Mire hív a Sófárhang?
Címlap / Ezotéria / Mire hív a Sófárhang?

Mire hív a Sófárhang?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-22

Több mint 100 sófárfújó gyülekezett még a múlt héten a zsidó újévi ünnepek előtt egy konferenciára, amely az első volt a maga nemében. A férfiak számára ez a "fülsiketítő" konferencia csak előkészítés és bátorítás volt a pénteki és a vasárnapi ünnepi sófárfújásra, amely minden Ros Hásáná-i ünnepség legmegindítóbb pillanatának számít. 

A sófárfújóknak másik oka is volt az összejövetelre. Ők ugyanis az első végzettjei az izraeli Főrabbinátus szervezte sófárfújó tanfolyamnak. A résztvevők elsajátították nemcsak a sófárra vonatkozó törvényeket, de a sófárfújás minden gyakorlati csínját-bínját. Jona Metzger főrabbi is előadást tartott és számos jó ötletet halhattak a résztvevők a már tapasztalt sófárfújóktól.

Hajdan, a jeruzsálemi Szentély fennállása idején futárok indultak Izrael fővárosából szerte a világba, hogy a száműzetésben élő testvéreiknek jelentsék az ünnepek pontos időpontját, amely mindig az újhold Jeruzsálem fölötti megjelenésétől függött. Miután az izraeli küldöttek megérkeztek, mindenütt elkezdődött a nagy felkészülés a bűnbánó napokra: betakarították a termést, a talmudi főiskolákon - a nyári szemeszter végén disputahónapot tartottak, s lelkileg is előkészítették magukat az ünnepekre. A hónap neve babilóniai eredetű, i.e. 587 után, a babilóniai fogság idején vették át. Az ősi zsidó hónapnevek közül csak ötöt őrzött meg a Szentírás szövege. Mivel Elul nevét később már nem értették a zsidók, különféle vallásos magyarázatokkal próbálták azt értelmezni. A legismertebb ilyen magyarázat szerint Elul neve mozaikszó, s az Énekek éneke egyik híres mondatának kezdőbetűiből, ami azt jelenti: én a kedvesemé vagyok.Sófár hangja, ha baj van

Szinte minden nemzedék életében akadt olyan megpróbáltatás, amikor erre a sófárhangra nagy szükség volt. A megtérésre szólító sófárhang, a lelki felkészülés mellett az őszi nagyünnepek előtt egy sokkal prózaibb, ám rendkívül kedves szokásra is emlékeztet a nyári időszak végére, ünnepek előtt színes, ízléses üdvözlő lapokat küldünk barátainknak, rokonainknak. A zsidó jelképekkel díszített képeslapok a zsinagógai újév előtt jókívánságokat tartalmaznak héberül és magyarul: áldásos, jó esztendőt! Hagyományos zsidó körben az újévi üdvözlő lapok szövege kissé eltér a fentiektől. Ugyanis ilyenkor az Örökké való előtt megnyílik a „nagy könyv", amelybe mindenkinek a tettei be vannak jegyezve.


A sófár egy ősi zsidó hangszer: egy egyszerű kosszarv, melyet kürt módjára szólaltatnak meg. A tölcséres fúvókájú hangszerek családjába tartozik. A sófár szó a sapír szóból származik, így feltételezett jelentése: szép hangú. Ez a kosszarv emlékeztet arra a kosra, amelyet Ábrahám feláldozott fia helyett.

Ros Hásáná
Az év első napja reggeli szertartásának központi eleme is a sófárfújás. Ennek során száz sófárhangot szokás meghallgatnia a hívőknek, de harminc a háláhá szerint kötelező. A sófár eredetének magyarázataként első napon Izsák születését, másodikon megkötözését tanulmányozzák tisri elsején. Nagy kérdés ez a Biblia ismerői számára, hogyan engedelmeskedhetett Ábrahám az Úrnak, amikor az a régen várt fiát áldozatul kéri. És bár Ábrahám töpreng, mégis teljesíti a borzalmas kívánságot, amivel a házasságukat is örökre tönkreteheti.


Ez a feltétel nélküli engedelmesség lenne a példa a micvák teljesítésére. Nem lehet 21. századi európai gondolkodással megmagyarázni az erkölcsi parancsolatok lényegét, csak az első parancsolat kétség nélküli elfogadásával: Uradat Istenedet imádd, és csak neki szolgálj! S ez adott esetben meghatározhatja az áldozatvállalások önkéntességét: adj a vagyonodból azoknak, akiknek kevesebb jutott.

Dobosy Ildikó

November 03-tól december 22-ig 7 héten át tartó nyereményjátékunkon való részvétel feltétele, hogy hozzászólj a cikkekhez. Ha nyerni szeretnél, kommentáld az olvasottakat, mondd el a véleményed!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3453 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x