Valóban annyira toleráns a lámaizmus?
Címlap / Ezotéria / Valóban annyira toleráns a lámaizmus?

Valóban annyira toleráns a lámaizmus?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-09

A buddhizmus jellegzetesen tibeti vállfaja, a lámaizmus, magába olvasztotta a területen korábban uralkodó, sámánista elemeket sem nélkülöző ősi hitet. Azóta azonban a lámaizmus Tibeten kívül is elterjedt.  

A buddhizmus jellegzetesen tibeti vállfaja, a lámaizmus, magába olvasztotta a területen korábban uralkodó, sámánista elemeket sem nélkülöző ősi hitet. Azóta azonban a lámaizmus Tibeten kívül is elterjedt. Ma leginkább Ázsia közepén, hatalmas, de igen alacsony népsűrűségű területeken jellemző - a Tibeti-fennsíkon és a hozzá kapcsolódó területeken egyaránt. XIV. Dalai láma e vallás jelenlegi legismertebb képviselője, ám sokak szerint az általa hirdetett tolerancia csak álca.

Kína nyugati részén, Tibetben a lámaizmus az uralkodó vallás, de a Himalája magasabb vonulatai között majdnem mindenütt: India, Nepál és Bhután területén. Lámaisták élnek Mongóliában is, és kevésbé ismert, hogy Kelet-Oroszországban, a Bajkál-tó környékén, (Burjátföld, Tuva) is megtalálható a buddhizmus tibeti változata.

A lámaizmus ma már ismert az egész világon, kisebb közösségeket minden földrészen találni Ázsián kívül is, sokfelé. Bizonyára nagy szerepe van ebben a hazájából elüldözött vallási vezető, a XIV. Dalai láma népszerűségének is.

A Tibetből származó, mosolygó istenkirály hosszú ideje a világ egyik legismertebb személyisége. Mióta 1989-ben neki ítélték a béke Nobel-díjat, a buddhistavezető mindenütt szívesen látott vendég. 2000 őszén hazánkba is ellátogatott, ahol nemcsak két nagyszabású rendezvény előadója volt a Nemzeti Sportcsarnokban, hanem Pannonhalmán magas rangú katolikus egyházi vezetőkkel is találkozott közös imára és eszmecserére. Gautama Buddha tanítását gyakran pozitív keleti ellenmodellként állítják szembe a nyugati dekadens racionális kultúrával. Míg a keresztény Nyugat kizsákmányolást és háborút hozott, a buddhizmust a szabadság és béke jelképének tekintik. A nyugati kereszténység önzésével, nyugtalanságával, pökhendiségével és materializmusával szemben dicsérettel illetik a keleti, buddhista meditációt, beleérzést, nyugodtságot és szerénységet.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 6666 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x