Kibe leszel szerelmes?
Címlap / Ezotéria / Kibe leszel szerelmes?

Kibe leszel szerelmes?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-23

A szerelem olyasvalami, ami nem csupán az utca emberét érdekli. Az írókat, költőket, a filozófusokat, pszichológusokat, sőt újabban a neurológusokat is élénken foglalkoztatja ez a kérdés, így mára számos elmélet, és megannyi vizsgálati eredmény látott napvilágot a témában, még sincsen egységes válaszunk bizonyos kérdésekre. Hiába ugyanis a közvetett és közvetlen emberi tapasztalás, nincs senki, aki pontosan meg tudná mondani, miért, hogyan, és kibe leszünk szerelmesek.  

A szerelem alatt egyszerre érthetünk intenzív vágyakozást, romantikus érzelmeket, és mély kötődést, ennélfogva sokféle szerelem létezhet - főként szubjektív szinten megélve.

Sternberg szerelem-háromszög elmélete például a szenvedély, az intimitás, és az elköteleződés bizonyos kombinációi mentén nevez meg, és jellemez bizonyos szerelmi mintázatokat.

Sőt, a szerelem különböző típusait nem csupán eltérő személyek esetében élhetjük meg. Az életünk egyes időszakaiban akár ugyanahhoz a személyhez fűződően is változhat az adott szerelem mintázata. Ahogyan a változás folyamata az egész életünket áthatja, ugyanúgy a szerelmi kapcsolatainkra is hatással lehet az idő múlása, a megélt események váltakozása, vagy épp azok értelmezésének módja.
 
Mi is folyamatos változásban vagyunk. Miért pont a szerelem esetében volna ez másként?

  
  
A kapcsolataink tehát változnak, alakulnak, érettebbé, komplexebbé, vagy épp üresebbé, fakóbbá válnak. De vajon mi dönti el azt, hogy kibe leszünk szerelmesek?

1. Nyilván sok múlik az időzítésen. Nem mindegy ugyanis, hogy életünknek épp mely szakaszában lép be egy számunkra potenciálisan érdekes személy.

2. A szerelem kialakulásának esélyét növeli továbbá a közelség. Minél több időt töltünk valakinek a közelében, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy kialakul közöttünk valami. Nem véletlen, hogy sok esetben munkahelyi, vagy baráti kapcsolatokból alakulnak ki szerelemek. A közös lakóhely szintén növelheti a romantikus érzelmek kialakulásának esélyét.

3. Minél több időt töltünk ugyanis valakivel, annál valószínűbb, hogy felfedezzük benne mindazt, mely hasonlóvá teszi őt hozzánk. Hosszú távon megérteni egymást csak azzal fogjuk tudni, akinek a miénkhez hasonló a világnézete, az érdeklődése, a társadalmi státusza, az értékrendje. A különbségek ugyanis bár roppant érdekesnek tűnhetnek a kapcsolat elején, idővel inkább akadályt jelentenek majd a közös élet menedzselése során, mintsem hidat, mely keresztülível a véleményszakadékok felett. (A különbségre irányuló preferenciának inkább az újdonság, és rejtély izgalmához lesz köze.)

4. Látnunk kell ugyanakkor a másikban azt, ami bennünket konstruktív módon kiegészíthet. A különbségnek is van tehát létjogosultsága a szerelmi kapcsolatban, amennyiben az valamit hozzánk tesz személyes síkon, valamint segíti a közös élet alakulását, nem pedig pusztán konfliktust generál.

5. Szükség van továbbá a fizikai, és szexuális vonzalom meglétére, mely talán az egyik legnehezebben megragadható tényező. Az ugyanis, hogy kit találunk vonzónak függhet az adott kortól, melyben élünk. A kultúrától, melyben szocializálódtunk. Hatással lehetnek rá aktuális trendek, vagy akár gyermekkortól kezdve épített, s azt követően folyamatosan formálódó sémák rendszere, melyek tudattalan módon irányíthatják a választásainkat. Ez magyarázatául szolgálhat, miért vagyunk hajlamosak hasonló karakterekbe beleszeretni, olykor akaratunk ellenére.

6. A szerelem ugyanakkor hormonális változásokat is beindít a szervezetünkben. Az agyban a dopamin szint emelkedése összefüggésben van a szerelem érzésének megélésével. Vizsgálatokkal igazolták, hogy az agy más-más területei válnak aktívvá akkor, amikor a szerelmünk arcáról mutatnak nekünk fényképet, mint amikor egy számunkra ismeretlen fotóját helyezik elénk. Az agyban ekkor lezajló folyamatokat a kutatók a kokain által előidézett hatáshoz hasonlították.

7. A szerelem kialakulásához épp e hormonális változások miatt köze lesz a rejtélynek, az újdonság erejének, az ismeretlennek. Mivel ezek emelik a szervezetben a dopamin szintjét, ezért minél nagyobb rejtély övez valakit, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a fentiek érvényessége mellett szerelembe eshetünk iránta. Ez megmagyarázza azt, miért vagyunk képesek beleszeretni elérhetetlen, megfoghatatlan, vagy épp ismeretlen személyekbe. Indokolhatja azt, hogyan lobbanthatja ismét lángra a szerelmet két ember között az újszerűség, vagy az újdonság varázsa. Magyarázatot adhat arra, hogyan alakulhat ki szerelem két ember között szokatlan, nem várt, a mindennapoktól eltérő helyzetekben.


 
A szerelem kialakulására ugyanakkor nincsenek kész válaszaink. Mióta ember az ember kutatjuk, vizsgáljuk, s próbáljuk megfejteni - olykor befolyásolni ennek alakulását - mégsem jutottunk közelebb a megoldáshoz.

Vajon miért szeretünk bele abba, akibe nem kellene, s vagyunk képtelenek szeretni azt, aki viszontszeretne? Számos irodalmi és zenemű, dráma, és költemény alapját jelentik hasonló konfliktusok, hiszen legtöbbször magunk sem tudjuk, miért szeretünk bele valakibe. Ez a kérdés tehát folyamatosan foglalkoztat bennünket.

Az ember bio-pszicho-szociális lény. Nem lehet pusztán biológiai folyamatok által leírni, ahogyan a szociális környezetéből kiszakítva sincs lehetőség érvényes állítások megfogalmazására vele kapcsolatban. Mindkettő hat ugyanis a lelki folyamatainkra, ahogyan azok is hatással vannak a testünkre, valamint a közösségre, melynek tagjai vagyunk.

Nincs ez másként a szerelem esetében sem. Mivel része az emberi kultúrának, számos tudomány vizsgálta már, s próbálta definiálni, ez idáig mégsem tudta teljes egészében megragadni és leírhatóvá tenni.

Az, aki valaha volt szerelmes, valószínűleg nem lepődik meg ezen, hiszen saját tapasztalatból tudja, hogy a tudomány határai általában ott érnek véget, ahol a szerelem által megélt varázslat elkezdődik.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon 
 
[ 33009 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x