel, hangos beszéddel vihogással.
Mivel az aprópénz értéke nálunk igen kevés, még a perselybe sem illendő aprót dobni, ezzel zavarni a csendet. Illetlenség bekandikálni a gyóntatófülkébe és a kis beugrókban felállított szentképek, szentek szobrai előtt imádkozó embereket sem illendő zavarnunk azzal, hogy túl közel megyünk.Öltözzünk fel illendően!


Egyes templomokban bizonyos öltözékeket előírnak. Ilyen például az iszlám vallás templomaiban a fejkendő és a hosszú ujjú ruha, hosszú szoknya, vagy nadrág viselete nők részére. Ezekbe a templomokba (mecsetek) csak mezítláb szabad bemenni, és illendő dolog követni a mosakodó helyiek szokását, és kipróbálni a tradicionális mosakodást is. Férfiaknak illetlen rövid ujjú ingben bemenni, ám már ezt nem mindenhol tartják be olyan szigorúan.

A zsidó templomokban a nők bármilyen öltözetben bemehetnek a templomba, bár a túl kivágott ruhák sehol sem tartoznak az illendőséghez! Ám a férfiaknak kis papír, vagy textil fejfedőt kell venniük, e nélkül nem mehetnek be a zsinagógába.

A görög templomokban a nők kendőt hordanak, míg például a Meteroákon be sem engedik a nőket. A görög templomban illik kis gyertyát venni, és meggyújtani azt. Az áldozat egyik módja ez.

A buddhista imahelyeken illendő „áldozatot”, füstölőt, virágot, rizst, vagy magvakat vinni áldozatul az istenségnek, és természetesen itt is cipő nélkül kell bemenni a szentélybe. A meditáló szerzetesek nyakló nélkül, esetleg a teljes csoporttal együtt való fotózása is illetlen dolog, sértő is lehet, bár a türelem jegyében nem mindig szólnak. Vannak olyan rendek itt is, ahová nő nem léphet be és egyes szerzeteseket nem érinthet meg nő.

A hindu templomokban a hölgyeknek hosszú szoknyát illik viselniük, és mindenképen legyen elfedve a válluk! Az urak számára is ajánlott a minimum rövidujjú ing
Ezekben a templomokban általába a földön ülnek, ilyenkor mindig takarjuk el a lábunkat. A lábfejünket soha nem mutassuk sem mások, sem az istenszobrok felé.
Ezekben a helyeken gyakran étkezés is történik. Ha az adott hely vegetáriánus, tartsuk tiszteletben!
Az istentiszteletek alatt 


Ilyenkor a túrizmusnak nincs helye az Istentiszteleteken, kivétel, ha a turista részt akar venni azon. Ilyenkor fényképezni, beszélgetni, mászkálni a legnagyobb illetlenség, ami csak létezhet. Több helyen be sem engedik ilyenkor a kíváncsiskodókat.


 
 
Amikor tehát egy idegen kultúra vallásába kívánunk bepillantást nyerni, érdemes előtte a szokásokról alaposan tájékozódni.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 5987 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x