Önmegvalósítás: lépj túl a korlátaidon!
Címlap / Ezotéria / Önmegvalósítás: lépj túl a korlátaidon!

Önmegvalósítás: lépj túl a korlátaidon!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-10-07

Szinte minden nagyvárosi, dolgozó, aktív emberben felmerül néha, hogy jó lenne néhány hónap valódi kikapcsolódás, eszményi pihenés és feltöltődés a taposómalom helyett. Erőnk és a pozitív látásmód eléréséhez, a szellemi sziget koordinátáinak megtalálásához komoly elhatározás szükséges. Spirituális útkeresés a belső vizeken... 

A szellemi űrtől az életmódig
Szinte minden nagyvárosi, dolgozó, aktív emberben felmerül néha, hogy jó lenne néhány hónap valódi kikapcsolódás, eszményi pihenés és feltöltődés a taposómalom helyett. Sokszor ez a vágy azonban betöltetlen marad, nem megvalósítható, mivel a legtöbb munkahelyen csak éppen annyi ideig nélkülözhető egy alkalmazott, amíg alapszinten kipiheni magát - s mi magunk is éppen annyi ideig vagyunk képesek nélkülözni életünk berögződéseit, amíg elmegyünk egy hagyományos hosszú hétvégére vagy nyaralásra. A valódi önmegvalósításra, belső átalakulásra ritkán van lehetőség. A munkahelyen túli számos más kötöttséggel is számolni kell: idős szülők ápolása, szociális kötelezettségek, egyéb feladatok. Egy zarándokút idejét felölelő kiruccanás ritkán képzelhető el, pedig a családalapítás előtt álló fiatalok gyakran számolnak be arról, hogy egy belső űrt tapasztaltak magukban, egyfajta szellemi-spirituális éhezést élnek meg és tudják, minderre még a nagy elköteleződések előtt kell megtalálni a megoldást.

Indiában több tízezer éve egy, a szentírásokon és vallási hagyományokon alapuló társadalmi formára rendezkedtek be. Ezen a legegyszerűbben azt érthetjük, hogy az önmegvalósítás szerves része a mindennapoknak. A külső (gyakorlati, anyagi, hétköznapi) élet és a belső, lelki élet egyaránt, azonos módon fontos. Az utóbbi nem csak egy elvont szelete az életnek, egy „luxus-idő” belső vágányokon száguldozva, amit önismeretnek hívunk. Az itt élő emberek kultúrájukat, életvitelük legfőbb elveit bárkivel szívesen megosztják, s az új kor szellemi úttörőinek köszönhetően, ezek a hagyományok ma már akadálytalanul jutnak el nyugatra. Ami a nyugati, általában megfelelésekkel és időkorlátokkal küzdő ember számára lehetetlennek tűnik, az a tőlünk keletre eső országokban élő emberek számára közel sem lehetetlen.

Hogyan lehet pl. frissnek maradni néhány óra alvással? Hogyan férhet bele az ember dolgos és rohanó életébe még napi több óra vallásos gyakorlat? Hogyan lehetséges olyan menetrendet kialakítani, ami rendezi az ember gondolatait, és amely közben azért nem jár folyamatos szenvedéssel? Hogyan lehetséges egyszerre boldognak lenni, de közben az élvezeteken túl az élet magasabb célját megérteni és e feladatainkkal azonosulni? A válasz nem nehéz, hiszen egy másfajta hagyomány és életvitel más életritmust, és ezáltal más eredményeket ad életünkben. Míg nyugaton a tudomány és kényelem megvalósításának élenjárói vagyunk, addig a „keleti ember” a szellemi magasságok elérésének tudományát adhatja át a nyugati országoknak, Európa, Ausztrália és az amerikai kontinens lakói számára.Könnyebb elindulni a Föld másik végébe…

A szellemi szigetekre való elutazás legnagyobb nehézsége, hogy nem fizikai hajó vagy vasút visz oda. A lelkiség, valamint önmagunk megismerése a szó szerinti zarándoklatokat leszámítva belső elszánás kérdése. Az, hogy az ember mennyit gondolkodik élete nagy kérdéseiről, arról, hogy honnan ered és mi lehet ennek az eredetnek valódi célja, kívülről nem követhető. Ha nincsenek ennek a folyamatnak világos keretei, akkor a lelki élet gyakorlása szétfolyhat elménk kusza örvényei és a hétköznapok állandó kihívásai között. Emberek milliói vágynak arra, hogy a sajátjuktól eltérő módon éljék életüket, csak mert az kuriózum.

Ezért is olyan népszerűek a „big brother” típusú, mások életét szemléző, gyakorlatilag kukkoló műsorok. Még senkinek sem jutott eszébe azonban valóság-show-t rendezni egy kolostorban, s valljuk be, a belső folyamatok miatt a képernyőn ez kevésbé lenne látványos. Ugyanakkor szinte mindenki gondolkozott már azon, hogy ha másért nem is, a problémák előli elmenekülés gyanánt jó lenne menedéket venni egy szellemi bástyánál. A legtöbbünknek mégis alig lenne merszünk kipróbálni egy ilyen életvitelt. Lemondani akár csak egy évre is életünk mindennapi berögződéseiről és testi élvezeteiről, vagy csak úgy, egyszerűen Istennek szentelni életünket. Nem meglepő, mert fogalmunk sincs, hogy ezt hogyan kell…

Ami valóban luxus: elfecsérelni éveket
Indiában a gyermekek egy lelki képzési rendszerben vesznek részt. Az iskolákban a hagyományos ismeretek mellett teljesen természetes a lelki életről való tudakozódás és annak végzése is. A vallás maga nem egy elvont életterület, amelyet az ember tetszése szerint vagy követ, vagy nem, hanem egy értékrend, amely áthatja a mindennapokat. Nem egy hobbi, hanem egy szemüveg, amelyen át szemlélődünk. A fiúk a hagyományos oktatásban 25 éves korukig járnak iskolába. Ma ez még Indiában is lerövidülhet, ugyanakkor a napi önképzés, olvasás, tanulás, a témák önálló feldolgozása folyamatos. 25 esztendős korában egy fiú gyakorlati ismeretekkel, valamiféle szakmával és e mellé egy teljes lelki megvalósítással rendelkezik. Olyan életvitelt gyakorol, amely teljes elégedettséget nyújt számára – ennek kézzelfogható bizonyítéka a nyugatihoz képest egyszerű életvitellel való beérés. Lehetséges, hogy nyugati mércével szegényebben vagy egyszerűbben él egy személy, de az, amit az élettől kapott, számára valóságosabb és hasznosabb, mint a nyugati ember polcra helyezett elméletei, tudása és értékei.

Ez a férfi már alkalmas arra, hogy felelősséget vállaljon, megházasodjon és gyermekeinek átadjon valamit tudásából. A lányok nem a házasság első éveiben tanulnak meg főzni és háztartást vezetni. A képzésük részét képezik a nők mindennapi feladatai, de e mellett a számtant, olvasást és egyéb speciális tárgyakat sem hanyagolják el. A lányok más közegben tanulnak, mint a fiúk. Hagyományosan saját otthonukban vagy családias, otthont is adó iskolákban. A nemek a nekik megfelelő közegben, a számukra érdekes témákról tanulnak, de figyelembe véve az egyéni képességet, adottságot, tehetséget is. Hasznos, kétkezi tennivalókban is jártasságot szereznek, ám azzal, hogy a tetteiket a tanítómesterüknek vagy Istennek tetsző módon végzik, folyamatosan lelki tevékenységeket is végeznek. A lelki és az anyagi így kapcsolódik.

Sajnos, ahol a szegénység óriási méreteket ölt, ott természetesen nincs iskola. Érdemes elgondolkodnunk azon, hogy mekkora kegy, lehetőség az, hogy tanulhattunk, hogy képesek vagyunk például egy cikket elolvasni…


Ma a nyugati társadalmakban ritkán kapunk olyan lelki-szellemi képzést, amely egyszerre a világi és a spirituális magasságokba is bevezet. Kár, mert ifjú korban gördülékenyebb az elsajátítás, és sok-sok év felnőttkori tanulást, tehát értékes időt takaríthatnánk meg egy jól szerkesztett tanulási renddel. Ma, ha valaki önmegvalósítással foglalkozna, szinte mindig a felsőoktatás éveire marad ez a feladat. Külön tanfolyamokra vagy klubokba kell járjunk, hogy megszerezzük e képességeket és ismereteket. Ha gyermekkorunkban ez ki is maradt életünkből, mégis célszerű felnőttként néhány hónapot vagy évet erre áldoznunk fiatalságunkból, hogy később egy teljesebb életet élhessünk. A lelki képzések során olyan értékrendet sajátíthatunk el, amely minden szakmában vezeti kezünket, amely döntéseinkben gyors tanácsadónk, és amely kommunikációnkban hatékony támaszunk lehet. Ahogyan élünk, ahogyan beszélünk, és ahogyan gondolkozunk, meghatározza majd emberi kapcsolatainkat, azt, hogy miként gondolkodnak rólunk embertársaink, mennyire felelősségteljesen és sikeresen tudjuk elvégezni a munkánkat, milyen szülők, barátok vagyunk, mennyire egészségesen élünk. Mentálisan, érzelmileg és fizikailag is megacélozhat bennünket, ezért kis befektetéssel nagy nyereségre tehetünk szert.

A szellemi sziget koordinátái
Ha szellemi szigetet keresünk, érdemes olyan helyen kutatnunk, amely hiteles, komoly, nagy vallási tradícióhoz köthető, gyökerei régre nyúlnak az időben. Érdemes ugyanis jó bevált módszerek között kutatnunk. A hitelességet is könnyen vizsgálhatjuk, ha a vonatkozó írások és a legfőbb tanítók iránymutatásai a valós cselekedetekkel egybeesnek, vagyis ha arról prédikál egy tradíció, amit tesz, akkor biztosan jó helyen járunk. Az is szempont lehet választásunkban, hogy olyan helyet keresünk, ahol a tudásért magáért nem kérnek irreális ellenszolgáltatást.

A budapesti Haré Krisna Központban már több mint egy évtizede, évente több alkalommal is csatlakozhatunk lelki képzési programokhoz. Ezek lényege, hogy a több ezer éves tradíció értékrendje szerint kissé visszavonultabban, a lelki témák felé fordulva éljük mindennapjainkat. A program célja, hogy megismerhessük a védikus filozófia tanításait és az életmódunkat jótékonyan befolyásoló elveit, majd mindezt hatékonyan ültessük át a gyakorlatba. A képzés a jógalétrához hasonlóan lépcsőzetesen épül fel, egyetlen héttől akár 3 évig is terjedhet, egyéni választás szerint. Míg több évre csak kevesen képesek elköteleződni, az általános, 2 hónapos képzési programhoz számos érdeklődő csatlakozik.
Egy hosszabb tábor lehet ez, amikor is tanulással, meditációval és személyes szolgálatunk végzésével tölthetjük a napot. Akár csak egyetlen hetet adva az életünkből, nyarunkból, mérhetetlen kincsekre tehetünk szert, ugyanis a lelki egyensúlyunk megtalálása olyan adomány, amely egyébként megfizethetetlen. A program önköltséges és ingyenes, a képzési időt leszolgáló formában is indul, így pillanatnyi élethelyzetünk sem lehet akadály. Az tehát, hogy elidőzünk-e a szellemi szigeten vagy utána vágyakozva újabb kifogásokat keresünk elkerülésére, innentől már csak saját magunkon, a gondolati korlátaink átlépésén és elhatározásunkon múlik. Te elég merész vagy ehhez?


Részletek Bhakta Programunkról >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3451 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x