Moho Sapiens - Az vagyok, amit megeszem?
Címlap / Ezotéria / Moho Sapiens - Az vagyok, amit megeszem?

Moho Sapiens - Az vagyok, amit megeszem?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-18

Egy étel megítélését sok esetben nem az íze dönti el, hanem annak hozzáférhetősége, vagyis az értéke. Rómában például számos alkalommal fogyasztottak pávát, melynek húsa szinte ehetetlen, kellőképpen fémjelezte ugyanakkor a ház urának gazdagságát az a vacsora, ahol a borsos ára ellenére felszolgálásra került. A "borsos ár" kifejezés sem véletlen. 

A bors ugyanis sokáig szinte megfizethetetlenül drága volt. A római lakomákon épp ezért a fényűzés jeleképp az összes sültet túlfűszerezték, hogy az megfelelő módon szimbolizálja a vendéglátó előkelőségét.

Az étel szimbolikus ereje nem csak az ókorban jutott nagy szerephez. Később, a középkorban például a cukor, a burgonya, s általában a fehér színű ételek számítottak kívánatosnak olyannyira, hogy az urak azért, hogy minél több fehér színű ételhez juthassanak, timsóval, gipsszel mérgezték a fogyasztásra szánt ételeket.

A hús mindeközben mit sem veszített az értékéből. Fogyasztása évszázadokon keresztül jelentett egyet a hatalom birtoklásával. Nem véletlen, hogy a magyar „aranyér” szó nevében utal a kialakulásáért felelős rostban szegény táplálkozásra, mely elsősorban a gazdagokat sújtotta, lévén, hogy egyedül a tehetős ember engedhette meg magának a kizárólag húsra korlátozódó táplálkozást.


A státusz kifejezése persze nem csupán az étel minőségén, vagy az ültetés módjában volt tetten érhető. Nagyban függött a táplálék elfogyasztásának szabályaitól is. Míg a paraszt kedvére falhatott, addig a nemesség számára szigorú szabályok írták elő, mit és hogyan ildomos fogyasztani.

Az evőeszközök használatára külön formula vonatkozott, pláne, hogy a középkorban a kés mint olyan halálos fegyvernek számított, így az asztalnál való használatára külön korlátozások vonatkoztak.

A kés szájba helyezése mind a mai napig otromba, neveletlen viselkedésnek számít, melynek gyökerei a középkorig nyúlnak vissza.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1130 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x