Érezd meg otthonod terét!
Címlap / Ezotéria / Érezd meg otthonod terét!

Érezd meg otthonod terét!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-17

A feng shui, a kínai eredetű térharmónia-művészet sokak számára ködös, misztikus, érthetetlen. A sokféle irányzat mellett ennek oka talán az is, hogy a kínai kultúra kicsit máshogy szemléli a kézzelfogható és a szellemi világot, mint a mai európai. A kínai nyelv tele van költői képekkel és többféleképpen értelmezhető-olvasható írásjelekkel, ezért - állítólag - szinte lehetetlen kínaiul megfogalmazni egy egzakt műszaki leírást vagy használati utasítást. Van benne valami titokzatosság, mint a ködös, finom tusrajzokon. Mindez arra utal, hogy a feng shuit se lehet "kottából játszani", szigorú és mindenkire egyaránt vonatkozó elvek szerint alkalmazni, ahogy sokan szeretnék, hanem fontosabb megérteni a szellemét.  

Nem az a fontos, amit tudsz a lakásodról, hanem amit érzel vele kapcsolatban. A lényeg az, hogy a külső harmónia megteremtésével segítsük a belső harmóniát. Ez pedig abszolút személyre szabott! Nincs készen kapható harmónia. „Megtanulni” nem lehet, megérezni annál inkább. Íme három egyszerű képzeletjáték, meditációs gyakorlat segíthet megérezni otthonunk terét.

Lelki térkép

Képzeld magad elé otthonodat, ahol laksz, vagy munkahelyedet, ha ott sok időt töltesz! Bóklászd be képzeletben minden szobáját, minden sarkát, érintsd meg a falakat, lebegj szellemként a plafon magasságában, nézz szét onnan is, majd „lásd” egyben az egészet, felülről, felülemelkedve! Hol van ebben a térben a legharmonikusabb pont? (Lehet, hogy a valóságban is ott szeretsz a legjobban tartózkodni, esetleg ott van a fotel, az ágy, vagy a fürdőkád…) Hol van a legkevésbé harmonikus pont? Netán van a lakásban valamiféle „fekete lyuk”, kaotikus, sötét rész, ahová legszívesebben be se néznél? Van-e esetleg „halott” terület, kihasználatlan, poros, energiátlan rész? Ha igen, hol vannak ezek? Szekrény tetején, ágy alatt, pincében, padláson? Mi szól leginkább rólad, melyik a legsajátabb rész otthonodban? Egyáltalán: van ilyen? Hol találod?
 
Ha ezeket a kérdéseket felteszed magadban – meditációban is lehet, sőt valójában ez egy meditáció – lesz egy „lelki térképed” az otthonodról, ami máris sokat elárul arról, hogy mennyire harmonikus és személyedre szabott az a tér, ahol laksz.Harmónia első szippantásra

Milyen az otthonod illata? Minden lakásnak jellegzetes, egyéni illata van. Főznek-e ott vagy sem, ha igen, akkor mit? Van-e háziállat, kisgyerek, milyen tisztítószereket használnak, milyen bútoraik vannak, mikor épült a ház, miből épült (a téglának egész más illata van, mint a betonnak!), fogyasztanak-e alkoholt vagy dohányfélét, hol van a lakás, besüt-e a nap… Mindez meghatározza otthonunk illatát. A napsütésben táncoló pornak egészen más illata van, mint a dohnak, az indiai fűszereknek más az illata, mint a rántásnak… Egyetlen szippantás a lakás levegőjébe egy egész életformát elárul.

De továbbmegyek: annak is megvan a sajátos illata, hogy az ott élő emberek hogyan érzik magukat! A házastársak közötti feszültség egészen más információt küld a levegőbe, mint például a szerelem. A mai európai kultúrában elhanyagoljuk a „szagintelligencia” fontosságát, miközben egész iparág épül rá, hogy hogyan manipuláljuk ezt a hatást (parfümök, illatszerek, tisztító- és tisztálkodószerek, ételaromák, illatgyertyák és füstölők…) Próbáld ki, milyen lenne, ha idegenként érkeznél saját otthonodba, milyen a lakás „első szippantásra”?

Idegen szemmel

Milyen benyomást tenne rád lakásod, ha teljesen idegenként, először látnád? Például képzeld el, hogy ingatlanos vagy. Járd végig a lakást, és köss bele az értékcsökkentő tényezőkbe. Ilyen az elromlott kilincs, a lomokkal telt garázs, a feljövő parketta, a csöpögő vécétartály. Ezeket a napi kis kellemetlenségeket úgy megszokjuk, hogy sokszor észre sem vesszük, pedig ezekből adódik össze a pocsék általános közérzet. Ezek a kis energiarabló halogatások ugyanis összeadódnak! „Ingatlanosként” kiemelhetjük a lakás értékfokozó elemeit is: a meghitt világítást, az egészséges szobanövényeket, a szép kilátást az ablakból, vagy a nyílászárók kifogástalan állapotát. Ezek az energiával feltöltő részei otthonunknak. Milyen arányban áll egymással a kettő?

Mindhárom képzeletjáték lényege a szemléletváltás, nézőpontváltás, a fókusz áthelyezése. Ez a három gyakorlat segít nézőpontot váltani, hogy észrevegyük a már túlságosan is megszokott dolgokat, tehát súg, hogy mit is érdemes tenni a harmónia érdekében. Ami, ugye, személyre szabott…

Sok sikert kívánok hozzá!
    
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4957 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x