Az ezer áldás napja - Szekérfesztivál 2012
Címlap / Ezotéria / Az ezer áldás napja - Szekérfesztivál 2012

Az ezer áldás napja - Szekérfesztivál 2012

Forrás: krisna.hu
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-04

A Szekérfesztivál eseménye több ezer éves hagyományokra nyúlik vissza. Krisna-hívők, hinduk ilyenkor hatalmas menetben kísérik végig a tereken az Úr Krisna egy különleges formáját, Dzsagannáthot, az Univerzum Urát és örök Társait, akik több mint ötezer évvel ezelőtt jelentek meg a Földön. A Szekérfesztivál különösen látványos esemény. A hívők hatalmas, virág-girlandokkal díszített szekéren vezetik az Istenség Legfelsőbb Személyiségét, a színpompás menetben táncosok, felékesített paripák, zenészek, énekesek, mutatványosok haladnak. 

Ez az esemény azért kiemelt jelentőségű a hívők számára, mert egy bensőséges kedvteléshez kapcsolódik az Úr Krisna életéből, amikor hosszú időszak után visszatér szeretett barátaihoz, társaihoz, a tehénpásztorokhoz. Az út szerettei körébe és maga a találkozás a Legfelsőbb Személy és az egyéni lelkek, önálló, de Isten parányi részeként működő élőlények kapcsolódásának csodálatos szimbóluma is egyben. A Szekérfelvonulás a lehető legszebben fejezi ki azt a vágyat, ahogy minden élőlény szeretne visszajutni saját természetes helyzetébe, menedékébe, Akitől, ahonnan származik. Ez egy transzcendens állapot, amelyből magunk is ízelítőt kaphatunk, ha ellátogatunk 2012. július 8-án vasárnap a belvárosba.


A Szekérfesztivál nemzetközi esemény, hiszen a szekér, amelyen a hívők az Úr Krisnát húzzák, bejárja az egész világot, s városról városra haladva kerül az ünnepség megrendezésre, keletről, nyugatra. A legnagyobb forgatag természetesen az indiai Purí városában tapasztalható, ahol nem is egy, hanem három szekérre van szükség, ezen utaznak az Úr Krisna és Testvérei. Hinduk milliói zarándokolnak ekkor a szent városba és százezrek húzzák a kocsikat az egyik templomból a másikba – ahol bő tíz napos pihenőt töltenek az istenszobrok, s ahol különleges imádatot mutatnak be Nekik.

A szekér húzása egyébként rendhagyó szolgálattétel, amellyel az ember jelképesen segíti az Istenség Legfelsőbb Személyiségét – Aki bár megteremtette az egész univerzumot és irányítja azt, mégis számunkra úgy tűnhet, a szekéren csak a mi segítségünkkel utazhat. Ez a kedves illúzió varázslatos hangulatot és lehetőségeket teremt arra, hogy mindenki részt vegyen a menetben. Énekkel, tapssal, tánccal lehet csatlakozni hozzá, s aki a szekér kötelét csak egy pillanatra is megérinti, az felszabadul minden korábbi bűnös tettének visszahatása alól! Ha pedig ennél többre is vágynánk, áldást is kérhetünk, ha egy kis aprósággal meglepjük Dzsagannáthot.

A szekérre a menet elindulása előtt, 11 óra előtt kevéssel lehet feladni az apró ajándékokat, virágokat, gyümölcsöt, natúr, sótlan olajos magvakat, a meleget jól tűrő, kevéssé pépesedő meglepetéseket. Az Úr Dzsagannáth formája azért is különleges, mert bár a Haré Krisna Központok oltárain csak szerzetesek főzhetnek és ajánlhatnak fel ételeket, e fesztiválra magunk is készíthetünk finomságokat ajándékképpen. Azok, akik édességgel vagy sós csemegékkel kedveskednek az Úrnak, ún. mahápraszádam-jegyet kapnak, s az ételeket a felajánlás után kiosztják az adományozó résztvevők között. Ez egy szép kifejezése a tradicionális védikus kultúrának, amely nagy hangsúlyt fektet az adakozásnak és az adomány elfogadásának, valamint a vendéglátásnak a részleteire, a kölcsönösség és a felebaráti szeretet jegyében. Fontos azonban tudni, hogy csak vegán, tehát mindenféle állati terméktől mentes – ezáltal erőszakmentes – alapanyagokból dolgozhatunk, kerülni kell a húst, halat, tojást, hagymát, gombát, kávét, és bárminemű káros, mámorító szereket a főzés során. A konyhánk legyen tiszta és rendezett, elménkkel figyeljünk a folyamatra, hiszen meditációnk, gondolataink, maga a szeretet is belesül abba, amit készítünk.


Bárminemű kedves, őszinte, szívből jövő felajánlás, egy ima, pár jó szó ezerszeres erővel száll vissza ezen a napon ránk, amikor megpillantjuk Dzsagannáth formáját. Egy történet szerint, az 1500-as években még maga a király is példamutatóan szolgálta Dzsagannáth istenszobrát, amely a védikus megértés szerint teljes képviselője Istennek, azaz nem különbözik tőle, tehát teljesértékű isteni megjelenés. Egy Szekérfesztivál alkalmával az uralkodó saját maga seperte fel az utat az Úr szekere előtt, ezzel is kifejezve, hogy nem számít, milyen helyzetbe születünk, milyen lehetőségeket, sorsot tudhatunk magunkénak egy leszületésünk során, a reinkarnáció végtelen tengerében, mindannyian a Legfelsőbb egyenrangú teremtményei vagyunk és kötelességünk szolgálni őt. Ez a szolgálat azonban nem kiszolgálást, hanem gondoskodást, figyelmességet, odaadást jelent. Ez az odaadás a kapcsolódás, - akár a jóga szó eredeti jelentésében - egy kapcsolódási pont eredetünkkel, forrásunkkal.

Hasonló ahhoz, amikor évtizedek után először látogatunk el a családi otthonba, ahol felnőttünk, vagy gyermekkori nyaralóhelyünkre ahová számos kedves emlék köt. Ez a visszatérés, a kapcsolódás édes érzése teheti teljessé az életünket. Mint egy háztartási eszköz, amelyet csak akkor tudunk használni, ha a vezetékét csatlakoztatjuk az áramkörbe. Az élőlények ebben az eredeti helyzetben válnak igazán működőképessé. Ez adja a belső lelki boldogságot és örömöt is számunkra, amely minden ember legtermészetesebb és legösztönösebb vágya. A Szekérfesztivál ennek a szeretetteljes hangulatnak a kifejeződése.


2012.07.08. Budapest
11:00 Hősök tere -> ünnepi menet -> 14:00 Vörösmarty tér

 
Az ünnepi menet azonban csak a program első része. Ezt követően a Vörösmarty térre érkezvén az indiai kultúra jegyeivel ismerkedhetnek meg a látogatók. Indiai zene, tánc, jógabemutató, színdarab, dobshow, gasztronómiai sátor, ételkóstoló, tudományos előadások, keleti könyvek, kelmék és holmik vására várja az érdeklődőket! A fesztivál ingyenes!

A Szekérfesztiválhoz számos más legenda is kapcsolódik, pl. Indrajumna király csodálatos története. Más történetek itt: www.szekerfesztival.krisna.hu

Szekérfesztivál Budapesten – részletes program
Július 8-án ismét megrendezésre kerül az indiai tradíció legpompázatosabb ünnepe, a Szekérfesztivál. Ünnepi menet, színpadi produkciók, kirakodóvásár, előadások, interaktív programok.
 
Ratha-Játrá - a Szekérfesztivál várható programja
11.00 A szekér indulása a Hősök teréről – ünnepi menet
13.30 Szekér érkezése a Vörösmarty térre, megnyitó, köszöntők
13.50 Bhadzsana - Tradicionális indiai zene
14.10 Bollywoodi táncbemutató - Sunayna tánccsoport
14.20 Jógabemutató – a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola jógaoktatói és diákjai
15.00 Bharata-natyam táncbemutató - Gaura-vani Dance Group
15.10 Tradicionális védikus esküvő
16.15 Kucsipudi táncbemutató - Garima
16.30 Mantra kórus Jayadeva das-al (John Richardson, ex-The Rubettes)
17.40 Indiai táncbemutató Gaura-vani Dance Group
17.50 Kírtana – Tradicionális indiai zene és tánc (az orosz harináma-turné végső állomása)
18.30 Kötőerők - Alternatív mozgásszínház Zsilinszky Péterrel
18.40 Bollywoodi táncbemutató - Sunayna tánccsoport
19.00 Záró bhadzsana - Tradicionális indiai zene
(A programváltoztatás jogát fenntartjuk!)


A program alatt mindvégig folyamatosan működik a büfé és a kirakodóvásár.
A színpadon az Uraknak óránként történik az ajánlás, az áratí-ceremónia.
A programra mindenkit sok szeretettel várunk!


További információk: www.krisna.hu
www.108.hu

Fodor Kata
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4475 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x