A mandala tudománya, filozófiája
Címlap / Ezotéria / A mandala tudománya, filozófiája

A mandala tudománya, filozófiája

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A mandala szó nem csak lenyűgöző geometrikus ábrákat jelöl, hanem azok elkészítésének rituáléját is. "A középpont a lényeg, Annak kerülete a körülhatárolás, így aztán a kör kerülete a lényeg megragadója." A lényeg pedig Buddha "szíve". A megvilágosodott Buddha már nem része a mi világunknak, a mandala jelképezi a megvilágosodott Buddha testét. 

A mandala szó nem csak lenyűgöző geometrikus ábrákat jelöl, hanem azok elkészítésének rituáléját is. „A középpont a lényeg, Annak kerülete a körülhatárolás, így aztán a kör kerülete a lényeg megragadója.” A lényeg pedig Buddha „szíve”. A megvilágosodott Buddha már nem része a mi világunknak, a mandala jelképezi a megvilágosodott Buddha testét.

A tibeti tradíció szerint minden vallási tárgyú képzőművészeti alkotást sku gsun thugs rten. RTen-nek hívnak, azaz „támasznak, segédeszköznek”. A sKu rten a buddhizmus szóhasználatában ez a megvilágosodás három megtestesítőjének egyike. Ezek a test, a beszéd, és az elme támaszai. A „test segédeszközeinek” csoportjába tartoznak Buddha képmásai, és a thangkasok.
A második „segédeszköz csoport” a gSun rten vagyis a „beszéd támasza”. Ezek a sutrasok, a tantrák, és ezek magyarázatai.
A harmadik, a Thugs rtenek az „elme támaszai” csoportba tartoznak a mandalák, vagy a dkyil khor( magyarul a „középpont-kerület”). (A mandalákon kívül ide tartoznak még a stupák is.)

Mandalákat, a meditáció mellett, tantrikus beavatási rituálékon is alkalmazzák. A szertartás elején készítik el, és mint védikus oltárokat használják őket. A különbség a kettő között az, hogy az oltárokat a szertartás után elhagyják, magukra hagyják az emberek, míg a mandalákat a szertartás részeként megsemmisítik, a homokot elsöprik és egy közeli forrásba vagy folyóba öntik. Visszaadva azt az egységnek.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 8280 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x