Loák, a vudu szellemek
Címlap / Ezotéria / Loák, a vudu szellemek

Loák, a vudu szellemek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-28

A loák a vudu isteni lényei, megjelenésükben és funkciójukban jól azonosíthatók, mondai alakokat képviselnek és beilleszthetők a többistenhit rendszerébe. A vudu vallás követői különféle segédeszközök, mágikus jelek segítségével igyekeznek megidézni az isteneket, szellemeket...  


A loák a vudu isteni lényei, megjelenésükben és funkciójukban jól azonosíthatók, mondai alakokat képviselnek, és beilleszthetők a többistenhit rendszerébe.

A vudu vallás követői különféle segédeszközök, mágikus jelek segítségével igyekeznek megidézni az isteneket, szellemeket. Ezek a révült halandót irányításuk alá vonhatják. A lelkek (loák) a megszállottság alatt hősi tetteket vihetnek végbe, anyagi felemelkedést, egészséget, szerelmet, hatalmat adhatnak. A rítusokban vállalt kötelezettségeket teljesítőknek pontosan meg van határozva, melyik szellemnek mire van szüksége. A loa lehet nemes lelkű vagy durva a megszállott személyhez, a rítustól függően. A loák eredhetnek Afrikából és Haitiről, és erőteljesen megőrizték ősi törzsi sajátosságaikat. Roppant nehéz dolog eligazodni a haiti hiedelemvilágban, mert az istenek látszólag teljes kavalkádban élnek, mindenfajta hierarchia nélkül. Olyan sok van belőlük, és olyan kiismerhetetlenek, hogy még a legokosabb papok és papnők sem ismerhetik valamennyit. A többi többé-kevésbé egyenrangú isten közül azonban kiemelkedik Damballa-Oudeo, a Kígyó isten. Ám az vudu istenek között ugyanúgy megtaláljuk a keresztutak őrzőjét, az erdő, vagy tenger istent, mint Szűz Máriát.

Átszellemült rítus
Az istenség a rítust végző papba vagy papnőbe hatol, más szóval
meglovagolja őt. A teljes kimerültségig uralkodik annak tudata felett. Ha csoportos szertartásról van szó, akkor gyakori, hogy a folyamat hívőről hívőre terjed. Az önkívületben töltött idő teljesen más elbírálást ad a valós időnek, és térnek. Megváltoztatja az értékrendeket. Egyfajta menekülés ez a valós világtól egy másik valóságba. (Ha így nézzük, az Internet maga is egy speciális vudu!)

Ha a papnő vagy a pap a rítus során megbetegszik, az áldozati szertartáson résztvevők kötelessége és anyagi felelőssége is, hogy ápolják őt, etessék, itassák és ruházzák. A segítő haounsik érdekes hierarchiájában vannak miniszterek, államtitkárok, királynők és tábornokok. Az elnevezésben összekeveredik a valóság és a képzelet. Minden loa más és más zenét és táncos mozgást igényel.A beavatási szertartás fokozatai:
A négy fokozat így fest: az első lépés Istenség hívására történik, a másodikban feltárul, vagy mások felfednek a beavatott előtt néhány vudu titkot. A harmadikban megszerzi az elhunyt pap lelkével való társalgás hatalmát, és megtanulja a titkos nyelvezetet. A negyedik fokozatot akkor éri el, ha már megtanult jósolni. A beavatás teljes költségét a jelölt állja, ő hozza az áldozati állatokat is. (Tyúkot, disznót, kecskét vagy nyulat, néha disznót) Az egyhetes felkészülés hatodik napjának délutánján - miután elűzték a beavatásra váró testéből a gonoszt - a felszenteléshez megmossák a fejét. A szertartás szombat reggel kezdődik meg, a hívek körben állva dalolnak, zokognak, sírnak, míg a beavatásra váró a körben forog. Amint elszédül a forgás következtében, és már nem tud talpon maradni, a hounsik betuszkolják - a rituális halál állapotában - a sorozó cellába. Ez egy gyengén megvilágított helyiség, ahol a következő hetet elszigetelten, magányosan tölti a jelölt. Ez alatt az idő alatt fortélyokat, rítusokat, imákat, táncokat, dalokat tanul, míg a papok készülődnek előjövetelére. Csirkét áldoznak, vérét egy "govi" nevű edénybe folyatják. A vérhez a jelölt körméből és hajából tesznek darabokat. Az ebből főzött különleges levesből később ennie is kell! Amikor a jelölt fehér lepedőbe csavarva kijön a szobából, kezében egy olajból és lisztből gyúrt gombócot nyomnak szét. Eztán át kell kelnie a tűzön és azonnal vissza kell térnie a szobába. A következő napon támad fel a szimbolikus halálból és előjön. Vízbe mártott levéllel megkeresztelik és vudu nevet kap. A dobok megszólalnak, a tömeg táncol és a loa megszállja új szolgálóját. A próba után 40 napig "lábadozik" majd megerősítik a hatalmát. Egy pappal közösen megidézik az ősök szellemeit a sötét szobában. Ezeket szolgálja majd az új vudu pap. A beavatás és a lábadozás teljes ideje alatt nem mosakodhat, és nem cserélhet ruhát.Gyerekek a vudu mágia szellemében
A kisgyerekek is megismerkednek a természetfeletti lények egész sorával. Bizonyos félelmet keltenek bennük, a bolyongó lelke, boszorkányok, szörnyek iránt, mert ezek egyike-másika kiszívja a gyerekek vérét. A haiti gyerekek azért viselik jól magukat, hogy elkerüljék a félelmetes erők büntetését. A beteg gyereket sokkal hamarabb viszik mágushoz, mint orvoshoz, mert a rontás mindennapos Haitin.

 
 
A vudu hívők számára a tiszta víz sok varázslat alapja,. A szellemszakadékban csobogó vízesésében, négynapos ünneppel mossák tisztára minden évben a lelküket a hívek. A víz a föld vére. A megtisztulást szolgálja a sárban való fürdés is, melyben gyakran a gyermekeket is megmártják.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 18563 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x