Levitáció? Felhőn lebegés? Testelhagyás? Valóságos élmény!...
hirdetés
Címlap / Ezotéria / Levitáció? Felhőn lebegés? Testelhagyás? Valóságos élmény!

Levitáció? Felhőn lebegés? Testelhagyás? Valóságos élmény!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-21

A levitáció, a lebegés képessége misztikus dolog. A jógik titkának tartották. A biblia, a Korán és az összes szent irat beszámol olyan extázisról, mely a test elhagyásával, egy fajta lebegési élménnyel jár. Az utazók beszámolóiban, a múlt század fordulójára datált fotókon és rajzokon gyakran láthatunk olyan jógikat, akik a föld felett lebegnek. 

 

Rendezvénynaptár
Sokan valamiféle csalást gyanítanak a dolog mögött (Nézd csak meg az alábbi videót!) mások pedig vakon hisznek a guruknak. Vagy inkább azoknak a hatásvadász fazonoknak, akik efféle gurunak kiáltják ki magukat.A korai Indiában az efféle trükkökkel elég jól meg lehetett élni, így aztán sok – szerintem nagyon okos, jól kivitelezett produkciót kitaláló – szemfényvesztő volt India utcáin. Profizmusuk, akár a mai kor mentalista bűvészeié, éppen a produkció impozáns megvalósításában rejlett. Ők biztosan sokat segítettek abban, hogy a nyugati ember keresővé váljon. Ténykedésük nem csalás. Produkció!

Azonban valószínű, hogy nem csak produkciókban gondolkodó szemfényvesztők vannak. Olyan valódi guruk is, akik testükkel valami elképesztő módon képesek bánni, akik úgy uralják testüket és lelkület, ahogy az mások számára csodának tűnik.

Ha karikatúrán ábrázolnak egy jógit, vagy szentet, még ma is a leggyakoribb kép, ha felhőcskén lebegve üldögélő alakot rajzolnak, lótuszülésben, vagy égnek emelt arccal, imádkozva. A levitáció, a lebegés élménye – sokak szerint a testelhagyás is ide tartozik – szorosan összefügg azzal, amit spiritualitásnak hívunk. Ez az, amire az éppen induló ezoterikus tanítványok hangosan csettintenek, s azt mondják: na az már magas szint, az már az egótlanság maga! Pedig az élmény tényleg mindenkié, noha magasztossága és különlegessége miatt egyáltalán nem hétköznapi.

A jógi válaszol
Szakértőnek kértük fel ebben a kényes témában Gauranga Das-t aki a budapesti jóga-élet talán legmeghatározóbb alakja, s testével az indiai gurukéhoz hasonló csodákra képes. Nevetve jegyzi meg; a lebegés azért még neki sem megy – az alábbi kép tanúsága alapján azonban majdnem ...
Gauranga Das jógamester - Atma center

A jógában khecsaratvának nevezik, azt amit mi levitációnak hívunk. – mondja Gauranga Das - A Gheranda-szamhitá és a Siva-szamhitá is emlegeti. A hatha-jóga gyakorlatai közül a pránájáma, a bandhák, a múdrák és bizonyos meditációs gyakorlatok segítik hozzá a gyakorlót ennek a képességnek a kifejlesztéséhez. A Siva-szamhitá szerint a pránájáma gyakorlása közben az első szinten izzadás, a második szinten remegés keletkezik, utána a test ugrálni kezd, mint a béka, majd ezek után következik a lebegés szintje. Ezt azonban megelőzi az a képesség, hogy a jógi tetszőleges időre (de legalább percekre) meg tudja állítani a légzését. A Maharishi-féle ranszcendentális meditáció gyakorlói állítólag tudnak ugrálni lótuszülésben, vagyis némileg ki tudják fejleszteni ezt a képességet.
(Bővebben a mester jóga óráiról itt: www.atmacenter.hu )

Úgy érzem lebegek!
A test fizikai lebegése nem is biztos, hogy annyira fontos, mint maga a lebegés élménye – mondja Carol Adrienne, az amerikai ezoterikus írónő. Szerinte a lelki élmény ugyanolyan nagy dolog, s ez a legtöbb ember számára megélhető valóság. Carol szerint az extázis, melyet a sportolók éreznek, vagy a hegytetőre felérve, a ritkásabb levegőn átélhető eufória nagyon közel van ehhez a lebegési élményhez. Nagyon sok sportoló, kiránduló, hegymászó éppen ebbe a nagyszerű, lebegéshez hasonló egység-élménybe szeret bele, miközben a sportját űzi. Isten élménynek, katarzisnak, egybeolvadásnak tartják. Sokan éppen ezért lesznek un. „sportfüggők”. Gondoljunk csak a kocogó gurura: Sri Chinmoy mester a kocogás okozta eufóriát a meditatív állapothoz hasonlította. Módszere az aktív-éber hipnózis megalapozója. Prof. Dr. Bányai Éva kutatásai támasztják alá az aktív éber hipnózis lélekgyógyító hatásait. Ezeket az élményeket mind elfogadta, leírta a tudomány is a maga nyelvén. Kétségtelen azonban, hogy jóval kevesebb bulvár-formulával élve.

Gauranga Das - levitáció

A ritmus extázisa
Dr. Kunsay Gyula orvos-pszichológus és Dr. Czeke András nőgyógyász - táltos tanító is egyetértenek abban, hogy a ritmikus mozdulatok a ritmikus hangok extázisa gyógyítóan hat az emberre. Mindketten arról beszélnek, hogy a táltos dob, vagy a törzsi hangszerek ritmikája, a légzés ütemének megváltoztatása képes előidézni azt a bizonyos lebegős érzést, mely a sportolók euforikus élményéhez fogható. Ebben az állapotban tényleg „elutazhatunk” – mondja Dr. Czeke – sebesen akár a gondolat. Éppen úgy, ahogy a mesebeli táltos ló repíti gazdáját. Ez a mesei kép nem más, mint a módosult tudatállapotban való utazás. A lélek lebegése. A táltos dobja, a „táltos ló” mely a parázs felett lesz szépen szóló, vagyis mely „parazsat fal” mielőtt utazni vinné gazdáját, erről a tudatállapotról, erről az élményről, a testen kívüli élményről mesél.

Dr. Kunsay Gyula a hipnózisra utal. A hipnotikus transzban a test olyan dolgokra is képessé tehető, melyekre a tudatos elme irányítása alatt nem. Szó nincs itt varázslatról, vagy manipulatív folyamatokról. A hipnózisban a test béklyói megszűnnek és a lélek megéli határtalanságát.

A két spirituális irányultságú doktor és a jógamester is egyetért abban, hogy a lebegés, mint produkció, semmiképp nem elsődleges cél. Éppen fordítva – a lelki fejlődés egyik állomása, mely elsöprő élményt ad, de nem cél, nem eszköz, nem show. Elérhető a testi-lelki ezoterikus fejlődés - például a jóga útján, vagy spirituális úton, mint amit a táltosok tanítanak, vagy akár a tudományos ösvényen is, mint a hipnózis módszereu.

A nyugati ember spirituális ébredésében nagyon fontos szerepet játszottak azok a keleti tanok, keleti titkok, melyek furcsa dervisekről, jógikról, gurukról szóltak. Ezek vezették el az első nyugati embereket a keresés ösvényére. Tévedés volna azonban ezeket az élményeket profanizálni.
Fotók: www.atmacenter.hu

 
 
[ 15835 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x